Πολιτικό άσυλο. Εξαγγελίες για τομές επί τομών που θα διευκολύνουν τις διαδικασίες παροχής του ασύλου και θα σημάνουν την απεμπλοκή της αστυνομίας από αυτές, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει. Το αποτέλεσμα; Από τις 19 Ιουλίου μία ομάδα πέντε Ιρανών προσφύγων έχει κατασκηνώσει απέναντι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Κάνουν απεργία πείνας διότι η εξέταση των αιτημάτων τους εκκρεμεί 6-9 χρόνια. Ένας έχει ράψει το στόμα του.

Ads

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η «Ένωση Μεταναστών Εργατών» διοργάνωσαν χθες Συνέντευξη Τύπου έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας.

«Συνεχίζεται για 26η μέρα η απεργία πείνας των πέντε Ιρανών πολιτικών προσφύγων που ξεκίνησε στις 19 Ιουλίου από τους Χαμίντ Σαντεκί, 36 ετών και Βαχίτ Φαρσμπάφ 46 ετών και συνεχίστηκε με την συμμετοχή από τις 16 Αυγούστου των Φαρχάτ Γολαμί, 33 ετών, Σαντέγ Φαραχανί 38 ετών και Σαγιέντ Ρουχολά Ραουφί 30 ετών. Μια ομάδα είκοσι Ιρανών βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό τους» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι διοργανωτές.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν, η απεργία πείνας συνεχίζεται παρά την επέμβαση της αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία άλλοι πρόσφυγες προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και άλλους του μετέφεραν στο νοσοκομείο για να λήξουν την απεργία πείνας. Επιπλέον, κλήθηκε ο Δήμος για να καθαρίσει το πεζοδρόμιο έναντι των Γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας ξεστήνοντας τις σκηνές και τα πανό των απεργών.

Ads

Καταγγέλλουν επιπλέον ότι ο Σαντέγ Φαραχανί μεταφέρθηκε από τους αστυνομικούς μπροστά στην πόρτα της πρεσβείας του Ιράν. Εκεί σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κατέβασαν με δεμένα χέρια. Αφού οι υπάλληλοι της πρεσβείας χειροκρότησαν, οι αστυνομικοί τον έβαλαν ξανά στο αυτοκίνητο.

Η «Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η «Ένωση Μεταναστών Εργατών» καλούν «τα συνδικάτα, τους Δικηγορικούς συλλόγους, τις κινήσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων να στηρίξουν το αγώνα για να ανοίξει ξανά η διαδικασία ασύλου για την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απλά συνέχισε την πολιτική των προκατόχων της ΝΔ».

Κρίσιμη η κατάσταση υγείας των προσφύγων

Η κατάσταση της υγείας των Ιρανών προσφύγων είναι εύθραυστη. Γιατροί που επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας τις προηγούμενες ημέρες έκαναν λόγο για σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα. Μάλιστα, ο Χαμίντ Σαντεκί, ο οποίος έχει ράψει το στόμα του, μεταφέρθηκε για άλλη μία φορά στο νοσοκομείο μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, αφού η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

«Η απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ιρανοί απεργοί πείνας είναι αποτέλεσμα των χρόνιων προβλημάτων του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, που παραβιάζει τις αρχές της δίκαιης, γρήγορης και αποτελεσματικής εξέτασης των αιτημάτων. Το αίτημά τους για οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα είναι απόλυτα δίκαιο» δήλωσε, σχετικά, ο επικεφαλής του γραφείου της Υπάτης Αρμοστείας Γ. Τσαρμπόπουλος.

«Οι Επιτροπές Προσφυγών, που λειτουργούσαν περιορισμένα έστω, μέχρι το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, καταργήθηκαν με το Π.Δ. 81/2009, γεγονός που οδήγησε την Ύπατη Αρμοστεία σε αποχώρηση από τις διαδικασίες ασύλου και καταγγελία της σχετικής νομοθεσίας. Σήμερα αναμένεται η υιοθέτηση ενός νέου Π.Δ. που ανάμεσα στα άλλα θα επανασυστήσει τις Επιτροπές Προσφυγών με στόχο την εκδίκαση των εκκρεμών αιτημάτων. Η προσπάθεια του Οργανισμού μας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της νέας νομοθεσίας, ήταν το Π.Δ. να υιοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και οι επιτροπές να λειτουργήσουν το φθινόπωρο», τόνισε.

Το μεταβατικό Π.Δ. για το πολιτικό άσυλο

Το μεταβατικό προεδρικό διάταγμα που εκκρεμούσε από τις αρχές του χρόνου υπογράφηκε προ 15νθημέρου από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χροσυχοϊδη. Πλέον εκκρεμούν οι υπογραφές από τα συναρμόδια υπουργεία και ο έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε στη συνέχεια να συγκροτηθούν οι Επιτροπές Προσφυγών.

Το μεταβατικό Π.Δ. διατηρεί τη δομή των ρυθμίσεων Μαρκογιαννάκη σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτημάτων σε α’ βαθμό, ωστόσο, δεν θα εξετάζονται πλέον από 52 αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά από 13 υποδιευθύνσεις ασφάλειας, στη λογική των Γραφείων Αλλοδαπών, που αναμένεται να λειτουργήσουν στις Περιφέρειες. Μέχρι να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου, τα αιτήματα α’ βαθμού θα τα εξετάζει αστυνομικός.

Το υπουργείο προσανατολίζεται να βάλει κι έναν εμπειρογνώμονα της Ύπατης Αρμοστείας ή της ΕΕ δίπλα στον αξιωματικό, που θα εξετάζει τα αιτήματα, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά λάθη.

Όσον αφορά στην εξέταση αιτημάτων σε β’ βαθμό, δηλαδή, τις Επιτροπές Προσφυγών που είχαν καταργηθεί με το Π.Δ. του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, αυτές επανασυστήνονται και επαναφέρεται η αποφασιστική αρμοδιότητά τους, ενώ καταργείται η συμμετοχή αστυνομικών στις Επιτροπές. Οι πέντε τριμελείς Επιτροπές που θα συγκροτηθούν δε θα συνεδριάζουν εκ περιτροπής αλλά σε καθημερινή βάση με ωράριο πλήρους απασχόλησης.