Ads

Tουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν από χθες στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, Ταχρίρ, όταν οι «υποστηρικτές» του καθεστώτος, οπλισμένοι και πάνω σε άλογα και καμήλες, επιτέθηκαν στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές, που βρισκόντουσαν στην πλατεία. Για 10η συνεχόμενη ημέρα οι διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους και απαιτούν την παραίτηση Μουμπάρακ, μία ημέρα πριν από την μεγάλη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή του καθεστώτος στην Αίγυπτο εντείνονται. Οι Νικολά Σαρκοζί, Αγγέλα Μέρκελ, Χοσέ Λουις Θαπατέρο, Σ. Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για αλλαγή του καθεστώτος, ενώ ο Λευκός Οίκος ζητάει να γίνουν αλλαγές στο καθεστώς άμεσα. «Τώρα σημαίνει τώρα», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ, τόνισε πως θέλει να αποχωρήσει, όμως «εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος».

Εν τω μεταξύ, στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και δημοσιογράφοι. Όπως κατήγγειλε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του προέδρου της Αίγυπτου, επιτέθηκαν με ιδιαίτερο μένος κατά δημοσιογράφων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν από μαχαιρίες αρκετοί και να καταστραφεί ο εξοπλισμός του. Η Επιτροπή χαρακτήρισε τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας. Η Επιτροπή με ανακοίνωσή της οποία απαιτεί από τον Αιγυπτιακό στρατό να προστατεύσει τους δημοσιογράφους, που εργάζονται εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα. Παράλληλα αναφέρει και μία σειρά επιθέσεων, που έλαβαν χώρα εις βάρος εκπροσώπων του Τύπου.

Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο Έλληνας δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ενώ προσήχθη και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης.

Ads

Πυρά οπλοπολυβόλων ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ μέχρι και πριν από μία ώρα ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κράτησαν για όλη τη νύχτα. Γυρώ 04.00 τα ξημερώματα επαναλαμβανόμενες ριπές οπλοπολυβόλου ακουγόταν στην πλατεία Ταχρίρ (Απελευθέρωσης) της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 5 πολίτες και εκατοντάδες άλλοι να τραυματιστούν. Ο στρατός μετέβη με τανκς στην πλατεία αλλά δεν παρενέβη στις συμπλοκές, σύμφωνα με τον φιλοδημοκρατικό διαδηλωτή Mustafa el-Naggar.

Η ένταση ξεκίνησε χθες το μεσημέρι, όταν οι φιλοκυβερνητικοί «διαδηλωτές» προσέγγισαν την κεντρική πλατεία όπου για μέρες καταλύουν χιλιάδες πολιτών. Η έλευσή τους επέφερε δραματική αλλαγή στο κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε μέχρι τότε και μετά από λίγο, οι περί τις 10.000 υποστηρικτές του Μουμπάρακ εξαπέλυσαν άγρια επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού. Ο στρατός που βρισκόταν μεταξύ των δύο στρατοπέδων τους επέτρεψε να περάσουν και να επιτεθούν χωρίς να επέμβει.

Η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές κατά του καθεστώτος δέχονταν τα πυρά της αντίπαλης πλευράς και ότι αρκετοί μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε τη μαρτυρία γιατρού που βρέθηκε στην περιοχή των επεισοδίων, ο οποίος επιβεβαίωσε το θανάσιμο τραυματισμό τουλάχιστον ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετά την επίθεση με πυρά από υποστηρικτές του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον διαδηλωτών, στρατός της Αιγύπτου παρέταξε στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος της πλατείας Ταχρίρ, στο κέντρο του Καίρου.

«Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, που απλά επαναλάμβανε ότι είχε μεταδώσει το Ελ Αραμπίγια. Γιατρός ωστόσο από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε νεκρούς από σφαίρες και ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί από τις κινητοποιήσεις των εννιά ημερών ανέρχονται πλέον κοντά στους 300.

Παρακολουθείστε ζωντανά τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εδώ.

Τελευταίες εξελίξεις- Συνεχής Ενημέρωση

22:15: Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην κεντρική πλατεία του Καϊρου, Ταχρίρ, όπου έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων τις δύο τελευταίες ημέρες, ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και “υποστηρικτές” του Μουμπάρακ. Μικρές συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα στις δύο πλευρές στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας, ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες, μιλούν για “σχετική ηρεμία”. Αύριο, Παρασκευή, είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες της εξέγερσης στην Αίγυπτο, καθώς θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη αντικαθεστωτική διαδήλωση…

21:45: «Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», δήλωσε ο πρόεδρος Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. «Όμως, εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος», πρόσθεσε και υποστήριξε πως «με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου για αυτήν». Σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο αιγύπτιος πρόεδρος ανέφερε πως του επισήμανε ότι «δεν έχει την γνώση, τι είναι ο αιγυπτιακός πολιτισμός, δεδομένου ότι αγνοεί, τι θα συνέβαινε, αν παραιτηθώ αιφνιδίως από την προεδρία».

21:30: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Αιγυπτιακό λαό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην αιγυπτιακή πρεσβεία στο Αμμάν, στην Ιορδανία, αλλά και στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στη Βηρυτό, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, στο Κάϊρο και αλλού, ενώ ταυτοχρόνως ζήτησε και την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί μία αμιγώς «πολιτική λύση» στην παρούσα ταραχώδη κατάσταση.

21:15: Υπέρ μιας μετάβασης της Αιγύπτου προς την δημοκρατία χωρίς βία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο BBC-4. «Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

20:45: Εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων» ανακοίνωσε ότι εάν η «επανάσταση για την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιτύχει, η Αίγυπτος θα οργανώσει δημοψήφισμα, για να αποφασιστεί το μέλλον της ειρηνευτικής συνθήκης (του 1979) με το Ισραήλ». «Το Ισραήλ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, παρά μόνο τα δικά του εγκλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε Ισραηλινό κανάλι.

20:30: Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Όμαρ Σουλεϊμάν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ότι οι υποψήφιοι για την προεδρία θα πρέπει «να πληρούν ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε όλοι να αισθάνονται καθησυχασμένοι όσον αφορά το μελλοντικό ηγέτη της χώρας». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και τα εκτός νόμου σε διάλογο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των «Αδελφών Μουσουλμάνων», το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο, αρνήθηκε να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση. «Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς και δεν βλέπουμε κανένα λόγο, να κάνουμε διάλογο με ένα παράνομο καθεστώς», ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

20:20: Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον Αιγύπτιο αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν να θέσει τέρμα στη βία που έχουν εξαπολύσει φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κάιρο και σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ομάδα διερεύνησης της Διεθνούς Αμνηστίας, στην Αίγυπτο, ανέφερε χθες ότι η βία φάνηκε πως ενορχηστρώθηκε εν μέρει από τις αρχές, για να καταστείλουν τις συνεχιζόμενες μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ζητούν πολιτική μεταρρύθμιση και κάλεσε τα άλλα κράτη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, για να προτρέψουν τις αιγυπτιακές αρχές να χαλιναγωγήσουν τους υποστηρικτές τους».

20:15: Τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί καθώς «η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος». Παράλληλα, επισήμανε ότι «ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές» και σημείωσε ότι μετά από αυτές τις εκλογές «θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας». «Ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών», σημείωσε. Παράλληλα, ο Σουλειμάν έκανε λόγο για «συνωμοσία» υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρεισφρύσαν υποκινητές». Ακόμη επιτέθηκε στις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί «αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου». «Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε. Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ. «Ακούστηκε η φωνή τους. Το να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ισοδυναμεί με την εφαρμογή ατζέντας ξένης χώρας», τόνισε.

20:00: Νέες πληροφορίες, από ιατρικές πηγές, κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς από τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου. Την παραπάνω πληροφορία έδωσε γιατρός, ο οποίος έχει φτιάξει ένα υπαίθριο αυτοσχέδιο ιατρείο κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Μάλιστα, ο εν λόγω γιατρός ανέφερε ότι δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν με «τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι». «Ψυχορραγούσαν και πέθαναν», πρόσθεσε.

19:45: Τις επιθέσεις προς τους ξένους δημοσιογράφους καταδίκασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν πρέπει να βάζει στο στόχαστρό της τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις». Παράλληλα κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν όσους δημοσιογράφους έχουν συλληφθεί.

19:30: Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone κατήγγειλε ότι υποχρεώθηκε να μεταδώσει στους συνδρομητές της στην Αίγυπτο επίσημα μηνύματα, τα οποία δεν αποδίδονταν σαφώς στην κυβέρνηση, και τονίζει ότι διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στις αρχές. Η εταιρεία δεν λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μηνύματα, διαβεβαίωσε ότι δεν είχε κανένα έλεγχο επί του περιεχομένου τους, και παραπονέθηκε στις αρχές ότι δεν αποδίδονταν σαφώς στην κυβέρνηση. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση «απαράδεκτη». Ωστόσο, δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου στην Αίγυπτο, αναφέρουν ότι ένα από αυτά τα μηνύματα SMS που μεταδόθηκαν από τις εταιρείες κατόπιν αιτήματος των αρχών ανέφερε πως «Οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλειά σας και δεν θα προσφύγουν στη βία εναντίον αυτού του μεγάλοι λαού», ενώ ένα άλλο μήνυμα παρότρυνε «κάθε μητέρα, πατέρα, αδελφή η αδελφό, και κάθε αξιότιμο πολίτη να προστατεύσουν τη χώρα». «Προς τους νέους της Αιγύπτου: προσέξτε τις φήμες, ακούστε τη φωνή της λογικής, η Αίγυπτος είναι πάνω απ’ όλα, προστατεύστε την», ανέφερε ένα άλλο μήνυμα. Εκτός από τη Vodafone και άλλες εταιρείες φέρονται να αναγκάστηκαν αν αποστείλουν ανάλογα μηνύματα.

19:15: Αιγύπτιοι πολίτες προσεγγίζουν την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να πάνε στην Κύπρο. Το απόγευμα έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας από το Κάιρο 265 μέλη του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού με τις οικογένειές τους.

19:00: Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων. Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι «υποστηρικτές» του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

18:15: Οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν καταφέρει να απομακρύνουν τους «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ από την κεντρική πλατεία του Καϊρου Ταχρίρ, η οποία αποτελεί πλέον χώρο-σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης. Σημειώνεται ότι δημοσιογράφοι, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες έχουν καταγγείλει πως οι «υποστηρικτές» του Μουμπάρακ, ήταν στην πραγματικότητα αστυνομικοί με πολιτικά και άτομα του παρακράτους του καθεστώτος. Επιπλέον, καταγγέλλουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι «ενορχήστρωσε» τις επιθέσεις των παρακρατικών στους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές. Η κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες (17:30)

18:00: Στους 13 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών του τελευταίου διημέρου το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες ανέρχονται σε 1.200. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας συνελήφθησαν. Πλήθος διαδηλωτών κάνει την εμφάνισή του και στην Αλεξάνδρεια.

17:45: Ο ΟΗΕ άρχισε να μεταφέρει στην Κύπρο το προσωπικό του στην Αίγυπτο. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου της Κύπρου δήλωσαν ότι αναμένεται η προσγείωση τεσσάρων ναυλωμένων πτήσεων, οι οποίες μεταφέρουν μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ και τις οικογένειές τους.


17:30:
«Συγγνώμη» ζήτησε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ για τη βία στο κέντρο του Καΐρου. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επιθέσεις των «υποστηρικτών» του Μουμπάρακ «δεν ενορχηστρώθηκαν» από το κράτος, όπως αναφέρουν κατηγορίες από διαδηλωτές, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφους, ενώ τόνισε ότι δεν έχει αρκετούς αστυνομικούς για «να εγγυηθούν την ασφάλεια στη χώρα». «Όταν έφτασε ο στρατός, πολλοί αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών επέστρεψαν στα χωριά τους, έφυγαν και δεν έχουμε καταφέρει να τους κάνουμε να επιστρέψουν», δήλωσε ο Σαφίκ, σημειώνοντας απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ότι το να παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ δεν θα τους αποφέρει τίποτε περισσότερο. «Θα αρχίσουμε έναν διάλογο σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των χασμάτων» και ζήτησε από την αντιπολίτευση να έρθει στις συνομιλίες αυτές δείχνοντας «έναν βαθμό ευελιξίας». Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «κανένας, συμπεριλαμβανομένης της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δεν θα αποκλειστεί από το διάλογο με την κυβέρνηση». Σημειώνεται ότι τόσο ομάδες διαδηλωτών όσο και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει «οποιονδήποτε διάλογο πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ».

17:15: Η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών από ιδιώτες, αλλά θα επιτρέψει τις απεριόριστες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, όταν οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την Κυριακή. Οι τράπεζες παρέμειναν κλειστές για μία εβδομάδα λόγω των διαδηλώσεων. Παράλληλα, ο οίκος Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αιγύπτου από BΒ+ σε BB. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση τους οίκους Moody’s και Standard and Poor’s.

17:00: O Eισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, τον πρώην υπουργό Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, τον πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα και το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ.

16:45: Για «ενορχηστρωμένη εκστρατεία» εκφοβισμού των ξένων μέσων ενημέρωσης που καλύπτουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κάνει λόγο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζει «αυτές τις ενέργειες». Σημειώνεται ότι πολλοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις διαδηλώσεις κατά του του καθεστώτος Μουμπάρακ συλλαμβάνονται ή πέφτουν θύμα ξυλοδαρμού και εκφοβισμών.

16:15: Την άμεση μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αυξανόμενη βία στη χώρα. «Η μετάβαση πρέπει να αρχίσει τώρα», τόνισε. Εν τω μεταξύ, το αντιπολιτευόμενο κόμμα WAFD ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση μετά τη βία στο κέντρο του Καΐρου, η οποία, όπως σημείωσε, υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα.

16:10: Ο Αϊμάν Νουρ, σημαντικό πρόσωπο της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. «Η μοναδική λύση είναι να φύγει από την εξουσία ο Μουμπάρακ», δήλωσε ο Νουρ, πρώην υποψήφιος για την προεδρία, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή αφού διεκδίκησε το κορυφαίο αξίωμα του αιγυπτιακού κράτους.

16:00: Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, όπου πραγματοποιούνται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, για να μιλήσει με τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το πρακτορείο MENA.

15:50 : Σφοδρά πυρά ακούγονται στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καϊρου, αλλά και σε περιοχές περιμετρικά της πλατείας, όπου αποτελεί και το πεδίο των συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και υποστηρικτών του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Νωρίτερα…