Ads

Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, ενώ οι δυνάμεις Καντάφι έχουν αναπτυχθεί σε όλη την πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι απαγορεύτηκε η έξοδος από το χώρο διαμονής σε ξένους δημοσιογράφους. Εν τω μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κήδεψαν σήμερα τους νεκρούς από τις χθεσινές συγκρούσεις, ενώ οι βομβαρδισμοί κατά της πόλης Μπρέγκα, αλλά και της Ατζνταμπίγια συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται ότι χτες οι αντικαθεστωτικοί απέρριψαν την πρόταση της Βενεζουέλας για συγκρότηση ειρηνευτικής επιτροπής για διάλογο. «Πλέον έχει χυθεί πολύ αίμα», τόνιζαν, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χτες εκ νέου τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία της χώρας.

Η σημερινή κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από την προσευχή, έχει ονομαστεί από την αντιπολίτευση «ημέρα αναμέτρησης». Σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τρίπολη ακούστηκαν πυροβολισμοί. «Έριξαν δακρυγόνα. Άκουσα πυροβολισμούς. Το πλήθος διαλύεται», μετέδωσε ο δημοσιογράφος που βρίσκεται στη συνοικία Τατζούρα. Νέες δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν στην περιοχή.

Μαρτυρίες αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και υποστηρικτών Καντάφι στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της Τρίπολης. «Ο Καντάφι είναι ο εχθρός του Θεού», φώναζαν οι διαδηλωτές. Συγκρούσεις αναφέρονται και στα περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ.

Ads

«Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν. Βρισκόμαστε έξω από το Ρας Λανούφ, σε απόσταση περίπου 10 με 15 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή ακούμε ριπές βαρέων όπλων. Μονάδες του πεζικού θα έρθουν αργότερα», είπε ο Μπεσίρ Βαρσχαφανί, ένοπλος εθελοντής, αντικαθεστωτικός ο οποίος απευθυνόταν προς το μέτωπο.

Ένας άλλος εθελοντής, ο Ναγκί Ματκούρ, μιλώντας από την πόλη Μπρέγκα, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, είπε: «Διεξάγονται συγκρούσεις ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του Καντάφι στα περίχωρα του Ρας Λανούφ».

Μάχες, σύμφωνα με το Al Jazeera, πραγματοποιούνται και στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Σημειώνεται ότι την περιοχή ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για βαριά εξοπλισμένες μονάδες του Καντάφι και άρματα μάχης, που έχουν περικυκλώσει την πόλη. Παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, οι αντάρτες δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν.

Παράλληλα, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) αναφέρει ότι «βαριά οπλισμένες δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη» ελέγχουν τα σύνορα ανάμεσα στην Τυνησία και τη Λιβύη με αποτέλεσμα «να έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ανθρώπων που τα διασχίζουν». «Η παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στους δρόμους εξόδου από τη χώρα οδηγούν πολλούς ξένους που εγκαταλείπουν τη Λιβύη προς την Αλγερία», προσθέτει η Υπάτη Αρμοστεία.

«Κατά τις προηγούμενες ημέρες, 10.000 με 15.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν καθημερινά τη Λιβύη για την Τυνησία, ενώ χθες λιγότεροι από 2.000 διέσχισαν στα σύνορα», δήλωσε η εκπρόσωπος της HCR, Μελίσα Φλέμινγκ και πρόσθεσε πως «η Υπάτη Αρμοστεία φοβάται ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη εμποδίζει τον κόσμο να διασχίσει τα σύνορα. Η λιβυκή πλευρά των συνόρων ελέγχεται τώρα από βαριά οπλισμένες δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς». Σημειώνεται ότι περίπου 12.500 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα σύνορα με την Τυνησία.

Wikileaks: Η Coca Cola μεταξύ των υιών Καντάφι

Η εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου της Coca Cola στη Λιβύη, το 2005μ, αποτέλεσε αφορμή έντονης διαμάχης μεταξύ των μελών της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, που βασίζεται σε απόρρητο διπλωματικό τηλεγράφημα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που διέρρευσε μέσω Wikileaks.

Η διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στους δύο γιους του Καντάφι, του Μουτασίμ και του Μοχάμεντ, για το ποιός θα έχει τον έλεγχο του εργοστασίου εμφιαλώσεων, στην Τρίπολη. Η επένδυση αυτή αποτελούσε μέρος προγράμματος της Λιβύης για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, μετά την απόφαση του Καντάφι να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.Όμως, αντί να βοηθήσουν στην εγκατάσταση του εργοστασίου, τα δύο αδέλφια άρχισαν να διαφωνούν για το ποιός θα έχει τον έλεγχο.

Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου ομάδα ενόπλων υπό τις διαταγές του Μουτασίμ πραγματοποίησε επίθεση στο εργοστάσιο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παραγωγή, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσιεύει η εφημερίδα. Αμέσως μετά, άντρες πιστοί στον Μουτασίμ απήγαγαν έναν από τους ξαδέλφους του Μοχάμεντ και τον έκλεισαν στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Η διαμάχη έληξε όταν επενέβη η κόρη του Καντάφι, η Αϊσά, η οποία διευθέτησε το θέμα.

Διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιβύη, σχολιάζοντας την υπόθεση αυτή, την παρομοίωσε με διαμάχη ανάμεσα σε μαφιόζους. “Ξέρετε την ταινία ‘Ο Νονός’; Κάτι τέτοιο ζούσαμε τους τελευταίους μήνες, είχα ακούσει τις φήμες, αλλά δεν πίστευα ότι φτάνουν σε τέτοια επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Ομαδικές κηδείες και νέοι βομβαρδισμοί στη Λιβύη