Το Σεπτέμβριο «ανοίγει» η κυβέρνηση το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου, με το υπουργείο Εσωτερικών να δηλώνει έτοιμο ως προς την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Η θεσμοθέτηση λίστας για τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου και η θέσπιση μονοεδρικών περιφερειών (180) στους 52 νομούς της επικράτειας αποτελούν τις βασικές αλλαγές. Διατηρείται ο σταυρός.
Ο αριθμός των βουλευτών (300) φαίνεται πως θα παραμείνει ο ίδιος, όπως και το πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή (3%). Για την άμεση ισχύ του νέου εκλογικού νόμου από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές απαιτείται η ενισχυμένη στήριξη από 200 βουλευτές της παρούσας Βουλής, διαφορετικά ο νέος νόμος θα ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Οι αλλαγές θα προσβλέπουν σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αναλογικότητα 87% και πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες αντί 50. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της Αριστεράς αξιώνουν την απλή αναλογική και την άρση του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Οι δέκα βασικές αλλαγές στο νέο σχέδιο για τον εκλογικό νόμο έχουν ως εξής:
1 Παραμένει το πλήθος των 300 βουλευτών στη Βουλή. Εγκαταλείφθηκε η πρόταση της εκλογής των 200 βουλευτών πανελλαδικά.
2 Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και σε μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται οι βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη». Ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέγονται σ’αυτές τις περιφέρειες είναι 120 και αντιστοιχούν στο ποσοστό που έχει πάρει το κόμμα στην περιφέρεια, αφού ο ψηφοφόρος επιλέγει κόμμα και όχι υποψήφιο.
3 Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες σε ολόκληρη την επικράτεια, στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές περιφέρειες θα αντιστοιχεί σε 50.000 με 60.000 κατοίκους. Σε αυτές τις περιφέρειες, για να εκλεγούν οι υποψήφιοι, χρειάζονται το σταυρό προτίμησης των ψηφοφόρων.
4 Ο πήχυς της αυτοδυναμίας ορίζεται στο 40,2 %.
5 Παραμένει το ποσοστό 3 % για το πλαφόν εισαγωγής των μικρών κομμάτων στη Βουλή.
6 Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87 %, που υπήρχε στο νόμο Σκανδαλίδη. Το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών. Με τον ισχύοντα νόμο Παυλόπουλου, η ενίσχυση του πρώτου κόμματος είναι ακόμα μεγαλύτερη, 50 έδρες.
7. Σπάνε οι εκλογικές περιφέρειες – μαμούθ που υπάρχουν στην Ατττική, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.
8. Ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας καταργείται.
9. Καταργούνται οι 42 έδρες της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας – της Β’ Αθηνών – και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές, οι οποίες αναλογικά θα καλύπτουν τους 35 δήμους του «Καλλικράτη» στην περιοχή.
10. Ο αριθμός των μονεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι μίνιμουμ μία και μάξιμουμ πέντε.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >