Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων, εργαζομένων και εργοδοτών είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και των εξαγγελιών του από το βήμα της ΔΕΘ. Κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών κατατέθηκε σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου δέχεται σήμερα τους προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ). Στις 21.00, ο Γ. Παπανδρέου παραθέτει δείπνο στους βουλευτές του β’ θερινού τμήματος της Βουλής.

Σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κίνδυνος χρεoκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών. Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, πως το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ads

Υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι «σώζουμε τις τράπεζες τώρα», αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

«Το ελληνικό εμπόριο λύγισε. Πρέπει να στηριχτεί για να ξανασταθεί στα πόδια του ώστε να βαδίσει προς το δρόμο της ανάπτυξης» τονίζει σε σημερινό της υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον και όχι απαισιοδοξία και αβεβαιότητα». Για την κατάσταση της αγοράς και την κατεύθυνση και εφαρμογή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και στα νοικοκυριά ενώ στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί ένα κλίμα ανασφάλειας που διχάζει τους πολίτες και απειλεί την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.

Την πρότασή του για την κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, παρουσίασε και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Ο ΣΕΒΕ εστιάζει τις αδυναμίες του υφιστάμενου Συστήματος Στήριξης των ελληνικών εξαγωγών στην έλλειψη εθνικής στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων, στην έλλειψη πλαισίου στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, στον μη ενεργό ρόλο των φορέων εξωστρέφειας και στην έλλειψη συνάφειας και συντονισμού των εθνικών προσπαθειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας. Όπως επισημαίνει, καθοριστικός παράγοντας που διαμορφώνει τη σημερινή κατάσταση στο μέτωπο των ελληνικών εξαγωγών είναι το πλήθος των φορέων εξωστρέφειας, οι οποίοι -όπως αναφέρει- χαρακτηρίζονται από ασαφείς και πολλές φορές, αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, απουσία κοινού οράματος, στρατηγικής, στόχων και κατευθύνσεων και κυρίως έλλειψης συντονισμού, παρακολούθησης και εποπτείας.

Η ΓΣΕΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργός αναλυτικό υπόμνημα με το σύνολο των θέσεων και των προτάσεων της, κατά την διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΓΣΕΕ, «διαφωνώντας με την εφαρμοζόμενη άδικη, μονομερή και σκληρή οικονομική πολιτική», προτείνει και διεκδικεί ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακό και αναδιανεμητικό προσανατολισμό εξόδου από την κρίση, την ύφεση και τις δυσμενείς προβλέψεις του Μνημονίου. Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία, τα αιτήματά της αποτελούν το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου που θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη στις 18:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Υπόμνημα στον πρωθυπουργό κατέθεσε σήμερα και η ΓΣΕΒΕΕ με τις προτάσεις της για άμεσα μέτρα και πολιτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα η συμβολή των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό) στην οικονομία είναι μεγάλη καθώς αποτελούν το 99,5% του συνόλου των επιχειρήσεων, συγκεντρώνουν το 75,3% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (οι πολύ μικρές το 58%) και παράγουν το 56% της προστιθέμενης αξίας. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «Οι μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητες για την ελληνική οικονομία όταν μάλιστα συνοδεύονται από σχέδιο και στρατηγική. Έχουν όμως μεγάλο χρόνο ωρίμανσης και η ελληνική οικονομία δεν έχει άλλο χρόνο. Άρα χρειάζεται άμεσα επικέντρωση στην ενεργοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας και επενδυτικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε μικρή και πολύ μικρή κλίμακα».

Κατά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων(ΣΕΒ) εξαπέλυσε βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου, τονίζοντας ότι «Σήμερα, από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, ως φορέα δεινών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πράγματι, τα στενά δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου ήταν σκληρά και ορισμένα εξ αυτών αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά. Οι δημόσιοι κατήγοροί του όμως, παραβλέπουν ότι το Μνημόνιο απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που η χώρα μας όφειλε εδώ και χρόνια να είχε κάνει και τις οποίες το πολιτικό σύστημα κατονόμαζε ή και εξήγγειλε, αλλά δεν τολμούσε να προωθήσει. Η ατολμία αυτή έφερε τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών. Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Για αναγκαία σύσκεψη που αποτυπώνει την πραγματικότητα στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Είπε ότι πρόκειται για μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πέρα και έξω από τις προβλέψεις του μνημονίου και πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο δεκαετές για να βγει από την κρίση, κυρίως για το μέλλον, γιατί όλα τα έχουμε χρεώσει στα παιδιά μας.

«Απαντήσεις στις γνωστές διαφορές των φορέων δεν υπήρχαν» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Τόνισε ακόμη ότι σε ό,τι αφορά την παρουσία της ΑΔΕΔΥ στη ΔΕΘ, μετά την έφοδο στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα και με την πιθανότητα για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων να επικρέμεται, δεν έχει κανένα νόημα. Επιπλέον ανέφερε ότι αυτές οι συναντήσεις, όπως η σημερινή, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανάγκη συναντήσεων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ είχε ζητήσει για τα ζητήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων και δημόσιας διοίκησης να υπάρξει συνάντηση η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Ταυτόχρονα κάλεσε στο συλλαλητήριο του επόμενου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης είπε ότι υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την ανάπτυξη που πρέπει να γίνει και ότι όπου υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο εισηγήθηκαν οι παραγωγικές τάξεις και εάν ακολουθηθεί, θα βγούμε πιό εύκολα από το αδιέξοδο» τόνισε. Διευκρίνισε όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι το χρηματοοικονομικό μας σύστημα θα τύχει μιας αναθεώρησης από την πλευρά των τραπεζών, της στρόφιγγας που ήδη έχει κλείσει.

«Η αγροτική οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Ο κ. Καραμίχας είπε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό δέκα προτάσεις με πιο σημαντικές εκείνες για την προετοιμασία και τη συμφωνία που πρέπει να υπάρξει για τη νέα αγροτική πολιτική, καθώς επίσης και για το θέμα της αγοράς, η οποία – όπως είπε – είναι ασύδοτη και εξευτελίζεται το αγροτικό εισόδημα. Τόνισε ότι η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να παραμείνει με το χαρακτήρα που έχει και ότι πρέπει να επανακαθοριστούν οι υποθήκες.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος έκανε λόγο για συνάντηση από την οποία δεν αναμένονταν απαντήσεις. Όπως είπε, θα φανεί στη ΔΕΘ ποια αιτήματα του ΣΕΤΕ θα περιληφθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τουρισμό. Εκτίμησε ότι φέτος ο τουρισμός δεν πήγε καλά, αλλά όχι και τόσο άσχημα όσο νόμιζαν ορισμένοι.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, όπου και αποφασίστηκε να υπάρξει νέα συνάντηση την εβδομάδα μετά την ΔΕΘ, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να τεθεί και πάλι το θέμα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.