Σε νέα φάση φαίνεται μπαίνει η διερεύνηση της υπόθεσης Ερρίκος Ντυνάν, καθώς η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας φέρεται στο πόρισμά της να καταλογίζει διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Υγείας της περιόδου 1992-2014 για τη διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν» κι ιδιαίτερα για τους Αν. Λοβέρδο , Άδ. Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο που «παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους». Παράλληλα, προτείνεται προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν οι κύριοι Λοβέρδος και Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».

Ads

Ειδικότερα, στο πόρισμα, το οποίο συζητείται σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, γίνεται λόγος για «sui generis διαπλοκή μεταξύ Α. Μαρτίνη, πολιτικού προσωπικού του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων». Για «μεθοδευμένη απόπειρα, ακόμη και μέσω ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, να απαξιωθεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως το Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου να ξεπουληθεί στο τέλος μπιρ παρά» κάνει λόγο μιλώντας στο Τvxs.gr ο αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Μόνο οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου νοσοκομείου αποτιμούνταν γύρω στα 200 εκ. ευρώ», τονίζει ο κύριος Παπαχριστόπουλος και συμπληρώνει με νόημα: «Φανταστείτε μόνο πως το Ερρίκος Ντινάν ειχε πάρει δάνειο 94 εκ ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου, το οποίο εξυπηρετείτο κανονικά, και τελικά πωλήθηκε έναντι 17 εκ ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε προηγουμένως εξαγοράσει την τράπεζα Κύπρου. Θα πρέπει λοιπόν οι εγκαλούμενοι τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) να εξηγήσουν για όσα τους καταλογίζει η δικογραφία το πώς κατέληξε σε μία ιδιωτική τράπεζα και μία θυγατρική εταιρεία της».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ευθύνες υπουργών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δυο περιπτώσεις: είτε υπάρχει ανικανότητα, είτε υπάρχει ιδιοτέλεια, οπότε η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση». Επιπλέον, εκτιμά πως πρέπει να αξιοποιηθεί και το εργαλείο των προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να διερευνηθεί εις βάθος η υπόθεση, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κι της σύστασης προανακριτικής. Παράλληλα, ο κύριος Παπαχριστόπουλος αναφέρεται σε κάποιες ακόμη πτυχές της υπόθεσης: «Στο πρώτο ΔΣ του Ερρίκος Ντίναν συμμετείχε η σύζυγος του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, ενώ ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει το 2010 να συντάξει έκθεση σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο, μας είχε δώσει στην κατάθεσή του στην Επιτροπή τα ονόματα εννιά αργόμισθων υπαλλήλων».

Ads

Τέλος, ο κύριος Παπαχριστόπουλος τονίζει ότι «από τα ρούχα τους βγήκαν» ακόμη και πρώην στελέχη της ΝΔ με επίκεντρο την υπόθεση Ερρίκος Ντινάν:  «Ο Γ. Σούρλας, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Ερρίκος Ντυνάν το 1992 (σ.τ.σ. υπουργός Υγείας το 1990-1992, εννέα φορές βουλευτής με την ΝΔ), όντας Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2012-2014 έγραψε σχετικά ότι “εκτιμώ ότι υπάρχουν ευθύνες, πράξεις και παραλήψεις όσων είχαν τη διαχείριση του νοσοκομείου, αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων […] όπως φαίνεται αποφάσισαν χωρίς περίσκεψη για τις κρατικές επιχορηγήσεις για τη λειτουργία του νοσοκομείου”. Υπάρχουν ευθύνες, πρέπει να αναζητηθούν και να επιβληθούν κυρώσεις. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα λέει παλιό στέλεχος της ΝΔ, εντιμότατος άνθρωπος».