Ads

Τους οκτώ έφτασε ο αριθμός των θυμάτων από το βιομηχανικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου σε εργοστάσιο αλουμίνας στην Ουγγαρία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Τιμπόρ Ντόμπσον. Σύνολο υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί 150 άνθρωποι, ενώ 0450 νοσηλεύονται ακόμη, δυο από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν το μεταξύ συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για 72 ώρες ο γενικός διευθυντής της MAL Zrt, της εταιρείας στην οποία ανήκει η δεξαμενή από την οποία διέρρευσε η τοξική λάσπη, Ζόλταν Μποκόνγι. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα τεθεί υπό κρατικό έλεγχο.

«Πρέπει να αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν από τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης και να μην πληγούν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο αλουμίνας» τόνισε ο Βίκτορ Ορμπάν. Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει οι υπεύθυνοι για την περιβαλλοντική καταστροφή να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εντοπιστούν άλλα εργοστάσια που αποτελούν πιθανό κίνδυνο. «Πρέπει να θέσουμε την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης υπό κρατικό έλεγχο και τα περιουσιακά της στοιχεία υπό τη διαχείριση του κράτους έως ότου έχουν εκπληρωθεί αυτοί οι τέσσερις όροι».

Ads

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί την Τρίτη την Ουγγαρία για να ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα μετά το δυστύχημα και να δηλώσει την πρόθεσή του να προτείνει μία καλύτερη απάντηση της ΕΕ στο μέλλον στα βιομηχανικά δυστυχήματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Μπαρόζο θα ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας από την Ουγγαρία. Μετά την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού πέντε περιβαλλοντολόγοι εστάλησαν από την ΕΕ στην Ουγγαρία για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της τοξικής λάσπης στο περιβάλλον.

Ο Μπαρόζο δεν αναμένεται να μεταβεί στις πληγείσες περιοχές, όμως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ορμπάν.

Φόβοι για νέα πλημμύρα τοξικής λάσπης

Εν το μεταξύ, φόβοι για νέα πλημμύρα τοξικής κόκκινης λάσπης εκφράζονται για την Ουγγαρία, λόγω των ρωγμών που υπέστη η δεξαμενή των αποβλήτων της βιομηχανίας βωξίτη.

Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για την κατάσταση του φράγματος που συγκρατεί την περαιτέρω διαρροή της κόκκινης τοξικής λάσπης, περίπου 900 ειδικοί προσπαθούσαν χθες να κατασκευάσουν ένα νέο φράγμα στο χωριό Κολοντάρ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σε περίπτωση που προκληθεί και νέο ρήγμα στη δεξαμενή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν χθες το πρωί κυβερνητικοί αξιωματούχοι περί μείωσης του κινδύνου νέας διαρροής, εκπρόσωπος του υπ. Περιβάλλοντος υποστήριξε αργότερα πως το ήδη υπαρκτό ρήγμα 25 μέτρων στη δεξαμενή έχει διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πίεση που ασκείται στο φράγμα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποίησε πως το βόρειο τμήμα του φράγματος έχει ρωγμές και μπορεί να σπάσει «ανά πάσα στιγμή» προκαλώντας νέες καταστροφές. Οπως επισημάνθηκε από τις Αρχές, τα ενισχυτικά φράγματα που κατασκευάζονται έχουν σκοπό να ανακόψουν το κύμα λάσπης από τυχόν νέα διαρροή, έτσι ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, οι κάτοικοι του Κολοντάρ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ κάτοικοι γειτονικών χωριών περιμένουν εντολές για να απομακρυνθούν.

Μοναδική αισιόδοξη εξέλιξη αποτελεί η ελαφρά μείωση της μόλυνσης σε παραπλήσιους μικρούς ποταμούς. Το υπ. Εσωτερικών ανέφερε χθες στην ιστοσελίδα του πως από τα δείγματα που ελήφθησαν διαπιστώθηκε πως το νερό στους εν λόγω ποταμούς επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα αλκαλικότητας.

Υπενθυμίζεται πως το βιομηχανικό δυστύχημα που προκλήθηκε στις 4 Οκτωβρίου, εξαιτίας ρήγματος σε δεξαμενή εργοστασίου αλουμίνας, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν 150. Από το δυστύχημα διέρρευσαν τουλάχιστον 700.000 κυβικά μέτρα τοξικών υλικών που έφτασαν μέχρι και τον Δούναβη απειλώντας το περιβάλλον σε όλες τις χώρες τις οποίες διασχίζει ο ποταμός. Σύμφωνα με προειδοποιήσεις των ειδικών, σε περίπτωση νέας διαρροής υπολογίζεται πως θα απελευθερωθούν άλλα 500.000 κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης.

Στο σημείο έχουν σπεύσει περίπου 900 ειδικοί και εργάτες αλλά και 700 εθελοντές που έχουν αναλάβει διαφορετικές εργασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής καταστροφή.