Εντείνονται οι ανησυχίες που εκφράζουν αναλυτές για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν σχετικά με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Τουρκία. Όπως επισημαίνουν όλο και περισσότεροι, η εμμονή του Ερντογάν με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, δεν έχει να κάνει μόνο με τα εργοστάσια που θα του φτιάξουν οι Ρώσοι, για να αποκτήσει η Τουρκία μερικώς έστω «ενεργειακή ανεξαρτησία» αλλά πιστεύουν πως στο μυαλό του Ερντογάν υπάρχει και η στρατιωτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Κάποιοι συνδέουν μάλιστα και την επίμονη ανυπακοή του έναντι της Ουάσινγκτον, μ΄ αυτό το θέμα.

Ads

Το Militaire.gr δημοσιεύει άρθρο-ανάλυση του εκδότη του περιοδικού American Interest, Adam Garfinkle, ο οποίος επαναφέρει το θέμα των «πυρηνικών ανησυχιών» του Ερντογάν, συνδυάζοντάς το με την σύγκρουση Ουάσινγκτον-Άγκυρας. Στο άρθρο του ο Adam Garfinkle επισημαίνει πως «η σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σενάριο- εφιάλτη που θα περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη διάδοση πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή» και σημειώνει ότι τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών -πάστορας Μπράνσον, S-400, υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ- επιδεινώνονται από τις προσωπικότητες των δύο προέδρων.

«Τραμπ και Ερντογάν μοιάζουν σε πολλά: υπερήφανοι ναρκισσιστές και οι δύο, μιλούν πολύ, συχνά χωρίς πριν να σκεφτούν τι θα πουν», γράφει ο Garfinkle και τονίζει ότι «πιθανή κατάρρευση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, θα οδηγούσε τον Ερντογάν να προχωρήσει στο δικό του πρόγραμμα πυρηνικών όπλων…Η απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το τουρκικό έδαφος θα προκαλούσε ανασφάλεια στην Τουρκία».

Η εκτίμηση του αρθρογράφου είναι πως η Τουρκία θα μπορούσε μέσα σε δύο με τρία χρόνια να έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Μάλλον πολύ αισιόδοξη αν όχι και κινδυνολογική η πρόβλεψη, αλλά πάντως η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει όντως σχέδιο, ο χρόνος δεν θα είναι το πρόβλημα. Το άρθρο του American Interest, θεωρεί ότι «η αλλαγή του περιφερειακού καθεστώτος της Τουρκίας από σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μια χώρα με μια “πραγματικά ανεξάρτητη, αδέσμευτη εξωτερική πολιτική” θα είναι ένα σοκ» και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η απόκτηση πυρηνικών όπλων να οδηγήσει την Τουρκία στο μέλλον, σε μια σύγκρουση ακόμη και με το Ιράν, το οποίο επίσης μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά.

Ads

«Θα ιδρύσουμε και στρατιωτική βάση στην Κύπρο»

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση να αυξήσει τον τουρκικό στρατό στην Κύπρο γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με αφορμή την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα στρατιωτικής βάσης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι θέμα λίγων λεπτών να φτάσουμε εκεί από τα δικά μας εδάφη και να φτάσουμε στην ανατολική Μεσόγειο», απάντησε στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει μια τέτοια εγγύτητα. ‘Ομως υπάρχει ο ψυχολογικός παράγοντας. Αν έχουμε όμως ανάγκη θα ιδρύσουμε στρατιωτική βάση εκεί», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντική η στρατιωτική ύπαρξή μας εκεί», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «μας λένε πως πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων. Μη μας παρεξηγήσουν όμως, δεν θα μειώσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας. Θα τον αυξήσουμε.», ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν σημειώνοντας: «Δεν ακούν λόγια. Αν άκουγαν θα είχαμε λύσει το θέμα με τον Κόφι Ανάν. Τι υποσχέθηκαν στο δημοψήφισμα και τι έκαναν; Εμείς είπαμε το “ναι”, εκείνοι “όχι”. ´Εβαλαν αυτούς στην Ε.Ε., εμάς μας άφησαν έξω».