Με την κατάθεση του ιδιοκτήτη της Intracom συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens. Ο Σωκράτης Κόκκαλης δήλωσε ενώπιον των μελών της Επιτροπής πως δεν αποτέλεσε έκπληξη για εκείνον η αποκάλυψη του σκανδάλου, γιατί «ήταν γνωστό ότι στην πρακτική των εταιρειών υπάρχουν αυτές οι μέθοδοι». Διέψευσε, επίσης, ότι έδωσε μίζες για να πάρει δουλειές, αλλά αρνήθηκε με έντονο ύφος να απαντήσει, αν έδωσε χορηγίες σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς

Ads

Για τη δική του εταιρεία ο κ. Κόκκαλης δήλωσε ότι ακολουθεί «άλλες μεθόδους», κάτι που διευκρίνισε καταθέτοντας επιστολή που είχε στείλει στη Βάσω Παπανδρέου και τον Γιάννο Παπαντωνίου, στην οποία ανέφερε ότι αν προχωρούσε η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΤΕ με την Intracom θα η εταιρεία θα προσλάμβανε εκατοντάδες εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, τα βασικά στοιχεία που διέθετε και έπαιρνε τις δουλειές ήταν η καλή ποιότητα προϊόντων, οι καλές τιμές και η υψηλή προστιθέμενη αξία που προσέφερε δημιουργώντας πολλές θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα αν έδωσε ποτέ χορηγίες σε πολιτικά κόμματα ή πρόσωπα, τόνισε «Εδώ με καλέσατε να σας πω για τη Siemens και όχι τι έκανα εγώ. Αυτά που με ρωτάτε δεν έχουν σχέση με τη Siemens και δεν είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω», αρνούμενος παράλληλα ότι δεν δωροδόκησε ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, δεν έδωσε μίζες ούτε χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να πάρει δουλειές.

Ο μάρτυρας διέψευσε όσα κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Debevoise & Plimpton οι κ.κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ ότι η Ιντρακόμ και η Siemens λειτουργούσαν ως καρτέλ, λέγοντας ότι αντιθέτως οι δύο εταιρείες ήσαν ανταγωνιστικές. Όπως είπε, συνεργάστηκε μόνο μία φορά με τη γερμανική εταιρεία για τον ψηφιακό δακτύλιο της Αθήνας.

Ads

Διέψευσε επίσης τα όσα υποστήριξαν οι δύο Gερμανοί- στελέχη της Siemens ότι ο ίδιος συνηθέστατα δωροδοκούσε ως άνθρωπος του Χριστοφοράκου, ενώ για όσα είχε πει ο ίδιος ο φυγόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς, ζητώντας περισσότερα κονδύλια «γιατί ο Κόκκαλης πλήρωνε μεγαλύτερες μίζες», ο μάρτυρας περιορίστηκε να πει ότι ο Χριστοφοράκος ήταν καλός μάνατζερ, ενώ πρόσθεσε ότι για όσα τον κατηγόρησαν ο ίδιος έχει τέσσερα απαλλακτικά βουλεύματα.

Αρνήθηκε ακόμη τα όσα είχε καταθέσει και ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην υπουργός Μεταφορών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα Γιάννης Κεφαλογιάννης, για το πώς δόθηκαν με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων οι 475.000 ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ στις εταιρείες Siemens/Intracom υπονοώντας ότι «ο Κόκκαλης πλήρωσε όλα τα κόμματα»: «Όλα αυτά είναι αναλήθειες και δεν συνέβησαν. Κι αν ήθελα εγώ να ρίξω την κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνοντας δήθεν το Συμπιλίδη, θα μπορούσα να το κάνω με τον κουμπάρο μου, τον Κατσίκη», είπε ο Σωκράτης Κόκκαλη εννοώντας τον Θεόδωρο Κατσίκη τον 151ο βουλευτή της ΔΗΑΝΑ που στήριξε τη δημιουργία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Κόκκαλής ρωτήθηκε και για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και είπε αναφορικά με το γεγονός ότι ένα από τα κέντρα από όπου γίνονταν οι υποκλοπές ήταν της Intracom στην Παιανία, ότι η εταιρεία του δεν είχε το λογισμικό του απομακρυσμένου κέντρου πρόσβασης, δηλαδή τα λογισμικό παρακολουθήσεων, που, όπως είπε, είχε η Siemens και πιθανόν και η Vodafone.

Ο μάρτυρας εξέφρασε παράπονο για την προτίμηση της πολιτείας σε εταιρείες της αλλοδαπής, λέγοντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν στήριξαν την εγχώρια βιομηχανία.

Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε σήμερα και ο πρώην υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιοτόπουλος, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την επαναδιαπραγμάτευση για τα προβλήματα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, θεωρώντας ως επιβεβλημένη την καταγγελία της σύμβασης.

Καταθέτοντας ενώπιον της εξεταστικής ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε ουσιαστική αρμοδιότητα για το C4I , γιατί τις αποφάσεις τις έπαιρνε, είτε το ΚΥΣΕΑ, είτε η Διυπουργική Επιτροπή Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων υπό την προεδρία του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Πρόσθεσε ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ τον Ιούλιο του 2004 να γίνει μερική παραλαβή του συστήματος μόνο και μόνο για τις ανάγκες τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους με επιστολή του προ του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, στην οποία συνιστούσε λόγω της υψηλής επικινδυνότητας στην εφαρμογή των όρων της συμβάσεως του C4I «τη συνολική επανεξέταση της σύμβασης και τη γενική αναθεώρηση της ισχύουσας απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ανάλογη τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους δεν υλοποιείτο». Ζητούσε δηλαδή να γίνει γενική δοκιμή του συστήματος, κι αν εξακολουθούσε να έχει προβλήματα να προχωρούσε η κυβέρνηση στην καταγγελία της σύμβασης. Ωστόσο δεν έγινε αυτό και αποφασίστηκε επαναδιαπραγμάτευση με την ανάδοχο SAIC, τροποποίηση της σύμβασης και τμηματική παραλαβή του συστήματος.

Δήλωσε πλήρη άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ενώ σε ερώτηση γιατί κανείς δεν έλεγξε τις καταγγελίες που έκανε στην επιστολή που έστειλε τον τότε πρωθυπουργό για μη υλοποίηση της κάθαρσης που ήταν προεκλογική δέσμευση απάντησε: Όταν η πολιτική χειραγωγείται από την οικονομική εξουσία, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά, αλλά ποιος εξουσιάζει. Καλέστε όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη των ΔΕΚΟ να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες η Ντόρα Μπακογιάννη, ο τότε ταμίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτος και ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

Χθες ενώπιον της Επιτροπής βρέθηκε ο πρώην υπουργός επί ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «άδικες και συκοφαντικές οι επιθέσεις» που δέχεται.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι κανείς από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Siemens δεν θα πάει φυλακή, «καθώς το σύστημα της συγκάλυψης είναι πανίσχυρο». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, κρίσιμοι μάρτυρες έχουν φύγει στο εξωτερικό και το αδίκημα Χριστοφοράκου έχει μετατραπεί από δωροδοκία σε απιστία.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε επίσης ότι όλα αυτά γίνονται καθώς η Ελλάδα έχει πιέσει την Siemens λιγότερο από την Νιγηρία και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα αποζημιώσει από την εταιρία.
Τέλος, έκανε λόγο για βραδυπορία στην δικαιοσύνη και υπογράμμισε πως Παπανδρέου και Σαμαράς, αν και επαναλαμβάνουν τη ρήση «να ματώσουμε» στην ουσία δεν θέλουν κάτι τέτοιο.