To μήνυμα του ΔΝΤ υπέρ της περικοπής των συντάξεων ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενο στην κυβέρνηση – κατά κάποιες εκτιμήσεις, δε, δεν είχε καν αποδέκτη την Αθήνα. Το Ταμείο δεν έχει πλέον «λειτουργικό» ρόλο στην Ελλάδα, δεν διαπραγματεύεται και δεν αποφασίζει καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα σε ισχύ, μετέχει όμως σε ένα σκληρό διεθνές παίγνιο πολιτικής επιρροής. Και σ’ αυτό το παίγνιο, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να δημιουργήσει «κλίμα» και να επαναβεβαιώσει την ισχύ του, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Σ’ αυτό το παιχνίδι επιρροής εντάσσεται από τις ίδιες πηγές η θέση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ότι η περικοπή των συντάξεων αποτελεί, ουσιαστικά, διαρθρωτικό μέτρο και παρ’ ότι δεν υφίσταται δημοσιονομική ανάγκη πρέπει να εφαρμοστεί προκειμένου να μη σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
«Η εφαρμογή του μέτρου όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων» είπε ο Τζέρι Ράις, για να προσθέσει ότι η περικοπή των συντάξεων «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα πιο ισορροπημένο μείγμα κοινωνικής πολιτικής, καθώς διαμορφώνει δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών».
Εν ολίγοις, η Κριστίν Λαγκάρντ δια στόματος Τζέρι Ράις, επιχειρεί να επαναφέρει στην ευρωπαϊκή ατζέντα το «αναπτυξιακό δόγμα» του ΔΝΤ – ένα δόγμα, που προκρίνει την ριζική περικοπή των κοινωνικών δαπανών υπέρ της χαμηλότερης φορολόγησης και της ελάφρυνσης των επιχειρήσεων. Το δε πολιτικό μήνυμα του Ταμείου απευθύνεται κυρίως προς το Βερολίνο και στοχεύει στην επαναβεβαίωση της ισχύος του από την κυβέρνηση Μέρκελ, σε μια συγκυρία που η επιρροή του ΔΝΤ υποχωρεί διεθνώς και αντιμετωπίζει την σταθερή υποβάθμιση του ρόλου του από τον Λευκό Οίκο.
Αυτό είναι και το πλαίσιο που καθορίζει την, αμιγώς πολιτική, μάχη την οποία θα δώσει η Αθήνα το επόμενο διάστημα για να πετύχει την συναινετική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως σ’ αυτήν την μάχη έχουν σύμμαχο την Κομισιόν και τα «νούμερα του προϋπολογισμού», και δείχνουν ως κομβικό παράγοντα την στάση των αγορών.
«Εάν πειστούν οι αγορές πως κανείς δεν σκοπεύει να βάλει μπουρλότο στις μεταρρυθμίσεις, τότε ο υπόλοιπος δρόμος θα είναι πιο εύκολος», λέει χαρακτηριστικά πηγή με γνώση των δημοσιονομικών δεδομένων αλλά και των πολιτικών διεργασιών. Εξ ου και η χθεσινή διαβεβαίωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους επενδυτές στο Roadshow του Λονδίνου ότι «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις» στην οικονομική πολιτική – εξ ου και η παράλληλη προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τα επιχειρήματα του ΔΝΤ και να αποδείξει δύο κομβικά στοιχεία: Αφενός ότι η περικοπή των συντάξεων όχι μόνον δεν συνιστά διαρθρωτικό μέτρο αλλά αποτελεί και αντιαναπτυξιακή κίνηση, και αφετέρου ότι η μη εφαρμογή της δεν επηρεάζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν δοθεί στους θεσμούς αναλυτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι τα πλεονάσματα του 3,5% είναι διασφαλισμένα έως το 2022 ακόμη κι εάν «δεν υπάρξει ούτε… μισό επιπλέον μέτρο», ότι η μη περικοπή των συντάξεων δεν έχει καμία επίπτωση στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μετά το 2030 και πως, αντιθέτως, η μείωσή τους θα αποσύρει από την πραγματική οικονομία περί τα 2 δις ευρώ ετησίως – ήτοι, θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά και υφεσιακά την ώρα που επιχειρείται να δοθεί η μέγιστη δυνατή ώθηση ανάκαμψης.
Πέραν τούτων, στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν και δύο πολιτικούς παράγοντες με διαφορετική δυναμική επίδρασης στην στάση των δανειστών. Ο ένας είναι οι εκλογές στην Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου που, κατά πολλούς, θα αποτρέψουν οποιαδήποτε ανακίνηση του ελληνικού ζητήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου για τον επόμενο μήνα. Ο δεύτερος είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου, εν όψει των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλυνθεί η στάση των λεγόμενων «σκληρών» χωρών της ευρωζώνης – Γερμανίας, Ολλανδίας και δορυφόρων.
Εάν αυτό το δεύτερο σενάριο υπερισχύσει άμεσα, οι πλέον αισιόδοξοι στην Αθήνα θεωρούν πως η μη περικοπή των συντάξεων μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη και στο προσχέδιο του προυπολογισμού που θα κατατεθεί στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου. Εάν όχι, τότε οι τελικές αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν έως το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου. Με δεδομένη όμως πάντοτε την ειλημμένη πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει, σε καμία περίπτωση, σε μείωση των συντάξεων…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >