Σαράντα περίπου χρόνια μετά την ιστορική γέννηση στις 25 Ιουλίου 1978 της Λουίζ Μπράουν, του πρώτου «μωρού του σωλήνα», σε ένα βρετανικό νοσοκομείο, περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι σήμερα.

Ads

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται πλέον με εξωσωματική περισσότερα από μισό εκατομμύριο μωρά, ενώ πραγματοποιούνται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης ετησίως. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βαρκελώνη.

image
Η Λουίζ Μπραόυν, είναι το πρώτο «μωρό του σωλήνα»

Οι ευρωπαϊκές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προτιμούν την μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ή ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI) έναντι της κλασσικής μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Συνολικά κάθε χρόνο γίνονται στην Ευρώπη περίπου διπλάσιες ICSI (356.351 το 2015, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία), από ό,τι IVF (131.221).

Ads

Μια παρόμοια αναλογία παρατηρείται και στον υπόλοιπο κόσμο. Η ICSI αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ως θεραπεία ειδικά της ανδρικής υπογονιμότητας (λόγω αραιού και κακής ποιότητας σπέρματος), αλλά πλέον αξιοποιείται ευρύτερα.

Η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες εξωσωματικές το χρόνο είναι η Ισπανία (περίπου 120.000 κύκλοι), ενώ ακολουθούν Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία. Το ποσοστό των κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ευρώπη φθάνει το 36% του συνόλου, δηλαδή πάνω από μια στις τρεις κυήσεις συνολικά. Τα ποσοστά κυήσεων είναι μεγαλύτερα, όταν γίνεται στη γυναίκα μεταφορά ενός εξωσωματικά γονιμοποιημένου εμβρύου πέντε ημερών από ό,τι τριών ημερών.

Επίσης, οι κυήσεις μετά από δωρεά ωαρίων συνεχίζουν να αυξάνουν και έχουν φθάσει πλέον περίπου τις μισές του συνόλου (50%). Από την άλλη, οι κυήσεις διδύμων μετά από εξωσωματική συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη και είναι πια περίπου το 14%. Ακόμη, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό μεταφοράς ενός μόνο εξωσωματικά γονιμοποιημένου ωαρίου (εμβρύου), ξεπερνώντας το 38%, από μόνο 11% το 1997.

Συνεχώς εξάλλου κερδίζει έδαφος η ψύξη και διατήρηση των γονιμοποιημένων εμβρύων. Στο 15% περίπου όλων των κύκλων εξωσωματικής, όλα τα έμβρυα καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν σε ένα επόμενο κύκλο.

image

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τις γεννήσεις με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση για εξωσωματική διεθνώς και υπάρχει ανάγκη παγκοσμίως για περίπου 1.500 κύκλους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους ετησίως. Στην Ευρώπη μερικές χώρες, όπως η Δανία και το Βέλγιο, προσφέρουν πολύ περισσότερους κύκλους (άνω των 2.500 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), αλλά άλλες, όπως η Αυστρία και η Ιταλία, σημαντικά λιγότερες σε σχέση με τη ζήτηση, που φαίνεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 7%.