Ο Χρήστος Σπίρτζης σχολίασε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» τις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Φώφης Γεννηματά, ότι ο κ. Τσίπρας είναι «αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας».

Ads

«Πρέπει κάποια στιγμή να δει τα στελέχη του κόμματός της πριν μιλήσει για τον Αλέξη Τσίπρα, για να δούμε ποιοι είναι οι αδίστακτοι μνηστήρες της εξουσίας, ποιοι ήταν δεκαετίες σε υπουργικούς θώκους, ποιοι επιθυμούν να ξαναείναι μετά τρεις δεκαετίες, και ποιο είναι το έργο των στελεχών που σήμερα έχει η κ. Γεννηματά στην πρώτη γραμμή του κόμματός της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Τόνισε επίσης πως «θα ήταν καλό να θυμηθεί (η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ) πώς ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και τι ιδεολογικά προτάγματα είχε και θα ήταν καλό επιτέλους να σταματήσει τον “έρωτα” που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια με τη συγκυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και στη συνέχεια τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για να τιμήσουν και την πολιτική αφετηρία που είχαν».

Αναφορικά δε με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι καλό μερικοί άνθρωποι, μερικά στελέχη να σε βρίζουν με σκαιότατο τρόπο και η ΝΔ έχει πολλά από αυτά. Είναι τιμή δηλαδή για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γεωργιάδης να εκφράζεται, όπως εκφράζεται».

Ads

«Υπάρχει ουσία σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και η ουσία είναι γιατί δεν έχουμε πάρει απάντηση, όλα αυτά τα χρόνια  αν οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν του οικονομικού κόσμου της χώρας με τον πολιτικό κόσμο, αν οι off shore εταιρείες, η φοροδιαφυγή, η διαπλοκή είναι αποδεκτές από τον κ. Γεωργιάδη και τη ΝΔ, ή αν θεωρούν ότι δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά και τα φαντασιωνόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

«Υπήρχε στο παρελθόν σκόπιμη απαξίωση των δημόσιων οργανισμών»

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τη μάχη την δώσαμε μαζί, όλα αυτά τα χρόνια, το αποτέλεσμα είναι θετικότατο, το ότι βγήκε η χώρα δηλαδή από τα μνημόνια, τις συμβάσεις, από την επιτροπεία και ανέκτησε το μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας που είχε παραχωρήσει».

Αυτό που αλλάζει στη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι «η χώρα έχει την ευχέρεια να παίρνει η ίδια απόφαση στο πού θα κατευθύνει τα πλεονάσματα, αλλάζει ότι μπορεί να έχει πολλές δράσεις σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, αλλάζει στο ότι δεν μπορεί να μας επιβάλλεται μια φορολογική πολιτική που να έχει μεγαλύτερα πλεονάσματα διότι κάποιοι δεν πίστευαν στα έσοδα που παρουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση».

Ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι «υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα μια σκόπιμη απαξίωση των δημόσιων οργανισμών, των κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών και αυτό είχε συγκεκριμένη στόχευση, την ιδιωτικοποίησή τους και μάλιστα σε πολύ χαμηλή τιμή», επισημαίνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε πουθενά μια πολιτική εξορθολογισμού στις κρίσιμες ειδικότητες που χρειαζόταν κάθε υπηρεσία και οργανισμός. Δεν γίνεται δηλαδή να έχεις υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, με έλλειμμα σε τηλεπικοινωνιακούς μηχανικούς και σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας».

Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, «δείχνει και το πόσο καλά σχεδιασμένα ήταν από την ΝΔ και από τις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού η απαξίωση και τελικά η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων οργανισμών σε τομείς που έπρεπε να είναι δημόσιοι».