Ενδέκατη μέρα διαδηλώσεων η σημερινή για τον τερματισμό της 30χρονης θητείας του Χόσνι Μουμπάρακ στην προεδρεία της Αιγύπτου και ημέρα κατά την οποία έχει γίνει κάλεσμα για μεγαλειώδη πορεία κατά του καθεστώτος. Εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται στους δρόμους των πόλεων της Αιγύπτου ενώ ο στρατός έχει στήσει οδοφράγματα γύρω από την πλατεία Ταχρίρ για να προστατεύσει τους διαδηλωτές από τις παρακρατικές επιθέσεις. Σχέδιο άμεσης αποχώρησης του Χ. Μουμπάρακ φέρεται να μελετά η Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η κυβέρνηση Ομπάμα φέρεται να συζητάει με Αιγύπτιους αξιωματούχους την προοπτική άμεσης παραίτησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Η πρόταση προβλέπει ότι ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν,που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ, που βασίζεται σε πηγές τόσο της Αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και σε ‘Αραβες διπλωμάτες.
Ο Χ. Μουμπάρακ με συνέντευξη του σε αμερικανικό κανάλι υποστήριξε ότι δεν αποχωρεί για να μην επέλθει το «χάος». «Έχω μπουχτήσει. Μετά από 62 χρόνια σε δημόσια υπηρεσία, είναι πια αρκετά. Θέλω να φύγω. Αν όμως παραιτηθώ σήμερα, θα επακολουθήσει το χάος» δήλωσε στο ABC ο 82χρονος Μουμπάρακ που κυβερνά για τρεις δεκαετίες την Αίγυπτο υπό το καθεστώς της «έκτακτης ανάγκης». Σε ερώτηση για το αίτημα του κόσμου να παραιτηθεί, ο Μουμπάρακ απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει τί λέει ο κόσμος για μένα. Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει η χώρα μου», ενώ εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη βία που ξεκίνησε την Τετάρτη με αποτέλεσμα το θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, απορρίπτοντας ότι η κυβέρνησή του φέρει ευθύνη.
Τόσο ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αντιπολιτευόμενος Μοχάμεντ Ελ Μπάραντει όσο και η Μουσουλμανική Αδελφότητα δηλώνουν ότι δεν δέχονται καμία διαπραγμάτευση με το καθεστώς εάν δεν αποχωρήσει ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Μετά από μια νύχτα συγκρούσεων μεταξύ των παρακρατικών συμμοριών και των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών, ηρεμία επικρατούσε νωρίς το πρωί στο Κάιρο, ενόψει της σημερινής μαζικής διαδήλωσης που σχεδιάζει η αντιπολίτευση. Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Ahmed Shafiq, δήλωσε χθες πως δεν σκοπεύει το υπουργείο Εσωτερικών να παρεμποδίσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε τις κατηγορίες για υποκίνηση των παρακρατικών στοιχείων κατά των πολιτών που ζητούν μετάβαση στη δημοκρατία. Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για τα θανατηφόρα επεισόδια, αλλά αρνήθηκε ότι υποκινήθηκαν από το καθεστώς.
Χθες στο στόχαστρο των αστυνομικών με πολιτικά, των κοινών κακοποιών και των υπαλλήλων πετρελαϊκών και κρατικών υπηρεσιών που αποτελούν κατά κύριο λόγο τον όγκο των φιλοκυβερνητικών, βρέθηκαν ιδιαιτέρως οι εκπρόσωποι του Τύπου, με πολλούς δημοσιογράφους να συλλαμβάνονται ή ακόμα και να δέχονται δολοφονικές επιθέσεις. Σήμερα νωρίς το πρωί, στο στόχαστρο βρέθηκε το Al Jazeera το οποίο δέχθηκε ηλεκτρονική επίθεση στην ιστοσελίδα του.
Στο μεταξύ, η βρετανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας, Vodafone υποστήριξε χθες πως το καθεστώς κατέλαβε το δίκτυό της και ήταν αυτό που έστειλε τα μαζικά γραπτά μηνύματα στους συνδρομητές, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις φιλοκαθεστωτικές κινητοποιήσεις.
Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις εδώ.
Τελευταίες εξελίξεις για την “Μέρα της Αποχώρησης του Μουμπάρακ”
15.02: Το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ μεγαλώνει με το πέρασμα της ώρας. Ειδικές Δυνάμεις του στρατού βρίσκονται σε όλες τις καίριες γέφυρες του Καΐρου. Συνεχίζονται τα προβλήματα με το διαδίκτυο στην Αίγυπτο. Άγνωστοι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τα γραφεία του Al Jazeera στο Κάιρο. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο Καθολικός Καρδινάλιος κρατά το χέρι του Μουσουλμάνου Κληρικού στην πλατεία Ταχρίρ, και οι δυο φορούν τα ιερατικά τους ενδύματα ενώ μιλούν για εθνική ενότητα. Τα στενά και φρουρούμενα από το στρατό περάσματα προς την πλατεία δυσχεραίνουν την προσέλευση του κόσμου, μεταδίδουν ξένοι ανταποκριτές. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως η κατάσταση στην Αίγυπτο «πρόσφατα έλαβε μια βαθύτατα ανησυχητική τροπή», καταδίκασε τη βία εκ νέου και υπογράμμισε πως πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όσο για τις επιθέσεις και τους περιορισμούς κατά των μέσων ενημέρωσης τόνισε πως είναι «εντελώς απαράδεκτες».
13.58: Περισσότεροι από 100.000 φιλοδημοκρατικοί πολίτες διαδηλώνουν στη Μανσούρα, καλώντας τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί. Παρόμοιος αριθμός πολιτών διαδηλώνει και στην Νταμανχούρ. Ο Αμρ Μούσα, ο επικεφαλής της Αραβικής Συμμαχίας λαμβάνει μέρος στην κινητοποίηση στην πλατεία Ταχρίρ.
13.37: Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ του Μουμπάρακ στην Γκίζα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι παρακρατικές συμμορίες δεν είναι εμφανείς στους δρόμους του Καΐρου ενώ ο στρατός έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους διαδηλωτές. To BBC μεταδίδει ότι χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν να εισέλθουν στην πλατεία Ταχρίρ αλλά έχει δημιουργηθεί “έμφραγμα” στα σημεία εισόδου.
13.34: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τη χθεσινή κοινή δήλωση 5 Ευρωπαίων ηγετών μεταξύ των οποίων και του ιδίου, δήλωσε σήμερα: «Ελπίζω ότι στην Αίγυπτο μπορεί να υπάρξει μια μετάβαση προς ένα πιο δημοκρατικό σύστημα χωρίς ρήξη με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, ο οποίος στη Δύση και πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ, θεωρείται ο σοφότερος των ανθρώπων και ένα ακριβές σημείο αναφοράς. Ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια στην διακυβέρνηση», σύμφωνα με το Reuters.
12.26: Ξεκίνησε η μεσημεριάτικη προσευχή στην πλατεία Ταχρίρ, με τον κήρυκα να καλεί αρχικά για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων της χώρας καθώς και για συνταγματικές αλλαγές. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην Αλεξάνδρεια, ενώ οι χριστιανοί για ακόμα μια φορά σχημάτισαν αλυσίδα γύρω από τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους για να τους προστατεύσουν κατά την προσευχή τους.
09:46: Μετά τον τρόμο από τις άγριες επιθέσεις που δεχόταν δύο μέρες οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ, σήμερα επανακτούν τη διάθεση ενθουσιασμού που χαρακτήριζε τις διαδηλώσεις τους μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με τα μηνύματα που αναρτούν στο Twitter. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ και τραγουδούν, «δυνατότερα από κάθε άλλη φορά» σύμφωνα με διαδηλώτρια που μίλησε στο Al Jazeera. Η αστυνομία έκανε ξανά την εμφάνισή της, με φορτηγά, σε κεντρικούς δρόμους. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε στο παναραβικό δίκτυο Al Jazeera πως το κίνημά του δεν έχει τη φιλοδοξία να κατέβει στις προεδρικές εκλογές.
Αμεση αποχώρηση Μουμπάρακ ζητά η αμερικανική Γερουσία
Η αμερικανική Γερουσία χθες Πέμπτη ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να ξεκινήσει άμεσα την πολιτική μετάβαση με προσωρινή κυβέρνηση και εκλογές αργότερα μέσα στο χρόνο. «Αυτό το ψήφισμα κάνει σαφές ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρέπει άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο γερουσιαστής Τζον Κέρι, Δημοκρατικός, και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σώματος.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα αναφέρει ότι ο Μουμπάρακ θα πρέπει «άμεσα να ξεκινήσει την ειρηνική μετάβαση σε ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της εξουσίας σε μία προσωρινή κυβέρνηση και σε συνεργασία με ηγέτες της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, των πολιτών και του στρατού, να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων διεθνώς εκλογών αυτό τον χρόνο».
Επίσης αναφέρει ότι «σαφή μέτρα» πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και να επιτραπεί ο σχηματισμός ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων. Επιπλέον, στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για οργανώσεις με ακραίες ιδεολογίες τις οποίες κατονομάζει και αναφέρεται συγκεκριμένα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Επιμένει η Αίγυπτος να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 με το Ισραήλ ανεξάρτητα με το ποιός βρίσκεται στην εξουσία.
«Η CIA είχε προειδοποιήσει τον Ομπάμα»
Η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Ομπάμα, για την εσωτερική αστάθεια στην Αίγυπτο, στα τέλη του 2010, αλλά δεν είχε προβλέψει την αιτία που θα πυροδοτούσε την εξέγερση, ανέφερε την Πέμπτη κορυφαία αξιωματούχος της CIA.
Η Στέφανι Ο’Σάλιβαν, που διορίστηκε Α’ Αναπληρωτής Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τών ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι η υπηρεσία της είχε προειδοποιήσει για την αστάθεια, στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην επιτροπή ακρόασης της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης των νέων καθηκόντων της, όταν ρωτήθηκε, πότε η CIA προειδοποίησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την καρέκλα της εξουσίας του Αιγύπτιο προέδρου Μουμπάρακ.
Παρεμποδίστηκε στο Κάιρο η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού
Ένα πρώτο αεροσκάφος με ιατρικό υλικό που εστάλη από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής οργάνωση αρωγής εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της που σε ορισμένες περιπτώσεις παρεμποδίστηκε η πρόσβαση του ιατρικού προσωπικού στους τραυματίες. «Το φορτίο περιλαμβάνει ιατρικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών για 2.000 τραυματίες και χειρουργικό εξοπλισμό και αναλώσιμα για 1.000 βαριά τραυματίες». «Έχουμε την πρόθεση να στείλουμε περισσότερο ιατρικό υλικό τις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στο Κάιρο Ερικ Μάρκλεϊ.
Η βοήθεια αυτή διανέμεται μέσω της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου και του υπουργείου Υγείας. Εννιακόσιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και εννέα σκοτώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στις συγκρούσεις, διευκρινίζει η ΔΕΕΣ επικαλούμενη στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ιατρικό προσωπικό εμποδίστηκε να προσεγγίσει τους τραυματίες. Το προσωπικό υγείας και τα ασθενοφόρα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια, όπως και οι τραυματίες και άλλα πρόσωπα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας». Ο αξιωματούχος της ΔΕΕΣ είπε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» οι «αρχές, οι διαδηλωτές και όσοι εμπλέκονται (στις συγκρούσεις) να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή».
«Οι δυνάμεις ασφαλείας και της τάξης πρέπει να δρουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς αντιδρώντας στην προσφυγή στη βία», επισημαίνει η ΔΕΕΣ υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο». Η ΔΕΕΣ αναφέρει επίσης ότι προσέφερε μια υποστήριξη στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο που επιτρέπει τη σύσταση «προσωρινής υπηρεσίας στο διεθνή χώρο του αεροδρομίου του Καΐρου όπου εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι τις τελευταίες ημέρες». Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να τηλεφωνούν δωρεάν στις οικογένειές τους, να λαμβάνουν τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη.
Συρία: Καταστολή κινητοποίησης υπέρ των Αιγυπτίων
Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανέφερε την Πέμπτη, ότι οι Συριακές αρχές απέφυγαν να παρέμβουν, στην επίθεση που δέχθηκαν 15 άνθρωποι, που επιχείρησαν να ξαγρυπνήσουν με αναμμένα κεριά, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εξεγερμένους της Αιγύπτου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Οργανισμός που έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη, 20 άντρες ντυμένοι με πολιτικά ρούχα χτύπησαν και διέλυσαν ομάδα 15 διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της, η Σουχαίρ Ατασί, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από αστυνομικό τμήμα σε περιοχή της παλιάς πόλης της Δαμασκού, την Πέμπτη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, φαίνεται ότι αντέγραψε μία σελίδα από το βιβλίο κανονισμών του Αιγύπτιου ομολόγου του. Οι δυνάμεις ασφαλείας του δεν είναι ευχαριστημένες πλέον, απλά με την απαγόρευση διαδηλώσεων. Φαίνεται ότι ενθαρρύνουν κακοποιούς να επιτίθενται σε ειρηνικούς διαδηλωτές». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην περίπτωση της Ατασί και περιγράφεται το πως αξιωματούχος του καθεστώτος, αφού την κατηγόρησε ως κατάσκοπο του Ισραήλ, επιχείρησε να ασκήσει βία εις βάρος της, όταν αυτή δεν απάντησε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >