Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει την απόφαση από τον περασμένο Μάιο (τουλάχιστον), αλλά έκτοτε αναζητεί το κατάλληλο πολιτικό timing για την εφαρμογή της. Το (επίσημο) σκεπτικό είναι πως η ΝΔ χρειάζεται οργανωτικό και διαρθρωτικό εκσυγχρονισμό, καθώς επίσης και νέους εσωτερικούς συσχετισμούς και ισορροπίες εν όψει εκλογών, και ως εκ τούτων δεν χρειάζεται πλέον αντιπροέδρους.
Το (ανεπίσημο) επιπλέον ζήτημα είναι πως ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί μεν να καλύπτει σταθερά τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη – την «προσωπική του επιλογή» όπως τον έχει χαρακτηρίσει – αλλά δεν είναι καθόλου ευτυχής με την ηγεμονική υπερδραστηριότητα του αντιπροέδρου του. Και, πολύ περισσότερο, δεν είναι καθόλου ευτυχής με τη σπουδή που επιδεικνύει σταθερά ο αντιπρόεδρός του να προκαταλαμβάνει, και να προσαρμόζει στην προσωπική πολιτική του ατζέντα, τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας σε μείζονα ζητήματα.
Τούτων δοθέντων, οι περισσότεροι από τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι το «κατάλληλο πολιτικό timing» για την κατάργηση των θέσεων των αντιπροέδρων έφθασε, και δεν είναι άλλο από το συνέδριο του κόμματος – το 12ο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου. Τα επιχειρήματά τους και οι εισηγήσεις τους κινούνται στη σφαίρα του απολύτως προφανούς. Η επικείμενη «μητέρα των εκλογικών μαχών» επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή εσωκομματική ισορροπία και εξάλειψη των διακρίσεων στην ιεραρχία, έτσι ώστε να ακυρωθούν οι δυσαρέσκειες και όλοι οι υποψήφιοι να μπουν στον στίβο με ίσες ευκαιρίες.
Το πολιτικό περιβάλλον επίσης, και – κυρίως – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συσπείρωση της σκληρής δεξιάς βάσης του κόμματος έχει χτυπήσει ήδη «κορυφή» και πως η μεγάλη και τελική μάχη πρέπει να εστιάσει και να δοθεί στο κέντρο. ‘Αρα, ένας φιλόδοξος αντιπρόεδρος με θορυβώδεις υπερδεξιές, συχνά δε και ακροδεξιές, θέσεις μπορεί πλέον και να μην είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος. Πόσο μάλλον όταν το όνομα του συγκεκριμένου αντιπροέδρου έχει εμπλακεί στις μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων στον χώρο της Υγείας, από το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τη Novartis.
Οι πληροφορίες από την Πειραιώς λένε πως σε ελάχιστα από αυτά τα επιχειρήματα διαφωνεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραμένει όμως αμφίβολο εάν εν τέλει θα συμφωνήσει και στην εισήγηση για τη «σωστή κίνηση στο ενδεδειγμένο timing» – δηλαδή, στην κατάργηση των θέσεων των αντιπροέδρων στο επικείμενο συνέδριο.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, στην πράξη, επιβεβαίωσε χθες ότι η εν λόγω εισήγηση παραμένει στο τραπέζι, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όταν ερωτήθηκε για το σενάριο της κατάργησης των αντιπροέδρων περιορίστηκε να πει πως «δεν έχει να μιλήσει για σενάρια» και ότι «η Νέα Δημοκρατία βαδίζει με όλα της τα στελέχη για τη νίκη στις εκλογές».
Στελέχη όμως που συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισπράττουν μηνύματα αμφιθυμίας και διστακτικότητας από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Και αποδίδουν αυτήν τη στάση σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ακριβώς η σύνδεση Γεωργιάδη με τις υποθέσεις των σκανδάλων στην Υγεία. Χθες το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική για την Υγεία εντόπισε ενδείξεις για ηθική αυτουργία του ‘Αδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται σύντομα εξελίξεις και στην υπόθεση Novartis. Ένα ενδεχόμενο «ψαλίδισμα» Γεωργιάδη σ’ αυτή τη συγκυρία είναι προφανές ότι θα ερμηνευθεί και ως άδειασμα – ήτοι, θα φανεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι απλώς δεν τον καλύπτει σε σχέση με τα σκάνδαλα, αλλά τον καταργεί και από αντιπρόεδρο.
Ο δεύτερος παράγοντας αμφιθυμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η παγιωμένη πλέον πολιτική του ομηρία από το σύστημα Σαμαρά – Γεωργιάδη – Βορίδη. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο χρωστά, σε μεγάλο βαθμό, την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και τα πολιτικά του γραμμάτια δείχνουν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ανεξάντλητα. ‘Οπερ, δεν είναι εύκολο για τον αρχηγό της ΝΔ να προχωρήσει σε ρήξη με έναν εκ των τριών στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου. Εκτός εάν έχει διασφαλίσει τη συναίνεση των άλλων δύο μελών του «άξονα». Ή εάν έχει επιλέξει να αναλάβει το ρίσκο του τελικού εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος πριν φθάσει στις κάλπες…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >