Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδέχτηκαν πως ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της εφημερίδας Washington Post, σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως υποστήριξαν, από την «έρευνα» προκύπτει πως υπήρξε προηγουμένως μια «αψιμαχία» ανάμεσα στον ίδιο και πρόσωπα με τα οποία «συναντήθηκε» εκεί. Οι ισχυρισμοί του Ριάντ όμως «έπεισαν» μόνο τον Τραμπ και τους Άραβες συμμάχους του. Για όλους τους άλλους πρόκειται απλώς για «μ@@@κιες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρώην διευθύντρια του Κασόγκι στην Washington Post.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν επίσης πως «οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και 18 Σαουδάραβες έχουν συλληφθεί». Κατά τις ίδιες πηγές, ο σύμβουλος του παλατιού Σαούντ αλ Καχτάνι και ο υπαρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών Άχμεντ Ασίρι καθαιρέθηκαν.
Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θεωρεί «αξιόπιστη» την εξήγηση της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου. Εξάλλου είχε προαναγγείλει τη στάση του πριν από λίγα 24ωρα: «Δεν θα ήθελα να εγκαταλείψουμε τη Σαουδική Αραβία. Ελπίζω ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος να μην γνώριζαν. Αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Χρειαζόμαστε τη Σαουδική Αραβία για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, για το Ιράν και για ό,τι συμβαίνει σε άλλα μέρη. Δεν θα ήθελα να πάρουμε αποστάσεις από ένα τόσο στενό σύμμαχο. έχουμε μια τεράστια σύμβαση (σημ: για πώληση όπλων) ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να κρίνει ότι η εξήγηση που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη είναι αξιόπιστη και πως πρόκειται για ένα «καλό πρώτο βήμα», ένα «μεγάλο βήμα», όπως είπε. Ερωτηθείς εκ νέου εάν βρίσκει την εξήγηση για τον θάνατο του Κασόγκι «αξιόπιστη», ο Τραμπ αποκρίθηκε «ναι, ναι».
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων Αράβων συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας. Η Υεμένη εξήρε τις αποφάσεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν, χαιρέτισαν τις ενέργειες του Βασιλιά Σαλμάν. Οι Άραβες σύμμαχοι του Ριάντ αναφέρθηκαν στις συλλήψεις και στην απόφαση του Βασιλιά να συστηθεί μια επιτροπή για να «αναμορφωθεί» η υπηρεσία Πληροφοριών-υπό την επίβλεψη του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Στον αντίποδα, χώρες της ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί αντέδρασαν έντονα στους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας. Η Ισπανία δήλωσε «θορυβημένη» από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι. Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι δεν είναι αποδεκτές, δήλωσε από την πλευρά της η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και απαίτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στον ίδιο τόνο και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Ριάντ για τον θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου, δεν δίνουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και ζήτησε «πλήρη και ενδελεχή έρευνα». Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε πως μελετά τα επόμενα βήματά της, υπογραμμίζοντας πως «ήταν μια τρομερή πράξη και οι υπεύθυνοι για αυτήν πρέπει να λογοδοτήσουν». Στους ισχυρισμούς του Ριάντ, αλλά και στην «ικανοποίηση» του Τραμπ αντέδρασαν και Αμερικάνοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά ταραγμένος» και ζήτησε ενδελεχή και διαφανή έρευνα η οποία θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είναι συγκάλυψη «μιας απεχθούς δολοφονίας». Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του. «Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Κάθε «συμβιβασμός» με τη Σαουδική Αραβία αναφορικά με τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι θα δώσει «άδεια να σκοτώνει» στο βασίλειο το οποίο «απαγάγει» και «σκοτώνει» δημοσιογράφους, προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ. «Κάθε απόπειρα να αρθεί η πίεση από τη Σαουδική Αραβία και να γίνει αποδεκτός ένας συμβιβασμός θα είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί “ άδεια να σκοτώνει” στο βασίλειο το οποίο φυλακίζει, μαστιγώνει, απαγάγει ακόμη και σκοτώνει τους δημοσιογράφους που τολμούν να ερευνήσουν και να ξεκινήσουν συζητήσεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως «μετά την παραδοχή του θανάτου» του Κασόγκι, η οργάνωση «αναμένει να διατηρηθεί αποφασιστική, συνεχής και ισχυρή πίεση στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να έρθει στο φως η αλήθεια για την υπόθεση και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Σαουδαράβων δημοσιογράφων που έχουν καταδικαστεί σε φρικτές και παράλογες πονές».
Σαουδάραβας αξιωματούχος παρουσιάζει νέα εκδοχή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου
Καθώς η Σαουδική Αραβία δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για την εκδοχή που παρουσίασε για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος παρουσιάζει νέα στοιχεία για την υπόθεση που έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα εξηγήσεις του Ριάντ.
Η τελευταία εκδοχή που δίνει ανώτερος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πώς η ομάδα των 15 Σαουδαράβων που εστάλη για να συναντήσει τον Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη τον απείλησε ότι θα τον ναρκώσει και θα τον απαγάγει και στη συνέχεια του προκάλεσε ασφυξία όταν αντιστάθηκε.
Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος παρουσίασε μάλιστα και έγγραφα τα οποία δήλωσε ότι είναι της σαουδαραβικής υπηρεσίας Πληροφοριών και τα οποία δείχνουν ότι στόχος του Ριάντ ήταν να επιστρέψουν στη χώρα διαφωνούντες μεταξύ των οποίων και ο Κασόγκι.
Επίσης έδειξε την κατάθεση όσων συμμετείχαν στην κάλυψη του φόνου και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας.
Όταν ρωτήθηκε γιατί αλλάζει συνεχώς η εκδοχή για τον θάνατο του Κασόγκι, ο Σαουδάραβας αξιωματούχος απάντησε ότι η αρχική εκδοχή της κυβέρνησης βασιζόταν «σε λανθασμένες πληροφορίες που είχαν αναφερθεί εσωτερικά».
Βάσει της τελευταίας εκδοχής, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιθυμούσε να πείσει τον Κασόγκι, ο οποίος είχε μετακομίσει στην Ουάσινγκτον πριν ένα χρόνο φοβούμενος τα αντίποινα για τις απόψεις του, να επιστρέψει στο βασίλειο στο πλαίσιο μιας εκστρατείας να μην επιτραπεί σε Σαουδάραβες αντιφρονούντες να στρατολογηθούν από τους εχθρούς της χώρας, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Γι’ αυτό τον σκοπό ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας Γενικών Πληροφοριών, ο Άχμεντ αλ Ασίρι, δημιούργησε μια 15μελή ομάδα με άνδρες από τις υπηρεσίες ασφαλείας και Πληροφοριών την οποία έστειλε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Κασόγκι στο προξενείο και να τον πείσει να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.
«Υπάρχει σταθερή εντολή να γίνονται ειρηνικές διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των αντιφρονούντων, η οποία τους δίνει το δικαίωμα να ενεργούν χωρίς να ζητούν έγκριση από την ηγεσία», εξήγησε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η ομάδα θα κρατούσε τον Κασόγκι σε ένα ασφαλές μέρος έξω από την Κωνσταντινούπολη «για ένα χρονικό διάστημα», όμως θα τον άφηνε ελεύθερο, αν τελικά αρνούταν να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία.
Τα πράγματα πήγαν στραβά από την αρχή καθώς η ομάδα παράκουσε τις εντολές που είχε και κατέφυγε πολύ γρήγορα στη βία, επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Ο Κασόγκι οδηγήθηκε στο γραφείο του γενικού πρόξενου όπου ένας πράκτορας με το όνομα Μάχερ Μουτρέμπ του μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής του στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη νέα εκδοχή.
Ο Κασόγκι αρνήθηκε και είπε στον Μουτρέμπ ότι κάποιος τον περιμένει έξω από το προξενείο και θα επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές, αν δεν εμφανιστεί μέσα σε διάστημα μίας ώρας.
Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, η μνηστή του δημοσιογράφου, έχει δηλώσει στο Reuters ότι της είχε δώσει και τα δύο του κινητά τηλέφωνα και οδηγίες να τον περιμένει και να επικοινωνήσει με έναν σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, αν δεν εμφανιστεί.
Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, ο Κασόγκι είπε στον Μουτρέμπ ότι παραβιάζει τον διπλωματικό κανονισμό και τον ρώτησε: «Τι θα μου κάνεις; Σκοπεύετε να με απαγάγετε;».
Ο Μουτρέμπ απάντησε: «Ναι, θα σε ναρκώσουμε και θα σε απαγάγουμε», καταφεύγοντας στον εκφοβισμό, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, αντίθετα με τον στόχο της αποστολής.
Όταν ο Κασόγκι ύψωσε τον τόνο της φωνής του, η ομάδα πανικοβλήθηκε. Προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν, του έκαναν κεφαλοκλείδωμα και του κάλυψαν το στόμα.
«Προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να φωνάξει, όμως πέθανε», εξήγησε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. «Δεν υπήρχε πρόθεση να τον σκοτώσουν», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν η ομάδα στραγγάλισε τον Κασόγκι, απάντησε: «Αν βάλεις έναν άνθρωπο στην ηλικία του Κασόγκι σε αυτή τη θέση, πιθανόν να πεθάνει».
Για να καλύψει το λάθος της η ομάδα τοποθέτησε το πτώμα του Κασόγκι σε ένα χαλί και το έβγαλε από το κτίριο χρησιμοποιώντας ένα προξενικό όχημα. Το παρέδωσε σε έναν «ντόπιο συνεργάτη» για να το ξεφορτωθεί. Ο Σαουδάραβας ειδικός στη σήμανση Σαλάχ Τουμπάιγκι προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε ίχνος του ατυχήματος, τόνισε ο αξιωματούχος.
Συνεχίζονται οι έρευνες…
Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ούτε θα επιρρίψει σε οποιονδήποτε την ευθύνη εκ των προτέρων, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Οι Τούρκοι ερευνητές είναι πιθανό να ανακαλύψουν τι συνέβη στη σορό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «σύντομα», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, είπε επίσης στο πρακτορείο Reuters πως δείγματα DNA του Κασόγκι αποκτώνται από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δολοφόνοι του Κασόγκι μπορεί να πέταξαν τα μέλη του στο Δάσος του Βελιγραδίου κοντά στην Κωνσταντινούπολη και σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Γιάλοβα, 90 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε πως οι ερευνητές εξακολουθούν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους στις περιοχές της Γιάλοβας και του Δάσους του Βελιγραδίου, και εξετάζουν πλάνα από κάμερες κοντά στο Δάσος του Βελιγραδίου. Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως «η υπόθεση του δημοσιογράφου έλαβε χώρα σε έδαφος της Σαουδικής Αραβίας και θα εξεταστεί από σαουδαραβικά δικαστήρια όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >