«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πρόθεση να προσβάλουμε την Ελλάδα. Το πρωτοσέλιδο του FOCUS είναι μία φωτογραφία – καρικατούρα, μια μορφή τέχνης την οποία εισήγαγε ο φωτομοντέρ John Heartfield τη δεκαετία του 1920». Αυτή είναι η επίσημη δήλωση του αρχισυντάκτη Helmut Markwort στην οποία παρέπεμψε το γερμανικό περιοδικό ως απάντηση σε ερωτήματα του TV Χωρίς Σύνορα.
Η συντακτική ομάδα του περιοδικού δεν θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις όσων υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν θα έπρεπε να τηρεί τόσο αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και την οικονομία της. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, έχει πυροδοτηθεί σωρεία αντιδράσεων, με πιο πρόσφατη την επιστολή διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.
H OEK, ανάμεσα σε άλλα, κάνει λόγο για «εκμαυλισμό του ελληνικού πολιτικού συστήματος από πολυεθνικές (Siemens)», αναφέρεται στην «κατάσταση ασφάλειας της Ελλάδας που την κάνει να θεωρεί αναγκαίους οικονομικά εξουθενωτικούς εξοπλισμούς», και επισημαίνει «τα σχετικά συμφέροντα των πωλητριών χωρών και πολλά άλλα που οδήγησαν στη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας». Παράλληλα, στην επιστολή προς το περιοδικό Focus αναφέρεται ότι «το κατοχικό δάνειο ύψους δισεκατομμυρίων, αν εξαιρέσει κανείς δύο δόσεις που κατέβαλαν ήδη τότε οι ναζί, παραμένει μέχρι σήμερα ανεξόφλητο».
Η συντακτική ομάδα του Focus, εκφράζοντας την επιθυμία να μην αναφερθεί -όπως είπε- σε ζητήματα που αφορούν στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης, απέφυγε επίσης να απαντήσει στην ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει πείσει τους παράγοντες του περιοδικού ότι η χώρα ουδέποτε ζήτησε οικονομική βοήθεια αλλά πολιτική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανάμεσα στους οποίους και η Γερμανία.
Το επίμαχο δημοσίευμα, με τον τίτλο ‘Απατεώνες/καταχραστές στην ευρωπαϊκή οικογένεια’ (Betrüger in der Euro-Familie), θέτει το ερώτημα αν η Ελλάδα αποτελεί απειλή για τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων και, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζει εκτιμήσεις όπως ότι οι Έλληνες «εξαπατούν ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία» ή «εργάζονται μόνο όταν έχουν δωροδοκηθεί».
«Οι Έλληνες για πολύ καιρό παραποιούσαν τα στατιστικά στοιχεία για την οικονομία (…) οι πολίτες της χώρας είναι κι εκείνοι σοκαρισμένοι, όπως μάλλον είναι και οι Γερμανοί για το εξαιρετικά υψηλό χρέος (…) το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα ανακάμψει μόνη της ή με τη βοήθεια της ΕΕ», αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, στο βίντεο του Focus Online, το οποίο αφορά στο επίμαχο δημοσίευμα, με αντικείμενο τους κινδύνους για την ΕΕ και την Ευρωζώνη από τον ελληνικό «αδύναμο κρίκο».
Η πρωτοβουλία του γερμανικού περιοδικού, σε συνδυασμό με την επιλογή της διαβόητης φωτογραφίας η οποία απεικονίζει το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου με προτεταμένο το μεσαίο δάκτυλο, προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, όπου μερίδα του Τύπου μιλά για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό» -Der Spiegel, καθώς και για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» – Süddeutsche Zeitung.
Η τελευταία προσεγγίζει, ίσως, και την ουσία αυτής της διένεξης: «είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές και δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την άποψη ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων στο πρόσωπο της ΕΕ, η οποία έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα».
Σημειώνεται ότι στο περιοδικό Focus, όπως και σε άλλα τοπικά ΜΜΕ, θα παραθέσει συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, στη Γερμανία, το Σαββατοκύριακο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >