Στο διπλό στοίχημα της κομματικής – εκλογικής ανασυγκρότησης και της κυβερνητικής διεύρυνσης καλείται να ισορροπήσει ο Αλέξης Τσίπρας με μια σειρά από κινήσεις και αλλαγες που ξεκινούν σήμερα και θα έχουν ολοκληρωθεί, το αργότερο, εως την επόμενη εβδομάδα.

Ads

Σε ό,τι αφορά το κόμμα, και εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η λύση Σκουρλέτη για την θέση του Γραμματέα του κόμματος εμφανίζεται και πάλι ως το ισχυρότερο σενάριο μετά τις συναντήσεις και τις διεργασίες του Σαββατοκύριακο. Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών να έχουν συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του κομματικού μηχανισμού εν όψει εκλογών – μιας ανασυγκρότησης που αποτελεί και μείζον ζητούμενο για τον Αλέξη Τσιπρα καθώς επίκεινται οι δύσκοκες τριπλες κάλπες των εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών.

Πηγές με γνώση των διεργασιών των τελευταίων 24ώρων έλεγαν χθες το βράδυ ότι οι προϋποθέσεις για την μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου πληρούνται πλέον και για τις δύο πλευρές και θα αποτελέσει έκπληξη να υπάρξει νέα εμπλοκή της τελευταίας στιγμής. Σε ένα τέτοιο – που αυτή την ώρα δείχνει το λιγότερο πιθανό – ενδεχόμενο, ως ισχυρότερη εναλλακτική για την θέση του Γραμματες προβάλει εκείνη του Νάσου Ηλιόπουλου, στελέχους προερχόμενου απο την νεώτερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο να αναλάβει την θέση του Γραμματέα ο Νίκος Παππάς δεν έχει αποσυρθεί, αλλά εξακολουθεί να έχει τις χαμηλότερες πιθανότητες με δεδομένο ότι ο νυν υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο στην λειτουργία της κυβέρνησης κατά την μακρά προεκλογική περίοδο. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα τον φέρουν ως πιθανότερο διάδοχο του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών εάν εκείνος μετακομίσει στην Κουμουνδούρου.

Ads

Εάν δεν υπάρξουν νέα απρόοπτα και το όνομα του νέου Γραμματέα ανακοινωθεί στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή, τότε ανοίγει ο δρόμος και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης – έναν ανασχηματισμό, που αναμένεται εως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή, το αργότερο, εως τις αρχές της επόμενης.

Εδώ, πέραν των συμβολισμών της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή και της ανανέωσης, το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι εκείνο της «αμφίπλευρης» διεύρυνσης, τόσο προς την κεντροαριστερά όσο και προς το κέντρο, ή και την ήπια κεντροδεξιά.

Πρόκειται για μια προοπτική που έχει προκαλέσει τος έντονες επιφυλάξεις κομματικών στελεχών, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η  ομάδα των 53, ωστόσο από το Μαξίμου έχει καταστεί σαφές ότι η παγίωση της κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της κεντροαριστεράς αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό. Παράλληλα, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να πιέσει περαιτέρω το Κίνημα Αλλαγής αλλά και την Νέα Δημοκρατία καταδεικνύοντας την μετατόπιση της προς την ακραία δεξιά.

Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι παραμένουν τα σενάρια περί υπουργοποίησης τόσο του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου, του πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή Ευαγγελου Αντωνάρου και της ανεξάρτητης βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα. Ειδικά στην περίπτωση Παπακώστα ως «μεσολαβητής» εμφανίζεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο οποιος είχε ήδη συνάντηση μαζί της ενώ η ίδια η βουλευτής δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο υπουργοποιησής της λέγοντας πως εάν οι σχετικές διεργασίες προχωρήσουν «αυτό θα γίνει με όρους εθνικούς, δεδομένου ότι πίσω από κάθε υπουργό, υπάρχει η ελληνική σημαία».

Στο μέτωπο της κεντροαριστεράς στο προσκήνιο παραμένουν τς ονόματα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση ενώ οι τελευταίες πληροφορίες συνδέουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχσνιας και Επενδύσεων με πιθανή υπουργοποίηση της Λούκας Κατσέλη.