Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, ενώ οι δυνάμεις Καντάφι έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από το χώρο διαμονής σε ξένους δημοσιογράφους. Συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς σημειώνονται σε διάφορες πόλεις. Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κήδεψαν σήμερα τους νεκρούς από τις χθεσινές συγκρούσεις, ενώ οι βομβαρδισμοί κατά της πόλης Μπρέγκα, αλλά και της Ατζνταμπίγια συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι χτες οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν την πρόταση της Βενεζουέλας για συγκρότηση ειρηνευτικής επιτροπής για διάλογο. «Πλέον έχει χυθεί πολύ αίμα», τόνιζαν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χτες εκ νέου τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Interpol εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση προς τις αστυνομίες των κρατών μελών της για τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, συμπεριλαμβανομένων μελών του περιβάλλοντος του. Η Interpol δεν απαιτεί από τα 188 κράτη-μέλη του οργανισμού της να συλλάβουν αυτούς τους 16 Λίβυους, αλλά τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Παράλληλα, προειδοποιεί επίσης για τον «κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι μετακινήσεις των ατόμων αυτών και των περιουσιακών τους στοιχείων», και έχει ως στόχο να «συνδράμει στις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η σημερινή κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από την προσευχή, έχει ονομαστεί από την αντιπολίτευση «ημέρα αναμέτρησης». Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τρίπολη ακούστηκαν πυροβολισμοί. «Έριξαν δακρυγόνα. Άκουσα πυροβολισμούς. Το πλήθος διαλύεται», μετέδωσε ο δημοσιογράφος που βρίσκεται στη συνοικία Τατζούρα. Νέες δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν στην περιοχή.
Μαρτυρίες αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών Καντάφι στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης. «Ο Καντάφι είναι ο εχθρός του Θεού», φώναζαν οι διαδηλωτές. Συγκρούσεις αναφέρονται και στα περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ.
Στη Βεγγάζη δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι σε αποθήκη όπλων κοντά στην Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.
«Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν. Βρισκόμαστε έξω από το Ρας Λανούφ, σε απόσταση περίπου 10 με 15 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή ακούμε ριπές βαρέων όπλων. Μονάδες του πεζικού θα έρθουν αργότερα», είπε ο Μπεσίρ Βαρσχαφανί, ένοπλος εθελοντής, αντικαθεστωτικός ο οποίος απευθυνόταν προς το μέτωπο.
Ανταποκριτής του Reuters μεταδίδει ότι από το λιμάνι της πόλης Ρας Λανούφ ακούγονται πυροβολισμοί και πολλές εκρήξεις. Στα περίχωρα της πόλης συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Ρας Λανούφ, ενώ κάνει λόγο για σφοδρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Ρίχνουν πυραύλους Γκραντ. Είδα τέσσερις ανθρώπους να σκοτώνονται μπροστά μου. Χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας. Τελευταίες πληροφορίες, από το Reuters, αναφέρουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατέλαβαν το αεροδρόμιο στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λάνουφ. Ώρες αργότερα, ένα μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη δυτική έξοδο της Ατζαμπίγια δήλωσε ότι «το Ρας Λανούφ έπεσε. Είναι στα χέρια μας».
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι πολλές δεκάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους, εξοπλισμένους με καλάσνικοφ, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κανόνια κατευθύνονται από την πόλη Ατζαμπίγια, μέσα σε κλίμα ευφορίας, προς την Μπρέγκα και το Ρας Λανούφ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικότερα.
Μάχες, σύμφωνα με το Al Jazeera, πραγματοποιούνται και στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Σημειώνεται ότι την περιοχή ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για βαριά εξοπλισμένες μονάδες του Καντάφι και άρματα μάχης, που έχουν περικυκλώσει την πόλη. Παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, οι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, το οποίο επικαλείται ιατρική πηγή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην πόλη Ζαουίγια σκοτώθηκαν 13 άτομα. Το Al Jazeera επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες μετέδωσε ότι πάνω από 50 πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 300 τραυματίστηκαν στην ίδια περιοχή. Από την πλευρά του, το Reuters κάνει λόγο για τουλάχιστον 30 νεκρούς, σημειώνοντας ότι οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις Καντάφι συνεχίζονται. «Πήγα στο νοσοκομείο πριν από λίγα λεπτά. Δεκάδες σκοτώθηκαν και ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Έχουμε μετρήσει 30 νεκρούς πολίτες. Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο. Δεν μπορούσαν να βρουν χώρο για τους τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ, κάτοικος της Ζαουίγια, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με to Reuters. Η δημόσια τηλεόραση της Λιβύης ανέφερε ότι η πόλη Ζαουίγια έχει πέσει στα χέρια των υποστηρικτών του Μουάμαρ Καντάφι, ωστόσο κυβερνητική πηγή τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα «θύλακες αντίστασης».
Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει ότι δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι προχώρησαν αργά χθες το βράδυ σε ένοπλη επίθεση στην πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της Τρίπολης, σε μια απόπειρα να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης, προκαλώντας το θάνατο ενός πολίτη. «Ακούγαμε όλη τη νύχτα πυροβολισμούς από βαρέα όπλα» δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας, τονίζοντας ότι η πόλη Μιζουράτα βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το κεντρικό όργανο των αντικαθεστωτικών, ανακοίνωσε στο Al Jazeera ότι θα επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.Ο Αμπντάλα αλ Μάχντι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Πρόσθεσε εξάλλου ότι σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη Ζαουίγια. Ακόμη ανακοίνωσε ότι οι αντικαθεστωτικοί «έχουν συλλάβει περίπου 50 μισθοφόρους που μάχονταν για τον Καντάφι».
Από την πλευρά του, ο Άχμεντ Ζαμπρίλ, βοηθός του Αμπντέλ Τζαλίλ που είναι επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, δήλωσε ότι είναι απαραίτητες αεροπορικές επιδρομές για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να βοηθηθούν οι αντικαθεστωτικοί να ανατρέψουν τον Καντάφι. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.
Σημειώνεται ότι και το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι αντικαθεστωτικοί που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την ανατολική Λιβύη προχωρούν σήμερα προς τα δυτικά ενώ προετοιμάζονται και για μία νέα επίθεση του τακτικού στρατού. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πέρασαν από το Ουκάιλα, ένα μικρό χωριό 280 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, και περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά της Μπρέγκα, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις.
Παράλληλα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) αναφέρει ότι «βαριά οπλισμένες δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη» ελέγχουν τα σύνορα ανάμεσα στην Τυνησία και τη Λιβύη με αποτέλεσμα «να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων που τα διασχίζουν». «Η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στους δρόμους εξόδου από τη χώρα οδηγούν πολλούς ξένους που εγκαταλείπουν τη Λιβύη προς την Αλγερία», προσθέτει η Υπάτη Αρμοστεία.
«Κατά τις προηγούμενες ημέρες, 10.000 με 15.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν καθημερινά τη Λιβύη για την Τυνησία, ενώ χθες λιγότεροι από 2.000 διέσχισαν στα σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR, Μελίσα Φλέμινγκ και πρόσθεσε πως «η Υπάτη Αρμοστεία φοβάται ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη εμποδίζει τον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα. Η λιβυκή πλευρά των συνόρων ελέγχεται τώρα από βαριά οπλισμένες δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς». Σημειώνεται ότι περίπου 12.500 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με την Τυνησία.
Επιτροπή για διάλογο ζήτησε η κυβέρνηση της Λιβύης από τη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να συγκροτήσει μια ειρηνευτική αποστολή ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, που διάβασε στο Καράκας ο ομόλογός του της Βενεζουέλας. Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη πρόταση είχε κάνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ωστόσο αυτή είχε απορριφθεί από τους αντικαθεστωτικούς.
«Τους δίνουμε την έγκριση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιλέξουν τα μέλη της διαμεσολαβητικής επιτροπής και να συντονίσουν τη συμμετοχή τους στο διάλογο», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβάζοντας την επιστολή. «Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στην πρωτοβουλία του προέδρου Ούγκο Τσάβες όσον αφορά τη σύσταση μιας επιτροπής καλής θέλησης», πρόσθεσε.
Η αποστολή, που θα αποτελείται από εκπροσώπους σημαντικών κρατών της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, θα έχει ως στόχο «να ενθαρρύνει τον εθνικό διάλογο με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα» στη Λιβύη.
Διαβάστε επίσης: Ομαδικές κηδείες και νέοι βομβαρδισμοί στη Λιβύη
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >