Η Ιταλία του Σαλβίνι σέρνει το χορό της Ευρωπαϊκής διολίσθησης προς ακραία φασιστικές οδούς με την σημερινή είδηση που μεταδίδει το BBC. Aφού κατάφερε να ποινικοποιήσει τη διάσωση μεταναστών, να κλείσει τα λιμάνια, να στιγματίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ως συνεργάτριες των διακινητών, να κάνει εκκαθαρίσεις σε χωριά που διαμένουν μετανάστες, τώρα ασκεί διώξεις σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στιγματίζοντας παράλληλα τους μετανάστες ως φορείς μεταδοτικών ασθενειών.

Ads

Η εισαγγελία της Κατάνια στην Ιταλία έβγαλε ένταλμα κατάσχεσης για το διασωστικό πλοίο Aquarius με την αιτιολογία πως δεν διαχώριζε το πλήρωμα τα πλαστικά, τα οργανικά και τα επικίνδυνα απόβλητα. Επικίνδυνα απόβλητα θεωρήθηκαν τα ρούχα όλων των διασωθέντων μεταναστών οι οποίοι σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις «είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών»! «Έκανα καλά που σταμάτησα τα πλοία των ΜΚΟ. Μπλόκαρα όχι μόνον την διακίνηση μεταναστών, αλλά απ’ ότι προκύπτει, και εκείνη των αποβλήτων», έγραψε στο διαδίκτυο ο υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι δίνοντας για άλλη μια φορά το στίγμα πως επιστρατεύονται οι πιο ακραία ρατσιστικές πολιτικές μέσω του στιγματισμού του αποκλεισμού, της αδιαφορίας για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Να σημειώσουμε ότι ο  εισαγγελέας που συμμετείχε στην σχετική έρευνα, Carmelo Zuccaro, είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΜΚΟ για άμεση επαφή με τους διακινητές.

Το Aquarius που είχε ναυλώσει η οργάνωση SOS Mediterranée,  ήταν το τελευταίο διασωστικό πλοίο στα νερά της Λιβύης το οποίο μετέφερε πρόσφυγες. Η τελευταία ελπίδα για εκατοντάδες Αφρικανούς να δραπετεύσουν από τα σκλαβοπάζαρα της χώρας που διοικείται από συμμορίες , έσβησε όταν υπέστειλαν τη σημαία του στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής για την ποινικοποίηση της Διάσωσης στη θάλασσα ώστε να μην φτάνουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ευρώπη. Ποινικοποίηση η οποία είναι σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

«Μετά από δύο χρόνια ανηλεούς πολέμου και κατηγοριών ότι δηλαδή συνεργαζόμαστε με διακινητές, ότι είμαστε τα ταξί λαθρομεταναστών, τώρα το Ακουάριους στηλιτεύεται και ως φορέας ασθενειών από την Αφρική» γράφει στον λογαριασμό του στο Facebook ο Ιάσων Αποστολόπουλος, ο διασώστης του Αquarius που σε συνέντευξή του στο Tvxs.gr είχε σκιαγραφήσει ανάγλυφα το έγκλημα που συντελείται καθημερινά στη Λιβύη, της οποίας η υποτυπώδης κυβέρνηση χρηματοδοτείται από την ΕΕ προκειμένου να κρατάει τους μετανάστες στα σκλαβοπάζαρα όπου βασανίζονται και δολοφονούνται καθημερινά χωρίς να έχουν την παραμικρή ελπίδα να δραπετεύσουν από την κόλαση αφού Ιταλία, Μάλτα και ΕΕ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο διάσωσης τους στη θάλασσα.

Ads

Δεν έφτανε,όπως φαίνεται όμως η Διακήρυξη της Μάλτας η οποία εγκλωβίζει τους μετανάστες στον τόπο του βασανισμού τους. Το ένταλμα της εισαγγελίας της Κατάνης  φανερώνει την διάθεση της ακροδεξιάς κατεύθυνσης του Σαλβίνι να μπει όσο γίνεται πιο βαριά η ταφόπλακα της Διάσωσης ώστε να μην επιχειρήσει καμία οργάνωση να κάνει νέα προσπάθεια. «Επιστρατεύεται η πιο σιχαμερή ρατσιστική λογική για την οριστική ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα.  Οι πρόσφυγες δεν είναι ναυαγοί που δικαιούνται περίθαλψης και προστασίας, αλλά επικίνδυνα παράσιτα που φέρνουν αρρώστιες στην Ευρώπη» γράφει ο Ιασ. Αποστολόπουλος.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Είναι πολιτικά υποκινούμενες οι ενέργειες

«Μετά από δύο χρόνια δυσφημιστικών και αβάσιμων ισχυρισμών περί συμμετοχής σε διακίνηση ανθρώπων, δικαστικών ερευνών και γραφειοκρατικών εμποδίων κατά του ανθρωπιστικού μας έργου, είμαστε τώρα κατηγορούμενοι για οργανωμένο έγκλημα με σκοπό την παράνομη διακίνηση αποβλήτων», ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε δήλωση τους.

Σύμφωνα με ιταλικές εκθέσεις, τα είδη ένδυσης μεταναστών με μολυσματικές ασθένειες δεν έχουν καταχωρηθεί  σωστά ως απορρίμματα και μάλιστα 24 άτομα έχουν χαρακτηριστεί ως «ύποπτοι στην υπόθεση». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν την απόφαση ως «αβάσιμη και απειλητική», σύμφωνα με το BBC, και κάνουν λόγο για «πολιτικά υποκινούμενες ενέργειες». H Oργάνωση που συμμετείχε με γιατρούς της στις αποστολές του Aquarius γνωρίζει από πρώτο χέρι τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ιταλική κυβέρνηση στον Παναμά προκειμένου να απαγορευτεί στο διασωστικό πλοίο να πλέει στη Λιβύη.

Η έρευνα  περιλαμβάνει ένα ακόμη πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το Vos Prudence, το οποίο είχε όμως αποχωρήσει από τη διάσωση ένα χρόνο πριν. Οι ΓΧΣ επιμένουν ότι τα πλοία τους ακολουθούσαν πάντα τις ενδεδειγμένες διαδικασίες στα λιμάνια παρά το γεγονός  ότι οι λιμενικές αρχές δεν έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων τα τελευταία τρία χρόνια.