Πρωταθλητές αγώνων ταχύτητας, διάσημοι ηθοποιοί, κορυφαίοι αθλητές, παράγοντες της δημόσιας ζωής, παραολυμπιονίκες και άλλες προσωπικότητες ενώνουν τις δυνάμεις τους – σε όλο τον κόσμο – για να βάλουν φρένο στα τροχαία ατυχήματα.

Ads

Ο δύο φορές πρωταθλητής της Formula 1, Fernando Alonso μας καλεί να βάλουμε τη ζώνη μας μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, ενώ ο τρεις φορές πρωταθλητής του Moto GP, Marc Marquez μας θυμίζει να φορέσουμε το κράνος μας πριν ανέβουμε στη μοτοσικλέτα μας. Ένας ταχύτατος αθλητής του στίβου, ο Yohan Blake, παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100 μέτρα, μας λέει να τηρούμε πάντα τα όρια ταχύτητας και ένας ακόμα διάσημος αθλητής, σε άθλημα που απαιτεί μεγάλη αντοχή – το ποδόσφαιρο, ο Antoine Griezmann μας προτείνει να κάνουμε στάση όταν νιώσουμε κουρασμένοι.

Η γνωστή ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ, Michelle Yeoh δείχνει πώς πρέπει να μεταφέρει κανείς με ασφάλεια, σε ειδικό κάθισμα, ένα παιδί στο αυτοκίνητο και η χρυσή παραολυμπιονίκης Vanessa Low μας καλεί να έχουμε την προσοχή μας στο δρόμο όταν οδηγούμε. Ο Niko Rosberg, πρωταθλητής της Formula 1 για το 2016 θυμίζει ότι ποτό και οδήγηση δεν συμβιβάζονται, ενώ ένας ακόμα πρωταγωνιστής της κορωνίδας των αγώνων αυτοκινήτου, ο Felipe Massa μας καλεί να είμαστε προσεκτικοί τις διασταυρώσεις. Και ο κατάλογος επωνύμων ανθρώπων και μηνυμάτων δεν σταματά εδώ…

Απλά πράγματα θα πείτε, αλλά τα απλά πράγματα ακούγονται αλλιώς όταν τα λένε προσωπικότητες, άνθρωποι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Και πάνω σε αυτό ακριβώς το στοιχείο βασίστηκε η FIA (Federation Internationale de l’Automobile), o «άρχων» του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να ξεδιπλώσει την καμπάνια #3500LIVES, που ήδη τρέχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με τη βοήθεια των 243 οργανώσεων-μελών της σε όλο τον κόσμο.

Ads

image
Δήμητρα Κοροκίδα
«…κάποιος κύριος παραβίασε STOP, με εγκατέλειψε, και από τότε έχω μείνει παραπληγική από το στήθος και κάτω».

Στην Ελλάδα και την Κύπρο, η καμπάνια θα τρέξει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου, με «πρεσβευτές» τον Φώτη Θωμά, μηχανολόγο μηχανικό και πρωταθλητή στα Kart, την Δήμητρα Κοροκίδα, χάλκινη παραολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σφαιροβολία, την Αντριάνα Παρασκευοπούλου, δημοσιογράφο της ΕΡΤ, και τον Πασχάλη Τσαρούχα, ηθοποιό και συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

image
Φώτης Θωμάς
«Δεν αρκεί να γυρίσουμε εμείς σπίτι για τις οικογένειές μας, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι θα προστατέψουμε και τους γύρω μας».

Τέσσερις άνθρωποι που ενδεχομένως δεν θα είχαν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους προσθέτουν τη δική τους νότα σε αυτήν την καμπάνια. Ένας «εραστής» της ταχύτητας (Φ. Θωμάς), ένα τραγικό θύμα τροχαίου που προκάλεσε ασυνείδητος οδηγός (Δ. Κοροκίδα), μία γυναίκα που έζησε το σοκ ενός τροχαίου και βγήκε από αυτό αλώβητη χάρη στη ζώνη ασφαλείας (Α. Παρασκευοπούλου) και ένας λάτρης της μοτοσικλέτας που σώθηκε σε ατύχημα χάρη στο κράνος και τον ειδικό εξοπλισμό που φορούσε, ενώνουν τις δυνάμεις τους στέλνοντας το μήνυμα της λογικής, για προσοχή και σύνεση στο τιμόνι.

image
Αντριάνα Παρασκευοπούλου
«Μέσα στο χάος του ατυχήματος, η ζώνη σου δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και νιώθεις ότι χάρη στη ζώνη, έχεις μία ευκαιρία να τα καταφέρεις».

Σημειώνουμε ότι μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε στην εκστρατεία της FIA, υπογράφοντας το μανιφέστο που καλεί τις κυβερνήσεις σε όλη την υφήλιο να δώσουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια, με την εισαγωγή αποτελεσματικότερων νόμων, την παραγωγή ασφαλέστερων οχημάτων, τη βελτίωση των υποδομών κλπ. στη διεύθυνση: https://www.fia.com/3500lives#3500lives-entityform-edit-form.

image
 Πασχάλης Τσαρούχας
«Έχω δει τον εξοπλισμό μου κομμάτια μετά από ατύχημα, έχω δει πολλά… Γι αυτό, φόρα το κράνος σου! Μείνε μαζί μας!».

3500 ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!
Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στον κόσμο καταγράφηκε στις 17/6/1896 στην Αγγλία, με θύμα μία γυναίκα, ενώ 11 χρόνια αργότερα είχαμε την αντίστοιχη ελληνική πρωτιά, με θύμα επίσης μία γυναίκα, μία 25χρονη μητέρα δύο παιδιών, την οποία τραυμάτισε θανάσιμα στην Πύλη του Αδριανού ένα από τα επτά αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν τότε στην Αθήνα. Σήμερα που κυκλοφορούν πλέον 8,2 εκατομμύρια οχήματα στους ελληνικούς δρόμους, έχουμε περίπου 700 – 800 ανθρώπους να χάνουν άδικα κάθε χρόνο τη ζωή τους σε τροχαία. Παρά την αναμφισβήτητη βελτίωση που είχαμε σε σχέση με τη δεκαετία του ’90, που οι νεκροί έφταναν σχεδόν τις 2.500 το χρόνο, ο σημερινός φόρος αίματος στην άσφαλτο δεν είναι μικρός. Όπως καθόλου μικρός δεν είναι και ο αριθμός των θυμάτων των τροχών σε όλων τον κόσμο, αφού καθημερινά χάνονται εξ αιτίας των τροχαίων 3.500 ζωές. Και αν το 3.500 σας φαίνεται λίγο, σκεφτείτε ότι μεταφράζεται σε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψυχές κάθε χρόνο! Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι το 80% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον ανθρώπινο παράγοντα, η FIA αποφάσισε να οργανώσει τη μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού #3500LIVES.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ