Για «δύο ανακρίβειες και μία παραπλάνηση» στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, στο σκέλος που αφορά τη δημόσια διοίκηση, έκανε λόγο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ads

Η πρώτη ανακρίβεια του προέδρου της ΝΔ, εξήγησε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει το κράτος. Η υπουργός διευκρίνισε ότι αντιθέτως, από το 2010 μέχρι και σήμερα το ποσοστό μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων υπερβαίνει το 18% που ξεπερνά το 18%, εξαιτίας των πολλών συνταξιοδοτήσεων και των περιορισμών στις προσλήψεις. Από το 2014, ειδικότερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 571.332 και το 2018 ο αριθμός τους μειώθηκε στους 567.080.

Η δεύτερη ανακρίβεια αφορά τους συμβασιούχους. Σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για εκτίναξη του αριθμούς τους, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (www.apografi.gov.gr) το 2016 οι συμβασιούχοι ήταν 49.448, ενώ σήμερα ο αριθμός τους μειώθηκε στους 47.179. Όλοι οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται με διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, ξεκαθάρισε η ίδια.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι η παραπλάνηση στις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι επιμένει στην κατάργηση του κανόνα 1:1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) που πέτυχε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019. «Με την επιστροφή στον κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) των σκληρών μνημονιακών χρόνων που εξαγγέλλει ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνδυασμό με τη μη ανανέωση των συμβάσεων, το ερώτημα είναι πως θα καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου για την Υγεία, την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος;», τόνισε η υπουργός. «Στην προκειμένη περίπτωση», πρόσθεσε, «αναδεικνύεται η νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση του Δημοσίου, σε απολύσεις, σε ιδιωτικοποίηση τμημάτων της δημόσιας λειτουργίας και πάνω απ’ όλα δεν βοηθά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Ads