Η Μαρία Μπέικου υπήρξε η άγνωστη φωνή του Ψυχρού πολέμου για την Ελλάδα, τα χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η εκφωνήτρια του ελληνόφωνου σταθμού της Μόσχας. Το «Εδώ Μόσχα» που έντυνε με τη φωνή της, ήταν η ελπίδα της μελλοντική νίκης για την πλευρά των ηττημένων. Και μια απειλή για τους νικητές. Η Μπέικου υπήρξε ένα άγνωστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Και εκπροσώπησε μια γεννιά και μια μερίδα ανθρώπων με αυτοθυσία, αγώνες και ανεκτίμητη προσφορά. Η Μαρία Μπέικου έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2011. Ακούστε από το TVXS σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα του “Ράδιο Μόσχα”
Ήταν σύζυγος του δημοσιογράφου και συγγραφέα του Κώδικα Αυτοδιοίκησης υπό τον τίτλο “Η Λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα” Γεωργούλα Μπέικου (1919-1975). Προκειμένου να σωθεί από την αδελφοκτονία του Εμφυλίου Πολέμου, η Μαρία Μπέικου διαφεύγει στη Σοβιετική Ένωση στο 1949 – θα περάσει περισσότερο από μια δεκαετία μέχρι ο καταδικασμένος σε θάνατο Γεωργούλας Μπέικος θα καταφέρει να μεταβεί στη Σοβιετική Ένωση και να ξανασυναντηθούν. Εν τω μεταξύ, η Μαρία Μπέικου σπουδάζει στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας και την ίδια εποχή γίνεται η εκφωνήτρια του “Εδώ Μόσχα” που ακούγεται στην Ελλάδα.
Υπήρξε συμφοιτήτρια με τον μετέπειτα κορυφαίο Ρώσο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αντρέι Ταρκόφσκι (1932-1986) με τον οποίο ήταν εγκάρδιοι φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής του. Μάλιστα οι δυο τους συνεργάστηκαν στην κινηματογραφική προσαρμογή του διηγήματος “Οι φονιάδες” του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Συνεργάζεται και γίνεται φίλη με κορυφαίες προσωπικότητες της Σοβιετικής Ένωσης.
Επιστρέφει στην Ελλάδα για να λάβει ξανά ελληνική ιθαγένεια το 1975, οπότε και πεθαίνει ο σύζυγός της. Πίσω στην Αθήνα εργάζεται “εικοσι πέντε ώρες το εικοσιτετράωρο”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά: στη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Εθνική Πινακοθήκη. Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε στη θεατρική παράσταση “Μάουζερ” του Χ. Μύλλερ, σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου στο θέατρο “Άττις”.
Συμμετείχε σε ντοκιμαντέρ (π.χ. “Η ζωή στους βράχους”, της Αλίντας Δημητρίου), αφηγήθηκε την συγκλονιστική ιστορία της σε πλήθος συνεντεύξεων ενώ τον Ιούνιο του 2010 κυκλοφόρησε από την εκδόσεις Καστανιώτη η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο “Αφού με ρωτάτε να θυμηθώ”. Η κυρία Μαρία Μπέικου έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011, σε ηλικία 85 ετών.
Το θεατρικό του Κωστή Βάρναλη «Το κελάηδημα της τσίχλας» προλογίζει η Μαρία Μπέικου.
Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο, είναι το απόσπασμα από μια χριστουγεννιάτικη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60. «Το κελάηδημα της τσίχλας», του Κωστή Βάρναλη.
H πηγή των ηχητικών ντοκουμέντων είναι από το ιδιαίτερα ενδιαφέρον blog ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >