Με τον διορισμό δύο νέων τοποτηρητών στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής, συνεχίζεται η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των δύο υπέργηρων Μουφτήδων, σε εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα για την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους.

Ads

Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Ιωάννης Σάββας, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.1920/1991.

Toποτηρητής στη Μουφτεία Ξάνθης ορίζεται ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ του Μπεχρή ενώ Μουφτής Κομοτηνής ο Τζιχάτ Χαλήλ του Μπιλάλ.

Τα πρώτα στοιχεία για τους δύο Τοποτηρητές

Σε ότι αφορά στον Τοποτηρητή της Ξάνθης, θεωρείται ο μοναδικός ιμάμης που ήλεγχε και αναφερόταν μέχρι σήμερα στον απερχόμενο Μουφτή Σινίκογλου ενώ είναι άγνωστες οι θεολογικές του σπουδές. Στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε διένεξη με τον πρώην Τούρκο Πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, τον οποίο είχε μηνύσει.

Ads

Ο τοποτηρητής της Κομοτηνής είναι γνωστής θεολογικής επάρκειας και διδάκτωρ Θεολογίας ενώ είναι επίσης διδάσκων στο Τμήμα Ισλαμικών Σπουδών που λειτουργεί στο ΑΠΘ.

Επιφυλακτικοί οι βουλευτές της μειονότητας

Δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση από την ηγεσία και τους βουλευτές της μειονότητας. Πάντως, οι τρεις μειονοτικοί κυβερνητικοί βουλευτές των Νομών Ξάνθης και Ροδόπης, πρόκειται να συναντηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, και να καταλήξουν στη στάση τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις

Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι της περιοχής επαναλαμβάνουν ότι η αντικατάσταση των παλαιών Μουφτήδων με τοποτηρητές είναι μια αναγκαία διαδικασία προσαρμογής στην κανονικότητα αλλά παραμένει ένα μεταβατικό στάδιο προς την ανάδειξη αμιγώς θρησκευτικών ηγετών. Επισημαίνεται ότι το πιο σημαντικό βήμα ήταν η κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή για υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου, υπονοώντας ότι τα νέα πρόσωπα, με τα θετικά ή τα αρνητικά τους στοιχεία δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα, όσο ο θεσμός.

Τέλος, αυτό που αναφέρεται είναι ότι με την επιλογή τους καταρρίφθηκε το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ήταν κάποιου είδους αντάλλαγμα για τους Μουφτήδες στη Θράκη, καθώς ο διορισμός τοποτηρητών δεν δείχνει κάποια αλλαγή.

Aνάρτηση Κώστα Γούναρη για τα σενάρια περί ανταλλαγής

Λίγο νωρίτερα, με ανάρτησή του o γνωστός δικηγόρος, ειδικός στα ανθρώπινα δικαιώματα και μέλος της Επιτροπής για τους δικονομικούς κανόνες στις Μουφτείες της Θράκης,  Κώστας Γούναρης είχε διασκεδάσει θεωρίες συνομωσίας, ότι η συνταξιοδότηση των Μουφτήδων υπήρξε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών από την Αδριανούπολης. Όπως άφησε να εννοηθεί, η συνταξιοδότηση μάλλον κινείται αντίθετα από τις επιδιώξεις της Άγκυρας στο συγκεκριμένο θέμα, όπως αποδείχτηκε από τους δύο διορισμούς:

«Τις τελευταίες δύο μέρες πλήθος δημοσιευμάτων και αναρτήσεων (και από σοβαρούς ανθρώπους) συνδέουν την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές φυλακές με την ψήφιση από τη Βουλή την 1-8-2018 μιας τροπολογίας, που θέτει όριο ηλικίας των 67 ετών για τους Μουφτήδες και κατά συνέπεια οδηγεί σε αναγκαστική αποχώρηση τους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής (80 και 81 ετών αντίστοιχα). Κατά πρώτο η ύπαρξη ορίου ηλικίας για δημόσιους λειτουργούς είναι νομίζω αυτονόητη για βιολογικούς λόγους. Υπάρχει ήδη για αρκετές κατηγορίες δημοσίων λειτουργών (δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ) και προφανώς πρέπει να επεκταθεί παντού».