Ads

Την έξοδο του Λευκού Οίκου βλέπει μετά από 50 χρόνια καριέρας ως ανταποκρίτρια εκεί η Έλεν Τόμας λόγω κάποιων σχολίων της κατά της ισραηλινής πολιτικής στην Παλαιστίνη. Λίγο πριν συμπληρώσει τα 90 της χρόνια, η δημοσιογράφος που μπήκε στην αίθουσα ανταποκριτών επί Τζον Φ. Κένεντι, υπέβαλλε την παραίτησή της και ζήτησε συγγνώμη μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της.

Η κα Τόμας στις 27 Μαΐου ερωτήθηκε από την ιστοσελίδα RabbiLive.com μπροστά από κάμερα, εάν είχε να κάνει «σχόλια για το Ισραήλ».«Πείτε τους να ξεκουμπιστούν από την Παλαιστίνη», απάντησε η κα Τόμας. «Θυμηθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι εκεί είναι υπό κατοχή και ότι πρόκειται για τη γη τους, ότι δεν είναι η Γερμανία ούτε η Πολωνία», πρόσθεσε σχετικά με τους Παλαιστινίους και συμπλήρωσε ότι οι Ισραηλινοί «μπορούν να γυρίσουν στο σπίτι τους, στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αμερική και οπουδήποτε αλλού».

Η κα.Τόμας εργάστηκε για το πρακτορείο United Press International (UPI) από το 1943 – 2000, πριν προσληφθεί από τον όμιλο Hearst ως αρθρογράφος, χωρίς όμως να αφήσει την θέση της ως ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, όπου εισήλθε την περίοδο της προεδρίας Κένεντι, ο οποίος εξελέγη το 1960. Σε 50 χρόνια καριέρας, η κα Τόμας έχει δει 10 προέδρους των ΗΠΑ να εναλλάσσονται στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε 41 χρόνια μετά από εκείνη. Μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε προσωπικά στην Έλεν Τόμας τον περασμένο Αύγουστο την τούρτα για τα 89α γενέθλια της.

Η Έλεν Τόμας ήταν η μόνη που είχε θέση με το όνομά της στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων της Αίθουσας Τύπου του Λευκού Οίκου, ακριβώς μπροστά από το βάθρο του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, θέση την οποία έχει ο Ρόμπερτ Γκιμπς σε αυτή την κυβέρνηση. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για σχολιασμό σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ο κ. Γκιμπς δήλωσε ότι δεν έχει «μιλήσει άμεσα» με τον πρόεδρο Ομπάμα για το θέμα, εκτίμησε όμως ότι «οι δηλώσεις αυτές ήταν συγκλονιστικές και κατακριτέες. Νομίζω ότι είχε δίκιο που ζήτησε συγγνώμη, γιατί προφανώς οι δηλώσεις αυτές σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν τη γνώμη των περισσότερων ανθρώπων εδώ, και σίγουρα όχι εκείνη της διοίκησης Ομπάμα».

Ads

Η Ένωση Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, από την πλευρά της, επίσης ακολούθησε την ίδια γραμμή χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Τόμας «ανεπίδεκτες υπεράσπισης», και υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι «οι οποίοι γνωρίζουν την Ελεν εδώ και χρόνια λυπούνται για τις δηλώσεις αυτές», ενώ την εγκωμίασε ως «πρωτοπόρο». «Μετανιώνω βαθιά για τα σχόλιά μου την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. Δεν αντικατοπτρίζουν την ειλικρινή μου πίστη ότι η ειρήνη θα επέλθει στη Μέση Ανατολή μόνο όταν όλες οι πλευρές αναγνωρίσουν την ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και ανοχή. Είθε αυτή η μέρα να έρθει σύντομα», με αυτή τη δήλωση η Έλεν Τόμας απολογήθηκε για τα σχόλιά της που κόστισαν την θέση της στο Λευκό Οίκο.

Η 90χρονη σήμερα Έλεν Τόμας θεωρείται υπόδειγμα ποιοτικής δημοσιογραφίας και πρωτοπόρος στη μάχη για την κατάρριψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στον εργασιακό χώρο.