Η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2019, εκτιμά ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, Κώστας Παπαδάκης και παράλληλα ζητά την παραπομπή στο εδώλιο και των οκτώ αστυνομικών που ήταν «μάρτυρες» της δολοφονίας.

Ads

Μιλώντας στο ραδιόφωνο News 24/7, με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, ο Κ. Παπαδάκης απέδωσε την μεγάλη καθυστέρηση  στο γεγονός ότι η δίκη διεξάγεται κάποιες μέρες στο Εφετείο και κάποιες στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ καταλόγισε ευθύνη και στην κυβέρνηση, καθώς διατηρεί νόμο της εποχής Σημίτη, αποτρέποντας έτσι τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της υπόθεσης.

Για το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στη δίκη και καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των οκτώ αστυνομικών της ΔΙΑΣ, ότι δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τη δολοφονία του μουσικού, ο Κ. Παπαδάκης ζήτησε την παραπομπή τους στο εδώλιο μαζί με τους κατηγορούμενους ως μέλη της ΧΑ, καθώς, όπως είπε, όχι μόνο δεν απέτρεψαν το έγκλημα, αλλά με την παρουσία τους συνήργησαν στη δράση των χρυσαυγιτών που κυνήγησαν τον Παύλο Φύσσα.

Στην υπόθεση αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί θέμα συμμετοχής φιλοναζιστικών κομμάτων στο πολιτικό σύστημα», τόνισε με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ads

«Η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε όνειδος και οφείλεται σε λειτουργικές αδυναμίες του δικαιικού συστήματος που δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των μαρτύρων των στοιχείων. Δεν υπάρχει πρόθεση για την καθυστέρηση, αλλά αυτή καθαυτή η καθυστέρηση συνιστά πρόβλημα που λειτουργεί ως αφύπνιση για να τιμηθεί ένα σύμβολο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού αγώνα, ο Παύλος Φύσσας. Η δολοφονία του ήταν ένα τραγικό ορόσημο και το επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών που είχαν συμβεί το 2012-2013. Επί 1,5 χρόνο ήταν σαφής η ανοχή που υπήρχε, είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο γραφείο καταγγελιών στην αστυνομία ουδέποτε λειτούργησε, οι υπουργοί τότε αντέτειναν ότι είναι μόνο δύο ή τρία τα καταγγελθέντα. Ηρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που επειδή ακριβώς ήταν Ελληνας έκανε το σπυρί να σπάσει, δεν μπορούσε πια να κρυφτεί η μαζική βία που ξεκίνησε από τον Αγ. Παντελεήμονα πριν από τις εκλογές του 2012. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη τεκμηριωμένα θα προχωρήσει με θάρρος στον καταλογισμό όλων των ευθυνών για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για όλη τη σκοτεινή περίοδο που προδρομικά πέρασε η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης» επισήμανε.

«Εάν μέχρι τις εκλογές -συνέχισε- δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως συνέβη και με τις έκτακτες αποφάσεις που πάρθηκαν λχ για τη μη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής. Οταν συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, μέσα στο 2018, τέτοια ζητήματα θα τεθούν, δηλαδή η μη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία. Προσωπικά δεν θα συμφωνούσα σε μια τέτοια προσέγγιση. Το οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα είναι ισχυρό και η νέα νομοθεσία για την ρατσιστική ρητορική είναι ισχυρή, παραπέμπω το θέμα στον λαό, η λαϊκή βούληση μετράει, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει μέτρα που την αναιρούν.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η Βουλή δεν μπορεί πέρα από όσα προβλέπει ο κανονισμός, να πάρει μέτρα που να υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση. Η Βουλή, δηλαδή, στη βάση οποιασδήποτε εκτίμησης, δεν μπορεί να απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».