Ads

Κατά μία μονάδα, από 4 σε 5, αύξησαν οι αρχές το επίπεδο της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, στην κλίμακα με τις 7 βαθμίδες. Για «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίο Αμάνο, ενώ οι προσπάθειες συνεχίζονται. Σήμερα, οι μηχανικοί που εργάζονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Φουκουσίμα κατάφεραν να συνδέσουν έναν αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στον αντιδραστήρα 2, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ψύξης και να αποφευχθεί η τήξη του. Εν τω μεταξύ, ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 6.000 νεκρούς, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες εκτιμώνται οι αγνοούμενοι.

Σήμερα, Παρασκευή, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην τροφοδότηση του εργοστασίου και για το λόγο αυτό δεν θα πραγματοποιηθούν ρίψεις θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες. Η ΙΑΕΑ -ο επικεφαλής της οποίας Γιουκίγια Αμάνο βρίσκεται ήδη στην Ιαπωνία- ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση ρίψης θαλασσινού νερού στον αντιδραστήρα 3, στον οποίο εντείνονται οι προσπάθειες ψύξης.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η απόφαση των αρχών να αυξήσουν κατά μία μονάδα, από 4 σε 5, το επίπεδο της σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος. Παράλληλα, το κλιμάκιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που βρίσκεται στη χώρα θα ξεκινήσει μετρήσεις στην ατμόσφαιρα του Τόκιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε ότι οι επιθεωρητές δεν θα μεταβούν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα.

Ads

Την Πέμπτη, ελικόπτερα του ιαπωνικού στρατού προχώρησαν στη ρίψη νερού στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, ενώ στοχευμένες ρίψεις πραγματοποίησε και ένα ειδικό πυροσβεστικό όχημα. Οι προσπάθειες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα νερού έπεφτε εκτός στόχου, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τους ειδικούς η προσπάθεια «σταγόνα στον ωκεανό που χρειάζεται για ψύξη του αντιδραστήρα».

Αρχικά αποφασίστηκε να αποσυρθούν τα στρατιωτικά ελικόπτερα που επιχειρούσαν στην περιοχή, αλλά η άνοδος των επιπέδων ραδιενέργειας και η κρισιμότητα της κατάστασης ανάγκασε τις αρχές να δώσουν εντολή για την επιστροφή τους στη Φουκουσίμα.Ο Χέρμπερτ Πούμπελ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, τόνισε ότι η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1 της Ιαπωνίας δεν έχει φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα και γι’ αυτό τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ασφαλή, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των αντιδραστήρων 5 και 6, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά και σ’ αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν καταστεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και σ’ αυτούς, πρόσθεσε. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση υποστήριξε ότι η διαδικασία για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα «προοδεύει συνεχώς». Εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας παραδέχθηκε ότι οι αρχές σκέπτονται μια «λύση Τσερνόμπιλ», να ταφούν δηλαδή οι αντιδραστήρες μέσα σε άμμο και τσιμέντο.

Παρά τις προσπάθειες ο Χινετοχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής διευθυντής της ιαπωνικής υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, τόνισε πως οι ιάπωνες μηχανικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1.«Με τις επιχειρήσεις ρίψης νερού πολεμάμε μία φωτιά που δεν μπορούμε να δούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η φωτιά δεν επεκτείνεται, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίο Αμάνο θα ενημερώσει για την επίσκεψή του στην Ιαπωνία.

«Δίνεται μάχη με το χρόνο» προκειμένου να ψυχθούν οι αντιδραστήρες τόνισε ο Αμάνο. «Η ψύξη είναι πολύ σημαντική, τόσο που πραγματικά πιστεύω ότι πρόκειται για μάχη με το χρόνο», σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν.

Επιπλέον, ο Αμάνο χαρακτήρισε το ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρό» και σημείωσε ότι είναι σημαντικό «η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ» να συμμετάσχει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Άντριου Γκράχαμ, ανώτερος υπάλληλος της Διεθνούς Υπηρεσίας για την ατομική ενέργεια, της ΙΑΕΑ, στη Βιένη, τόνισε ότι «η κατάσταση στους αντιδραστήρες στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι παραμένει πολύ σοβαρή
, όμως μετά από την τελευταία ενημέρωση στον Τύπο, που κάναμε, δεν επιδεινώθηκε κατά τρόπο σημαντικό». «Σας δηλώνω ότι η κατάσταση στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 αυτής της μονάδας φαίνεται να παραμένει αρκετά σταθερή», πρόσθεσε.

Η καταστροφή σε αριθμούς…

Τραγικός είναι απολογισμός από την καταστροφή στην Ιαπωνία, ύστερα από τον «σεισμό γίγαντα», το τσουνάμι αλλά και την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 6.539, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 10.000. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεγαλύτερος από 10.000. Σημειώνεται ότι ο σεισμός της 11ης Μαρτίου έχει ήδη προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, που στοίχισε την ζωή 6.434 ανθρώπων. Το 1923 ο μεγάλος σεισμός των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε στο Κάντο είχε 142.807 νεκρούς και αγνοούμενους στο Τόκιο και στα περίχωρα.

Περίπου 550.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους, είτε επειδή έχασαν το σπίτι τους από το τσουνάμι, είτε επειδή κατοικούν σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό. Στη χώρα λειτουργούν περίπου 2.700 προσωρινά καταλύματα. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 1,6 εκατ. σπίτια δεν έχουν πόσιμο νερό. Συνολικά, 80.422 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, τα 4.798 εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 80.000 στρατιώτες, αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει και τη βοήθεια των εφέδρων. Συνολικά, 112 χώρες και 23 διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει βοήθεια, χωρίς ωστόσο το ύψος της χρηματικής ενίσχυσης δεν έχει γίνει γνωστό.

Τέλος, η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί εκτιμάται σε 100 δις δολάρια, δηλαδή το 2% του ΑΕΠ, ενώ μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις, με πτωτική τάση, στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Σήμερα το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 2,27%, ωστόσο τη Δευτέρα έκλεισε με μεγάλη πτώση 6,18% και την Τρίτη με πτώση 10,55%. Παράλληλα, αρκετές είναι οι βιομηχανίες που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Η Toyota ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ξανά την παραγωγή ανταλλακτικών αλλά ότι τα εργοστάσια συναρμολόγησης θα παραμείνουν κλειστά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.