Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ με τις αποκαλύψεις για τις συναντήσεις του Ζόραν Ζάεφ με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ως «μυστικής απεσταλμένης» του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο Μίκαελ Μαρτένς. Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που στις αρχές του καλοκαιριού είχε αποκαλύψει πως ο αρχηγός της ΝΔ είχε ομολογήσει, σε γερμανούς συνομιλητές του, ότι η σκληρή στάση του στο Μακεδονικό είναι προϊόν εσωκομματικού και προεκλογικού τακτικισμού.
«Πηγές στο Βερολίνο», έγραφε τότε ο Μίκαελ Μαρτένς, «διαβεβαιώνουν πως ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό». Και πρόσθετε ότι είχε πει στους γερμανούς συνομιλητές του ότι είναι υποχρεωμένος «να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ.».
Τώρα, ο ίδιος δημοσιογράφος αποκαλύπτει πως τις ίδιες… εξηγήσεις είχε σπεύσει να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δια της κυρίας Σπυράκη αυτή την φορά: «Ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,», έγραψε στο χθεσινό δημοσίευμα της FAZ, «είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας… Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά συνομιλίες στην ΠΓΔΜ αποδεικνύεται παρασκηνιακά. Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης τού είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για το ονοματολογικό».
Από το ίδιο δημοσίευμα, δε, και από τα πρακτικά των συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών στην πΓΔΜ προκύπτει και δεύτερη συνάντηση της εκπροσώπου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας λίγους μήνες αργότερα, με την εκπρόσωπο της ΝΔ να ενημερώνει τον Ζόραν Ζάεφ πως το κόμμα της είναι έτοιμο να υποστηρίξει την λύση για το Μακεδονικό, μόνον όμως εάν συνταχθεί με αυτήν και ο Πάνος Καμμένος.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Και τότε, και τώρα οι αποκαλύψεις του Μίκαελ Μαρτένς προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της ΝΔ, δεν απέφεραν όμως επί της ουσίας διάψευση και απάντηση – πέραν της ενδιαφέρουσας τοποθέτησης της Μαρίας Σπυράκη ότι… κάποια στιγμή, σε… κάποιο καφέ του Ευρωκοινοβουλίου συνάντησε τυχαία τον Ζόραν Ζάεφ. ‘Η άλλως, και τότε, και τώρα, οι αποκαλύψεις εκθέτουν βαριά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιβεβαιώνουν ότι ο «ανένδοτος» που κήρυξε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν υποκριτικός και οι βαθιές εθνικές του ανησυχίες απότοκο του μικροκομματικού φόβου ότι θα χάσει ψήφους και στηρίγματα από την άκρα δεξιά.
Κατά το Μαξίμου επιβεβαιώνουν και «την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καθώς «την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».
Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο δυνατό…
Η απάντηση της Πειραιώς ήταν ότι «η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό», με την προσθήκη μιας ακόμη σφοδρής επίθεσης στην κυβέρνηση με αιχμή τις διαφορετικές θεσεις Τσίπρα – Καμμένου στο Μακεδονικό.
Απάντηση επί της ουσίας όμως δεν υπήρξε από την Πειραιώς ούτε για τις συναντήσεις της κυρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, ούτε πολύ περισσότερο για το περιεχόμενό τους. Και απάντηση δεν υπήρξε ούτε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατά τις δηλώσεις του από την Σάμο περιορίστηκε χθες σε δύο μηνύματα. Το πρώτο ήταν να διακηρύξει πως «εμείς αυτή τη συμφωνία δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα, ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή». Και το δεύτερο ήταν και πάλι το αίτημα για «εκλογές το συντομότερο δυνατό – πριν έρθει η συμφωνία για κύρωση του Βουλή», προκειμένου «να αποφασίσει ο λαός» για το περιεχόμενό της.
Το πρόσθετο ερώτημα κατόπιν τούτου, όπως έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές, είναι με ποια επιχειρήματα θα απευθυνθεί προεκλογικά στον λαό ο κ. Μητσοτάκης – «με εκείνα που παραθέτει στους συνομιλητές του στο εξωτερικό, ή με εκείνα της εγχώριας εθνικιστικής κατανάλωσης;»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >