Νευρικότητα έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση, τόσο η υπόθεση με τη νομική σύμβουλο Γλυκερία Σιούτη όσο και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος τέθηκε κατά της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στη Βουλή. Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της GPO δείχνει πτώση για το κυβερνών κόμμα χωρίς ωστόσο να ενισχύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ads


Ασυντόνιστη εμφανίζεται η κυβέρνηση,
μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά αλλήλων αλλά και της επίσημης γραμμής του κόμματος, ενώ το κλίμα επιβάρυνε και η παραίτηση της Γλυκερίας Σιούτη από το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Ενδεικτικό ίσως της κατάστασης στο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι χθες δεν πραγματοποιήθηκε η συνηθισμένη καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ.Πεταλωτή.

Αφορμή για την παραίτηση της κ. Σιούτη
στάθηκε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας στο οποίο αναφερόταν ότι η ίδια πρότεινε την πρόσληψη ενός 25χρονου δικηγόρου, ως επιστημονικού συνεργάτη, ο οποίος δεν είχε εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και δεν κατείχε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι πράγματι προτάθηκε από τη νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού κα Σιούτη και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη του 25χρονου Άγγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της, η διαδικασία πρόσληψής του δεν θα ολοκληρωθεί «για λόγους δεοντολογίας».

Σύμφωνα με το Βήμα, η αποδοχή της παραίτησης της κυρίας Σιούτη ερμηνεύεται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ως πρώτη έμπρακτη ένδειξη της απόφασης του Γ.Παπανδρέου να αλλάξει ριζικά όχι μόνο τη διάρθρωση των υπηρεσιών του γραφείου του, αλλά και την ομάδα των συνεργατών του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του, ειδικά αφού τους προηγούμενους μήνες είχαν προηγηθεί και άλλα δημοσιεύματα που έφεραν την κυρία Σιούτη να έχει επαγγελματικές σχέσεις – ως νομική σύμβουλος- με τη Siemens και τη Μονή Τοπλού, η οποία προχωρήσει σε ανταλλαγές εκτάσεων που θυμίζουν αυτές της Μονής Βατοπεδίου.

«Οι σχέσεις στο Μαξίμου μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού δεν είναι και οι καλύτερες» γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία, «αφού φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος εξουσίας με φόντο τις προωθούμενες δομικές αλλαγές στη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου» ενώ πολλές σημερινές εφημερίδες διατυπώνουν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ads

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την παραίτηση της κας Σιούτη από τη θέση του νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «για αξιοκρατία μας μιλούσε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου. Τώρα με αυτά που αποκαλύπτονται για το πρωθυπουργικό γραφείο, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το εννοούσε».

«Η κ. Σιούτη, πέρα από τις οποιεσδήποτε διαφωνίες που μπορεί να έχει κάποιος μαζί της, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος που ξέρει καλά τη δουλειά του. Σαφώς και πρόκειται για πλήγμα στο στελεχιακό δυναμικό του πρωθυπουργικού γραφείου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης για την εξέλιξη αυτή.

Και οι δηλώσεις Πάγκαλου

Το κλίμα ήταν ήδη βεβαρημένο από την Κυριακή από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος μέσω συνέντευξής του σε κυριακάτικη εφημερίδα υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα στη Βουλή. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος είχε δηλώσει για τον υπουργό Εσωτερικών ότι «Όχι απλώς συμπαθώ τον Ραγκούση αλλά τον αγαπώ. Βεβαίως με κανέναν τρόπο δεν υπάρχει η δυνατότητα να μου μπει καπέλο».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε αναφορικά με την Εξεταστική για την Οικονομία ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί αν ελήφθησαν ή όχι σωστές αποφάσεις στην οικονομική πολιτική. «Εδώ μόνο η λαϊκή αποδοκιμασία μπορεί να συνιστά καταδίκη. Τίποτα άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε σήμερα να ρίξει τους τόνους, μετά τις δηλώσεις του ότι «δεν μπορεί να του μπει καπέλο» ο υπουργός Εσωτερικών. «Δεν έχω θεσμικό ρόλο συντονιστή. Συντονιστής είναι ο πρωθυπουργός» δήλωσε σήμερα, Τρίτη, μέσω της τηλεόρασης του Mega ο κ. Πάγκαλος, για το υπό σχεδιασμό υπουργείο Συντονισμού.

Είναι θέμα του πρωθυπουργού να αποφασίσει εάν θα συστήσει υπουργείο Προεδρίας που θα συντονίζει το κυβερνητικό έργο, είπε επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το έργο που του είχε ανατεθεί, σημείωσε ο κ. Πάγκαλος, ήταν η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η σύγκληση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ο συντονισμός θεμάτων, που του αναθέτει ο πρωθυπουργός κατά περίπτωση, και τώρα η παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο κ. Πάγκαλος επέμεινε παρόλα αυτά στην άποψή του ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία αφού «τις πολιτικές δεν μπορούν να τις κρίνουν τα δικαστήρια», αλλά τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την παραποίηση στοιχείων για την Οικονομία. Χθες πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε μέσω τηλεοπτικού σταθμού ότι η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία θα γίνει, όπως αναφέρουν τα Νέα.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου
, ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική, κάτι που -όπως είπε- επιχειρεί να πετύχει η Νέα Δημοκρατία, ενώ προέβλεψε ότι θα σημειωθεί υψηλό ποσοστό αποχής. Όσο για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Πάγκαλος τον χαρακτήρισε «πολιτικά αυτόχειρα», καθώς εάν μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα θα έχει προχωρήσει «στην πολιτική του αυτοκτονία».

Σχολιάζοντας, τέλος, την κριτική που έχει δεχθεί για την υποψηφιότητα της συζύγου του Χριστίνας Χριστοφάκη στο Δήμο Σαρωνικού, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι πρόκειται «κακοηθέστατη επίθεση» και μία «άθλια συζήτηση που δείχνει το κατώτατο επίπεδο στο οποίο έχει πέσει ο πολιτικός διάλογος», αφού το όνομα της συζύγου του ήταν η μόνη πρόταση που υπήρχε από πλευράς ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: