Το χρήμα φέρνει την ευτυχία, αλλά όχι σε υπέρογκες ποσότητες. Αυτό αποδεικνύει νέα έρευνα για την ποιότητα ζωής που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ίδρυμα Σφυγμομέτρησης.

Ads

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης ένα νοικοκυριό με μηνιαία έσοδα 5.000 ευρώ απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής από κάποιο που κερδίζει περισσότερα. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις απαντήσεις που έδωσαν 450.000 άτομα κατά τα έτη 2008 και 2009 στη δημοσκόπηση η οποία μετρά την εξέλιξη της ευημερίας των Αμερικανών.

«Η αποτίμηση που κάνει κάθε ένας για τη ζωή του βελτιώνεται ανάλογα με τα εισοδήματα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η συναισθηματική του ευημερία» γράφει σχολιάζοντας την έρευνα ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2002, Ντάνιελ Κάνεμαν.

Εν τούτοις, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η «αύξηση της ευτυχίας» σταματά μετά το όριο των 60.000 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς «πέραν των 60.000 η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος ούτε οδηγεί στην ευτυχία, ούτε ανακουφίζει από τη δυστυχία και το στρες, ακόμη και αν συνεχίζει να βελτιώνει την αποτίμηση που κάνει ο καθένας για την ευτυχία στη ζωή του». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ, το 32% των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνούσαν αυτό το όριο το 2008.

Ads

«Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα, η αποφυγή του πόνου και της ασθένειας και η εκμετάλλευση του ελεύθερου χρόνου» είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που οδηγούν τον άνθρωπο στην ευτυχία υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η ίδια έρευνα πάντως επιβεβαιώνει περίτρανα το γεγονός ότι η έλλειψη χρημάτων φέρνει δυστυχία. «Το χαμηλό επίπεδο εισοδημάτων ενισχύει τη συναισθηματική οδύνη που συνοδεύει δυστυχίες όπως το διαζύγιο, η ασθένεια ή και η μοναξιά» διευκρινίζουν οι ειδικοί.