«Κίνδυνο για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε το διαδίκτυο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας, Jean-François Copé ενώ πολλοί Γάλλοι πολιτικοί στρέφονται κατά του διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προσωπική τους ζωή από τα blog και τα ανώνυμα σχόλια.
Η σφοδρή κριτική για τη συμπεριφορά των πολιτικών που πραγματοποιείται από ιστοσελίδες, blogs, αλλά και μεμονωμένους χρήστες του διαδικτύου, έχει θορυβήσει έντονα του Γάλλους πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν βρεθεί στο στόχαστρο.
Τελευταία αφορμή για σφοδρή ψηφιακή κριτική έδωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Γαλλίας Sarkozy, Brice Hortefeux, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Le Monde», να σχολιάζει για έναν νεαρό Άραβα ο οποίος εμφανίζεται στη εικόνα μαζί του: «Πάντα υπάρχει ένας τέτοιος τριγύρω. Όταν είναι μόνο ένας, είναι ΟΚ. Όταν είναι πολλοί από αυτούς όμως υπάρχουν προβλήματα». Το κλιπάκι, το οποίο τράβηξε ένα συνεργείο του επίσημου τηλεοπτικού καναλιού της γαλλικής Γερουσίας (που αρνήθηκε αρχικά να το προβάλλει), προκάλεσε κατηγορίες για ρατσισμό ενώ πολλές ήταν οι φωνές που ζήτησαν την παραίτηση του Hortefeux.
Πέρυσι, κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν αναρτήθηκε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα της Le Parisien, που έδειχνε τον πρόεδρο Sarkozy να λέει σε έναν πολίτη «φύγε από δω, φτωχέ μ****α», επειδή αρνήθηκε να ανταλλάξει χειραψία μαζί του. Το βίντεο παραμένει μέχρι σήμερα αυτό με τις περισσότερες θεάσεις.
Αντιδράσεις προκάλεσε και το βίντεο που δείχνει τον Eric Besson, υπουργό Μετανάστευσης και Εθνικής Ταυτότητας, να κάνει άσεμνη χειρονομία προς την κάμερα.
Πρόσφατα επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής η υπουργός Οικογένειας και Αλληλεγγύης Nadine Morano. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι μια χρήστης του διαδικτύου την χαρακτήρισε ψεύτρα, σε ένα σχόλιο που άφησε κάτω από βίντεο με την κρατική αξιωματούχο. Η στενή συνεργάτης του προέδρου, κα Morano κίνησε τις νομικές διαδικασίες και απέκτησε το IP της χρήστριας και της έκανε μήνυση για «δημόσια προσβολή», αδίκημα που επιφέρει έως και 18.000 ευρώ πρόστιμο.
«Το διαδίκτυο αλλάζει τη σχέση μεταξύ του πολιτικού και του συμπολίτη του. Το διαδίκτυο παύει να θεωρεί ιερή την άλλοτε ανέγγιχτη τάξη των πολιτικών. Αντ’ αυτού σήμερα έχουμε πολιτικούς που φοβούνται» επισημαίνει ο Frederic Dabi, ο σχολιαστής και διευθυντής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ifop.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα The New York Times, οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει να σπάνε έναν άγραφο νόμο: ότι οτιδήποτε διατυπώνει ένας δημόσιος αξιωματούχος, εκτός των επίσημων ανακοινώσεων, πρέπει να παραμένει κρυφό – και αυτό προφανώς προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους Γάλλους πολιτικούς, που σταδιακά νιώθουν το βλέμμα του πολίτη όλο περισσότερο στραμμένο επάνω τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >