Tο ένα ερώτημα είναι «μέχρι που θα το πάει ο Καμμένος;». Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν ο Καμμένος «αντέχει να το πάει», όπου κι εάν… θέλει να το πάει.
Αμφότερα τα ερωτήματα τίθενται με ένταση από χθες στα στρατόπεδα τόσο της συμπολίτευσης, όσο και της αντιπολίτευσης. Και οι απαντήσεις που θα πάρουν – μαζί με την τύχη που θα έχει η προσπάθεια Ζάεφ να περάσει την συνταγματική αλλαγή στην πΓΔΜ – θα καθορίσουν εν πολλοίς τις πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις στην χώρα.
Μέχρι στιγμής πάντως, και μετά το διπλωματικό και πολιτικό «unfair» Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλλον έχουν αυξηθεί τα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ μπορεί όντως να σκοπεύει να το… πάει και μέχρι τέλους. ´Ητοι, ότι μπορεί και να έχει υπερβεί πλέον τα όρια της πολιτικής «μπλόφας» και να σκέφτεται σοβαρά να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση πριν φθάσει στην Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Εξ ου και οι σκληρές εισηγήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθενται από χθες στο Μαξίμου για τελικό «ξεκαθάρισμα» πολιτικών λογαριασμών. Οι εισηγήσεις αυτές ξεκινούν από το να προκληθεί ευθέως ο υπουργός Αμυνας να συνταχθεί πλήρως με την κεντρική πολιτική γραμμή ειδάλλως να δηλώσει τώρα ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση, και φθάνουν έως την άμεση αποπομπή του από τον πρωθυπουργό.
Ο… τυφώνας Μάικλ και οι διχασμένοι ΑΝΕΛ
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν δείχνει διατεθειμένος να δράσει εν θερμώ, ούτε να ρισκάρει κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσπευσμένη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και, κατ’ επέκταση και στην απώλεια της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού στον πολιτικό και εκλογικό σχεδιασμό. Δεν δείχνει επίσης και ιδιαίτερη πολιτική ανησυχία, και τούτο φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε χθες όταν ερωτήθηκε εάν συνομίλησε με τον Πάνο Καμμένο. «Στις ΗΠΑ», είπε, «έχει τυφώνα. Και δεν λέγεται Πάνος, λέγεται Μάικλ…»
Η στάση αυτή ίσως δεν είναι άσχετη και με την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα – με το εάν όντως ο Πάνος Καμμένος διαθέτει τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να φθάσει μια πιθανή ρήξη μέχρι τέλους.
Εδώ, η πραγματικότητα λέει ότι οι συσχετισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται προβληματικοί για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Από τα επτά μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας τα τρία κοιτούν ήδη αλλού: Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Κώστας Ζουράρις και η Ελενα Κουντουρά φέρονται διατεθειμένοι όχι μόνον να υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η Κατερίνα Παπακώστα επίσης, η οποία συζητά την προοπτική συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ και ο μη βουλευτής μεν, υφυπουργός των ΑΝΕΛ δε, Τέρενς Κουίκ διαφοροποιήθηκε ανοιχτά χθες από το λεγόμενο «plan B» Καμμένου για το Μακεδονικό. Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε σαφώς υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και – ακόμη πιο σαφώς – κατά της «ντρίπλας» που έκανε ο εκπρόσωπος του κόμματός του Θόδωρος Τουσουνίδης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν οι ΑΝΕΛ πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης: «Εγώ», είπε, «οφείλω να το πω, δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να κάνει “γλυκά ματάκια” στην ΝΔ, και… τον ουρανό με τα άστρα να μου φέρουν στο πιάτο».
Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαμηνύοντας ότι « με πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς, των offshore και των φορολογικών παραδείσων, ο Παπαχριστόπουλος δεν συμπλέει».
Τούτων δοθέντων, οι κυβερνητικοί υπολογισμοί μετρούν ήδη 150 με 151 βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμη κι εάν ο Πάνος Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Σ’ αυτούς τους υπολογισμούς μάλλον εδράζεται και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, πως η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία ακόμα και «για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».
Και επ’ αυτών επίσης των υπολογισμών, στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ σημείωναν χθες δύο ακόμη στοιχεία: Το ένα ήταν η υπενθύμιση πως η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει απαιτεί την πλειοψηφία όλων των βουλευτών (δηλαδή 151 ψήφους), ενώ η ψήφος εμπιστοσύνης απαιτεί την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Το δεύτερο ήταν η βεβαιότητα πως και στα δύο ενδεχόμενα το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >