Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη), είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης, επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης και τουλάχιστον ένα επεισόδιο μανίας. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα του.

Ads

Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Η αιτία που προκαλεί την διαταραχή δεν είναι ξεκάθαρη αλλά οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες θεωρείται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή καθώς και ψυχοθεραπεία.

Η διαταραχή ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά αυτές είναι κάποιες ενδείξεις που φανερώνουν πως κάποιος μπορεί να πάσχει από διπολική διαταραχή.

Ακραία ευφορική ψυχική κατάσταση

Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες καταστάσεις καλής και κακής διάθεσης, μανίας και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της “μανιακής” φάσης, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μια απόλυτη αποκοπή από την πραγματικότητα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ένας διπολικός θα βρίσκεται σε τόσο ευφορική κατάσταση και για τόσο μεγάλο διάστημα, που θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται “υπομανία” και είναι χαρακτηριστική σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Ads

Αδυναμία να φέρουν εις πέρας πολλές υποχρεώσεις

Οι “μισοτελειωμένες” δουλειές/υποχρεώσεις είναι σήμα-κατατεθέν ενός διπολικού ατόμου, όταν φτάνουν να είναι σχεδόν μια πάγια κατάσταση. Όταν ένας διπολικός καταφέρει να ελέγξει την αυξημένη του ενέργεια ενόσω βρίσκεται σε κατάσταση υπομανίας, τότε μπορεί να ολοκληρώσει κάθε υποχρέωση και με το παραπάνω. Όταν, όμως, αυτό δεν γίνεται, τότε συνήθως θα τα παρατήσει όλα στη μέση και θα ξεκινήσει να κάνει μεγάλα σχέδια για κάτι άλλο, το οποίο, επίσης, δεν θα τελειώσει ποτέ.

Κατάθλιψη

Ένα άτομο που έχει διπολική διαταραχή έχει αρκετά ίδια συμπτώματα με κάποιον που ακριβώς πάσχει από κατάθλιψη. Έχουν τα ίδια προβλήματα με την ενέργεια, την όρεξη, τον ύπνο και την εστίαση-προσοχή.

Δυστυχώς, τα τυπικά αντικαταθλιπτικά από μόνα τους δεν λειτουργούν καλά σε ασθενείς που είναι διπολικοί. Μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν την κατάστασή τους ή να τους κάνουν να έχουν πιο συχνά επεισόδια αποκοπής από την πραγματικότητα.

Είναι ευερέθιστοι

Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή υποφέρουν από “μικτή μανία”, όπου εμφανίζουν συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης, είναι συχνά εξαιρετικά ευερέθιστοι. Ο καθένας έχει κακές μέρες, γεγονός που είναι ένας λόγος για τον οποίο αυτό το είδος διπολικότητας είναι πολύ πιο δύσκολο να αναγνωριστεί.

Είναι πολύ ομιλητικοί

Μερικοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή είναι πολύ ομιλητικοί. Μάλιστα αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Επίσης, μερικές φορές θα μεταβαίνουν από το ένα θέμα στο άλλο χωρίς λογικό ειρμό.

Έχουν δυσκολίες στον χώρο εργασίας

Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν συχνά δυσκολίες στο χώρο εργασίας επειδή πολλά από τα συμπτώματά τους μπορούν να παρεμποδίσουν την ικανότητά τους να είναι παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Επίσης έχουν προβλήματα κατά την ολοκλήρωση των καθηκόντων, μπορεί να έχουν δυσκολία στον ύπνο και ευερεθιστότητα κατά τη διάρκεια μανιακής φάσης και κατάθλιψη σε άλλες εποχές, γεγονός που προκαλεί υπερβολικό ύπνο και επιπλέον προβλήματα στη διάθεση.

Χρήση ουσιών και αλκοόλ

Περίπου το 50% των ατόμων με διπολική διαταραχή έχουν επίσης πρόβλημα κατάχρησης ουσιών, ιδιαίτερα χρήση αλκοόλ. Πολλοί πίνουν όταν βρίσκονται σε μανιακή φάση για να επιβραδύνουν τον εαυτό τους και να χρησιμοποιούν αλκοόλ για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους όταν είναι καταθλιπτικοί.

Προβλήματα ύπνου

Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά έχουν προβλήματα ύπνου. Κατά τη διάρκεια μιας φάσης κατάθλιψης, μπορεί να κοιμηθούν πάρα πολύ και να αισθάνονται κουρασμένοι όλη την ώρα. Κατά τη διάρκεια μανιακής φάσης, μπορεί να μην κοιμούνται αρκετά – αλλά δεν αισθάνονται ποτέ κουρασμένοι.