Το 1973, η σπουδαία Ιταλίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Λίνα Βερτμίλερ – γνωστή κυρίως από την δημοφιλή ταινία της «Η Κυρία Και Ο Ναύτης» – παρουσιάζει την ταινία: «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας». Πρόκειται για μία διαχρονική ιστορία, η οποία στέκεται ενάντια στον φασισμό, υμνώντας παράλληλα τον ερώτα. Εξαιρετικές οι ερμηνείες του Τζιανκάρλο Τζιανίνι και της Μαριάντζελα Μελάτο, συνοδεύονται ιδανικά από τη μουσική του Νίνο Ρότα.
Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας / Film d’amore e d’anarchia / Love & Anarchy
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Λίνα Βερτμίλερ
Ηθοποιοί: Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Μαριάντζελα Μελάτο, Έρος Πάνι, Πίνα Τσέι, Έλενα Φιόρε
Φωτογραφία: Γκιουζέπε Ροτούνο
Μουσική: Νίνο Ρότα, Κάρλο Σαβίνα
Μοντάζ: Φράνκο Φρατιτσέλι
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1973
Διάρκεια: 108 λεπτά
Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τονίνο, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ένας φίλος του εκτελέστηκε από το καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή. Ο Τονίνο αφήνει πίσω την απλή ζωή του και φτάνει σε έναν οίκο ανοχής στη Ρώμη όπου καταστρώνει σχέδια με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο της αναρχίας.
Όμως μοιραία ο Τονίνο ερωτεύεται ένα άλλο κορίτσι του οίκου ανοχής και ζει δύο ευτυχισμένες μέρες μαζί της, πριν έρθει η ώρα της εκτέλεσης του σχεδίου του. Ο έρωτας αυτός, όμως, θα περιπλέξει τα πράγματα.
Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών για την υπέροχη ερμηνεία του Τζιανκάρλο Τζιανίνι, ταινία της Λίνα Βερτμίλερ, επιστρέφει στους θερινούς κινηματογράφους για να μας θυμίσει πόσο επίκαιρο είναι το πολιτικό της σχόλιο ενάντια στον φασισμό και πόσο προοδευτική παραμένει στην αποθέωση του έρωτα. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι και η Μαριάντζελα Μελάτο.
Υπέροχη η φωτογραφία του Τζουζέπε Ροτούνο, ενώ το συμβολικό τραγούδι “Canzone Arrabbiata” (Canto per me) σε στίχους της σκηνοθέτιδας, ερμηνεύτηκε σε πρώτη εκτέλεση από την Άννα Μελάτο, αδερφή της πρωταγωνίστριας.
Γυρισμένο το 1973 και βραβευμένο για την ερμηνεία του Τζιανκάρλο Τζιανίνι στο Φεστιβάλ Καννών, το «Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» ήταν η ταινία που εκτόξευσε την καριέρα της χαρισματικής Λίνας Βερτμίλερ, η οποία είχε διατελέσει βοηθός του Φεντερίκο Φελίνι στην αρχή της καριέρας της.
Ορκισμένη αναρχική, η οποία είχε γεννηθεί στους κύκλους της ιταλικής αριστοκρατίας, φεμινίστρια που όμως συχνά εξαγρίωνε τις ομοϊδεάτισσες της με την απεικόνιση της θηλυκής σεξουαλικότητας, η πολιτικοποιημένη δημιουργός δεν δίσταζε να περάσει το εκλεπτυσμένο σχόλιό της μέσα σε κωμικές ιστορίες.
Η Λίνα Βερτμίλερ και το έργο της είναι γεμάτο αντιθέσεις. Υπήρξε αναμφίβολα μία από τις πιο πολιτικοποιημένες φωνές του Ευρωπαϊκού Σινεμά, ενώ παράλληλα αξίζει να σημειώσουμε ότι έγινε η πρώτη γυναίκα δημιουργός που κέρδισε Υποψηφιότητα για Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το φιλμ της, «Seven Beauties».
Το προοδευτικό, όσο και ανατρεπτικό έργο της «Μια Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την απειλή του φασισμού ή οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος και μιλάει για τη μοίρα όλων αυτών που στάθηκαν αντιμέτωποι. Όντας ένα διαμάντι που ισορροπεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στην πολιτική τραγωδία και την ανατρεπτική κωμωδία αποθεώνει τελικά τον έρωτα ως την απόλυτη δύναμη ζωής.
Η ταινία «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» (Film d’amore e d’anarchia / Love & Anarchy – 1973) της Λίνα Βερτμίλερ (Ιταλία), κυκλοφορεί στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε επανέκδοση – μετά από ψηφιακή αποκατάσταση – από την Πέμπτη 16 Αυγούστου, σε διανομή της εταιρείας Rosebud.21, σε συνεργασία με την Seven Group.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >