Σε ένα πράγμα φαίνεται ότι συμφωνούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ εν όψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών: η ανάπτυξη στη μακρινή Κίνα φταίει για την οικονομική κρίση και την απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα. Βέβαια, μέσω των διαφημίσεών τους οι μεν κατηγορούν τους δε ότι εκείνοι έχουν «ανοίξει την πόρτα» στην Κίνα, η οποία τώρα ευθύνεται για τα προβλήματα των αμερικανών πολιτών.
Ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν δημοσιεύσει τέτοιου είδους διαφημίσεις έχει φτάσει μέχρι τώρα τους 29, με την πλειοψηφία αυτών -19 υποψήφιοι- να ανήκουν στο κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος των διαφημίσεων αυτών ανέρχεται σε δεκάδες εκατ. δολάρια.
Με τις διαφημίσεις αυτές οι υποψήφιοι προσπαθούν να θίξουν ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, το οποίο αγγίζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων: τη δραματική μείωση των θέσεων εργασίας στην Αμερική.
«Η Κίνα είναι ένας πραγματικά εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος» αναφέρει η Erika Franklin Fowler, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Wesleyan, η οποία μελετά τις πολιτικές διαφημίσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφήμιση του μέλους του κογκρέσου από το Οχάιο Δημοκρατικού Zack Space, ο οποίος κατηγορεί το Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Bob Gibbs ότι υποστήριξε τις πολιτικές ελεύθερης αγοράς, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα κάτοικοι της πολιτείας να χάσουν τις δουλειές τους από τους Κινέζους. «Όπως λένε στην Κίνα, xie xie κε Gibbs!» καταλήγει ειρωνικά η διαφήμιση.
Επιπλέον, το θέμα των διαφημίσεων αυτών δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, καθώς η ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ολοένα αυξάνεται, με την πρώτη να πιέζει για επανεκτίμηση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, ήταν κεντρικό στις συνομιλίες με το ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ εφημερίδες όπως η Financial Times κάνουν λόγο για «πόλεμο των νομισμάτων» και «πόλεμο του εμπορίου».
Κι ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ανησυχούν για περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας εξαιτίας των διαφημιστικών μηνυμάτων, δεν λείπουν και οι διαφημίσεις που κατηγορούν και την Ινδία και το Μεξικό για την ολοένα αυξανόμενη ανεργία στις ΗΠΑ.
Δεν θεωρείται τυχαίο, τέλος, το γεγονός ότι υποψήφιοι του Δημοκρατικού κόμματος, οι οποίοι είχαν από νωρίς υποστηρίξει ότι η –σύμφωνα με έρευνα- απώλεια 3 εκατ. θέσεων εργασίας από το 2001 προς την Κίνα έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος, αντιτάσσουν οι Ρεπουμπλικανοί, τονίζοντας ότι ήταν συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως το πακέτο στήριξης, οι οποίες οδήγησαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Κίνα κι όχι στη χώρα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >