Την κράτηση των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, πάνω στα πλοία, μέχρι να ολοκληρωθεί ένας πρώτος έλεγχος για την πιθανή παροχή ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότειναν οι υπουργοί Εσωτερικών της Αυστρίας και της Ιταλίας.

Ads

Τα δύο αντιμεταναστευτικά κόμματα, όπως η Λέγκα στην Ιταλία και το Κόμμα των Ελευθέρων στην Αυστρία, πιέζουν εδώ και αρκετό διάστημα να εφαρμοστεί ένα σύστημα με βάση το οποίο οι μετανάστες που σώζονται ενώ προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο να στέλνονται πίσω στην Αφρική αντί να οδηγούνται στην Ευρώπη, όπου μπορούν να μείνουν μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου.

«Για εκείνους που καταφέρνουν να φτάσουν στα χωρικά ύδατα ενός ευρωπαϊκού κράτους και κατόπιν τους παραλαμβάνει ένα πλοίο, θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε αυτά τα πλοία για να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι για το αν δικαιούνται προστασία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι.

O Κικλ παρουσάσε την πρότασή του ως μια εναλλακτική λύση στην πρόταση για τη δημιουργία «περιφερειακών εξέδρων αποβίβασης» στα λιμάνια της Μεσογείου από όπου οι νεοαφιχθέντες θα διαμοιράζονται κατόπιν στην ΕΕ. «Σε φροντίζουν καλά πάνω σε ένα πλοίο», υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός, προσθέτοντας ότι αφού διενεργηθεί ο έλεγχος, μέσα σε λίγες ημέρες, σε όσους δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο θα πρέπει να τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη. Από τη μεριά του, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την ιδέα.

Ads

Την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγγελικές αρχές της Σικελίας ανακοίνωσαν επισήμως ότι διενεργούν έρευνα σε βάρος του υπουργού με την κατηγορία της «παράνομης κράτησης» επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει σε περίπου 100 διασωθέντες μετανάστες να αποβιβαστούν από ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

«Είμαι απολύτως υπέρ της πρότασης. Μάλιστα, έλεγα πόσο ειρωνικό είναι που επειδή κράτησα μια ομάδα μεταναστών πάνω σε ένα πλοίο σε ιταλικό λιμάνι για δέκα ημέρες, ένας Ιταλός δικαστής με έθεσε υπό έρευνα για απαγωγή», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο Ματέο Σαλβίνι είχε παρομοιάσει τους Αφρικανούς μετανάστες με «νέους σκλάβους», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.