Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η προχθεσινή κίνηση του πρωθυπουργού να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και ειδικά για το έλλειμμα, εφόσον η έρευνα του υπουργού Οικονομικών για τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη εντοπίσει σχετικά στοιχεία.
Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, τότε η ένταση στην πολιτική σκηνή θα χτύπαγε «κόκκινο», και όλα αυτά εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για την ελληνική οικονομία.
Αν ο πρωθυπουργός δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στην ιδιαίτερα άβολη θέση να πρέπει να δεχθεί ή να απορρίψει την εξεταστική για απόδοση ευθυνών σχετικά με την παραποίηση στοιχείων, αφού θα έμπαινε στο στόχαστρο τα μέλη των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή. Από τη μια μεριά, ο κ. Σαμαράς θα «δώσει» τους καραμανλικούς πρώην υπουργούς αν συναινέσει ενώ, από την άλλη, αν αρνηθεί θα κατηγορηθεί ότι το «όλα στο φως» που διατείνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά μόνο λόγια.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος η εικόνα είναι ρευστή, με τις τοποθετήσεις να διευρύνονται από τη θέση του κ. Γιακουμάτου πως «θα πρέπει οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομίας, διαχρονικά και διακομματικά, να απολογηθούν και όχι να βγαίνουν και να μας κάνουν τους καθηγητές», μέχρι την τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα ότι «αν υπάρχουν λογιστικές αλχημείες, σαφώς και πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» και την εκτίμηση του συναρμόδιου τομεάρχη Θεόδ. Καράογλου πως «δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την οικονομία».
Αιχμές Μητσοτάκη κατά Καραμανλή
Κατά του Κώστα Καραμανλή στράφηκε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alter. «Χάσαμε πεντέμιση πολύτιμα χρόνια. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει την ευθύνη ότι ενώ ανέλαβε σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με τι σημερινές, άλλα έλεγε και άλλα έκανε», είπε ενώ εκφράστηκε με θετικό τρόπο για την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου.
Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε για μία ακόμη φορά να μιλήσει, λέγοντας μόνο ότι είναι πρόωρο να κρίνουμε τη νέα ηγεσία της ΝΔ. «Όπως δίνω χρόνο στην κυβέρνηση, έτσι δίνω χρόνο και στον κ. Σαμαρά. Είναι πρόωρο να τον κρίνουμε» περιορίστηκε να αναφέρει.
Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ο ίδιος δε ζήτησε ποτέ τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, ενώ για το ζήτημα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων των πρώην πρωθυπουργών, είπε ότι στοιχίζουν μόνο 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και η οικονομία δε σώζεται από αυτά τα χρήματα. Ερωτηθείς σχετικά, τάχθηκε ωστόσο υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, αναφέροντας μάλιστα πως «όλοι παίξανε με τους αριθμούς» εκτός από την δική του κυβέρνηση.
«Δεν πρότεινα στη συνέντευξή μου στο mega κυβέρνηση συνεργασίας αλλά κυβέρνηση με συμμετοχή όλου του ΠΑΣΟΚ. Με στελέχη όπως ο Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι, η οποία κυβέρνηση θα ξεκαθάριζε την πολιτική του κόμματος. Εάν ο Αλ. Παπαδόπουλος ήταν υπ. Οικονομίας τα πράγματα θα πήγαιναν πολύ πιο γρήγορα», τόνισε. «Όταν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες, λαμβάνεις και έκτακτα μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Το ΠΣΑ που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ξέρω αν έπεισε τους Ευρωπαίους ή τους Έλληνες, επεσήμανε.
Να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί προσφέρθηκε και ο ίδιος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σχετικά με την κρίση στην οικονομία, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής.
«Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα πιέζουν την κυβέρνηση και συχνά σε εφημερίδες όπως Τα Νέα και η Ημερησία, διαβάζω πράγματα με τα οποία συμφωνώ», είπε. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να πει ότι δεν ισχύουν οι προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεν πρέπει να εντείνουμε τους κομματικούς ανταγωνισμούς αλλά να φανούμε χρήσιμοι, κινδυνεύουμε να γίνουμε Αργεντινή» τόνισε και κατέληξε ότι την εξεταστική για τα στατιστικά στοιχεία τη χρειάζεται η ΝΔ.
Αποστάσεις Γιαννάκου από τη γραμμή Σαμαρά
Την αντίθεσή της στην πολιτική όξυνση που επιχειρεί η αξιωμτική αντιπολίτευση εξέφρασε ουσιαστικά η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από τις βολές του κ. Σαμαρά περί «ακυβερνησίας». «Δεν υπάρχει θέμα ακυβερνησίας. Ακυβερνησία σημαίνει να λείπει ο πρωθυπουργός, να μην υπάρχουν εντολές. Εάν υπάρχουν εσωτερικές διαφορετικές οπτικές και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλει μια άλλη γραμμή, αυτό μπορεί να δημιουργεί τριγμούς. Αλλά ακυβερνησία όχι…», δήλωσε χθες στο ραδιοφωνικό Κανάλι 1 και πρόσθεσε με έμφαση ότι «καμία κυβέρνηση δεν προλαβαίνει στις πρώτες 100 ημέρες να κάνει πραγματικό έργο…».
«Είναι πολύ βαριά η κουβέντα για “κατάσταση ακυβερνησίας”» δήλωσε και ο αναπληρωτής τομεάρχης για τα θέματα της Οικονομίας της ΝΔ, Θ. Καράογλου, ο οποίος, όμως, πρόσθεσε αμέσως μετά ότι «μετά τις 100 ημέρες, οι αυξημένες προσδοκίες του ελληνικού λαού δεν έχουν επαληθευθεί».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >