Ads

Το όνομα αυτού Roboy, και αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, με διευθυντή του Δρ. Ρολφ Πφάιφερ και τη συνεργασία δέκα ινστιτούτων και εταιρειών από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για έναν ανθρωπόμορφο ρομποτικό υπηρέτη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί οικιακές εργασίες εντελώς ανεξάρτητα, διευκολύνοντας τη ζωή των ανθρώπων «αφεντικών» του.

 
Στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου ανδροειδούς εργάζονται πάνω από 40 μηχανικοί και επιστήμονες. Ως πρότυπο για το σχεδιασμό του χρησιμοποιείται η ανθρώπινη μορφή, και ως εκ τούτου για την κίνησή του χρησιμοποιούνται τένοντες αντί για μοτέρ στις «κλειδώσεις». Το σκεπτικό είναι ότι, από τη στιγμή που ένα τέτοιο ρομπότ – υπηρέτης θα περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στον ίδιο χώρο με ανθρώπους, εξαιρετικά υψηλής σημασία είναι η φιλικότητα προς το χρήστη και η ασφάλεια.
 
Ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται «soft robotics», καθώς τα ρομπότ αυτά είναι «μαλακά» στο άγγιγμα, στην αλληλεπίδραση μαζί τους και στις κινήσεις τους. Ο Roboy θα είναι καλυμμένος με μαλακό υλικό για να είναι πιο ασφαλής και ευχάριστος για τους κατόχους του. Επίσης, ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να θυμίζει παιδί.

Ο στόχος των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης είναι να έχουν έτοιμο τον Roboy μέσα σε διάστημα εννέα μηνών (ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες). Εκτιμάται πως τα αποκαλυπτήριά του θα λάβουν χώρα στο Robots on Tour, το Μάρτιο του 2013 στη Ζυρίχη. Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, στράφηκαν στη δημοφιλή τον τελευταίο καιρό μέθοδο του crowdfunding (απώτερος στόχος είναι η συγκέντρωση 500.000 ελβετικών φράγκων) – ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να γίνει «φίλος» του Roboy, μαθαίνοντας περισσότερα εδώ.
 
Ρομποτικοί «υπηρέτες» έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ήδη, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία και ιδρύματα για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων που λόγω υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν πολλές από τις εργασίες που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ads