Σε απόλυτη πολιτική σύγχυση φαίνεται πως βρίσκεται ο Γιώργος Πατούλης με φόντο το γαλάζιο μπάχαλο σε ό,τι αφορά το χρίσμα για την υποψηφιότητα για τον δήμο Αθηναίων. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΔΕ, της οποίας προΐσταται ο Γιώργος Πατούλης.

Ads

Σε αυτή βάλλει εναντίον του πυρήνα της πρότασης της ΝΔ για την αυτοδιοίκηση, που προβλέπει τη διακοπή κάθε κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ, καθώς οι πόροι τους θα  προέρχονται αποκλειστικά από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάτι τέτοιο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους, κυρίως της περιφέρειας, που δεν μπορούν να έχουν τα έσοδα που χρειάζονται για τη λειτουργία τους μόνον τη συγκεκριμένη πηγή».

Το οξύμωρο είναι πως στην αμέσως επόμενη παράγραφο της ίδιας ανακοίνωσης ο κύριος Πατούλης υποστηρίζει ότι «με βάση τα όσα ακούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ, τόσο από τον πρωθυπουργό, που δεν έκανε καμία αναφορά στην αυτοδιοίκηση πέραν αυτής για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνουμε ότι η ατζέντα του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται πιο κοντά στην ατζέντα της ΚΕΔΕ». 

Σε άλλο σημείο της εν λόγω ανακοίνωσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει «σημαντικό είναι να μην αντικατασταθούν οι πόροι που σήμερα δίνονται στους δήμους μέσω των ΚΑΠ από τους πόρους που θα προέρχονται από τη φορολογία των ακινήτων», παραβλέποντας πως η εν λόγω πρόταση αποτελεί τον βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχεδιου που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυτοδιοίκηση.

Ads

Όλα τα παραπάνω προφανώς δεν είναι άσχετα με τον διαγκωνισμό στο εσωτερικό της ΝΔ για το χρίσμα του δήμου Αθηναίων, με τον κύριο Πατούλη να έχει προαναγγείλει την υποψηφιότητα του, χωρίς να διαθέτει όμως κατά τα φαινόμενα τη στήριξη της Πειραιώς, η οποία φαίνεται πως προτιμά τον Κώστα Μπακογιάννη.  Μέχρι πάντως να δοθεί το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, πιθανότατα θα δούμε αρκετές ακόμη λογικές ακροβασίες…