Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και φέτος η μαζική σφαγή φαλαινών στα νησιά Φερόε.

Ads

Το Γκρινταντράουπ είναι το τοπικό όνομα για το ετήσιο κυνήγι φαλαινών και άλλων θαλάσσιων ζώων όπως δελφίνια, από τους κατοίκους των Νήσων Φερόε, του αυτόνομου αρχιπελάγους που ανήκει στη Δανία.

Πρόκειται για ένα βάρβαρο έθιμο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις και πλέον αιώνες καθώς οι κάτοικοι των απόμερων νησιών βασίζονταν ανέκαθεν στο κρέας και το λάδι των φαλαινών για την τροφή τους, αλλά και για άλλες χρήσεις.

Το Γκρινταντράουπ, που καταγράφηκε πρώτη φορά το 1584, συνεπάγεται τον συνωστισμό μεγάλου αριθμού κητοειδών σε ορισμένες καθορισμένες παραλίες και στη συνέχεια τη σφαγή τους.

Ads

Παρότι σήμερα δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες και οι αποστάσεις έχουν μειωθεί οι ψαράδες των νησιών Φερόε επιδίδονται στο ίδιο αποκρουστικό έθιμο της σφαγής των φαλαινών που βάφει κόκκινα τα νερά.

Ένας 22χρονος φοιτητής του Κέμπριτζ, ο Άλαστερ Γουόρντ, που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τα νησιά, έμεινε άναυδος με το φρικιαστικό θέαμα που αντίκρισε: «Περπατούσαμε στην παραλία, όταν μια ομάδα ντόπιων έτρεξαν προς το μέρος μας και είπαν “είστε τυχεροί, έρχεται μια φάλαινα”. Νομίσαμε ότι θα ήταν μόνο μία, αλλά έφθαναν η μία μετά την άλλη. Τις οδηγούσαν βάρκες στην ακτή κι όταν πλησίασαν αρκετά, ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης βούτηξε στα νερά κι άρχισαν να τις πετσοκόβουν. Ακόμη και τα παιδιά μετείχαν, τραβώντας σχοινιά ή χοροπηδώντας στα κουφάρια. Μείναμε άφωνοι».

Τα τελευταία χρόνια, η παράδοση έχει δεχτεί διεθνή κριτική για τις απάνθρωπες μεθόδους σφαγής και την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου. Παρά τις συνεχιζόμενες εκστρατείες ακτιβιστών, οι κάτοικοι ακολουθούν πιστά την αρχαία παράδοση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών αιώνων, στις Νήσους Φερόε θανατώνονται κατά μέσο όρο 838 φάλαινες κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται ότι πέρυσι σκοτώθηκαν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο 198 δελφίνια και 436 φάλαινες.