Τις περισσότερες φορές όταν κοιτάμε τη θάλασσα, νομίζουμε πως είναι γαλάζια, στην πραγματικότητα όμως, οι ωκεανοί έχουν πράσινο χρώμα εξαιτίας της συγκέντρωσης φυτοπλαγκτού και μικροοργανισμών. Βέβαια, η συγκέντρωση αυτή δεν επηρεάζει μόνο την απόχρωση των ωκεανών αλλά και τη συχνότητα και την ένταση των τροπικών κυκλώνων, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

Ads

«Το γεγονός ότι δεν (οι ωκεανοί) είναι γαλάζιοι έχει επίδραση στην κατανομή των τροπικών κυκλώνων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ανάντ Γκναναντέσικαν. Οι πράσινοι μικροοργανισμοί ζουν κοντά στην επιφάνεια του νερού γιατί έχουν ανάγκη την ηλιακή ενέργεια για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μέσω της οποίας παράγουν την τροφή τους. Κατά τη φωτοσύνθεση, η χλωροφύλλη απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, την εμποδίζει να διεισδύσει σε μεγάλα βάθη κι έτσι η θερμότητα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του νερού κρατώντας ψυχρότερο το βάθος των ωκεανών. Τα ψυχρότερα στρώματα νερού επηρεάζουν την κυκλοφορία του αέρα στο κατώτερο επίπεδο της ατμόσφαιρας και ως συνέπεια έχουμε τη δημιουργία ανέμων που εμποδίζουν τις καταιγίδες από το να αναπτύξουν την απαραίτητη υπερδομή που θα τους επέτρεπε να εξελιχθούν σε κυκλώνες.

Η έρευνα του Δρ. Γκναναντέσικαν συμπεριέλαβε τη μελέτη των μεταβολών της συγκέντρωσης του φυτοπλαγκτού στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Τα αποτελέσματα, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο Geophysical Research Letters, απέδειξαν το σημαντικό ρόλο που παίζει η χλωροφύλλη στην πρόκληση κυκλώνων, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω μελέτες ή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς λόγους στο μέλλον.