Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό “μηχανισμό ασφαλείας” (backstop) μετά τη χθεσινή της απόφαση να αναβάλει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το Brexit.

Ads

H Mέι αναμένεται να συναντηθεί για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκαλλά  και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), η Μέι συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στη Χάγη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ενώ βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο για συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ.

Η Τερέζα Μέι αποφάσισε χθες να αναβληθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε όσον αφορά το Brexit, προκειμένου να αποπειραθεί να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως οι Βρυξέλλες αρνούνται να ξαναδιαπραγματευτούν. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι βρετανοί κοινοβουλευτικοί αμφιβάλλουν για το εάν και κατά πόσον η Μέι, πιεζόμενη και βαλλόμενη πανταχόθεν, μπορεί να αποσπάσει κάποια ουσιώδη αλλαγή.

Δεν είναι σαφές ποιο αποτέλεσμα θα έχει η εσπευσμένη αυτή κίνηση της αρχηγού των Τόρις, ενώ θεωρητικά απέμεναν λιγότερες από τριάντα ώρες ως την έναρξη της ψηφοφορίας. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Ads

Οι Βρυξέλλες αντέδρασαν ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να επιτευχθεί με ομαλό τρόπο η επικύρωση της συμφωνίας. Πρόσθεσε πως ούτε η συμφωνία για την αποχώρηση, ούτε ο «μηχανισμός ασφαλείας» για τα σύνορα ΗΒ – Ιρλανδίας θα τεθούν ξανά υπό διαπραγμάτευση. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης (…) το σενάριο (αποχώρησης) χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

«Προ των πυλών» ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα του εν λόγω μπρα ντε φερ θα διαμορφώσει την οικονομία των 2,8 τρισ. δολαρίων της Βρετανίας, έχοντας σοβαρές συνέπειες για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα καθορίσει εάν το Λονδίνο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η Mέι δήλωσε πως το βαθύτερο ερώτημα ήταν εάν η Βουλή ήθελε να εκπληρώσει τη λαϊκή βούληση από το δημοψήφισμα του 2016 ή να ανοίξει διχασμούς με άλλη μία εθνική ψηφοφορία.

Η στήριξη ωστόσο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι ένα άτακτο Brexit θα αποδυναμώσει τη Δύση και θα τρομάξει τις αγορές.

Επίσης, οι “αντάρτες” βουλευτές στο κόμμα της Μέι, δηλώνουν πως πρέπει να φύγει. «Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της, τότε φοβάμαι πως  μόνος δρόμος να αλλάξει η πολιτική, είναι να αλλάξει η πρωθυπουργός και στα αλήθεια πιστεύω ότι είναι καθήκον της να φύγει», τονίζει ο Συντηρητικός βουλευτής και υποστηρικτής του Brexit, Στηβ Μπέικερ.

Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο δέχεται πιέσεις από μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας για την κυβέρνηση, αλλά τόνισε πως δεν θα ενεργήσει αμέσως, καθώς θέλει να εξασφαλίσει πως μια τέτοια κίνηση θα είναι απόλυτα επιτυχής.