Το δυτικό lifestyle κάνει τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες στον καρκίνο του μαστού, υποστηρίζουν επιστήμονες του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (WCRF). Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή αλλά και η καθυστέρηση της μητρότητας φέρονται να αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες μεγαλώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας σε ολόκληρο τον κόσμο το 2008 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσει, όταν ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες και περίπου 1.600 ετησίως χάνουν τη ζωή τους.

Ωστόσο ύστερα από έρευνες που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες διαπιστώθηκε ότι ο καρκίνος του μαστού χτυπάει κυρίως τις γυναίκες που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής, σημειώνοντας όμως ότι οι σημαντικές γεωγραφικές διαφορές, οφείλονται και στο ότι «οι διαγνωστικές μέθοδοι στις δυτικές κοινωνίες είναι πιο προηγμένες και πιο διαδεδομένες».

«Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον γυναικείο πληθυσμό πως εάν κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος, θα μειώσουν αυτομάτως τον κίνδυνο που διατρέχουν», τονίζει η Rachel Τhompson, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του WCRF, σχολιάζοντας την υψηλή συχνότητα της νόσου που παρατηρείται στη Βρετανία συγκριτικά με την Ανατολική Αφρική και την Ασία.

Ads

Επιπλέον, επιδημιολογική μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ηarvard και το Ελληνικό Τμήμα Υγείας, αναφέρει ότι «οι γυναίκες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν υιοθετήσει πιο δυτικό τρόπο διατροφής».

Κατά τη 10ετή έρευνα, την οποία υπογράφουν η Αντωνία Τριχοπούλου, η Χριστίνα Μπάμια, η Παγώνα Λάγιου και ο Δημήτριος Τριχόπουλος, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 14.807 γυναικών από όλη την Ελλάδα και στα αποτελέσματά τους αναφέρουν πως «ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώνεται έως και 20% για τις γυναίκες που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή».

Παράλληλα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος, σημειώνει ότι «Ο μαστός είναι το μόνο όργανο που καθυστερεί να διαφοροποιηθεί- η τελική ιστολογική διαφοροποίησή του επιτυγχάνεται με την πλήρη εγκυμοσύνη. Συμπερασματικά, λοιπόν, ο ιστός του μαστού που δεν έχει υποστεί τις μεταβολές που προκαλεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός ίσως να είναι πιο ευάλωτος, δεδομένου πως η εξειδίκευση του ιστού εμποδίζει τον καρκίνο». Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα μειώνεται κατά 7% για κάθε παιδί που κάνει, ενώ για κάθε χρόνο θηλασμού η μητέρα «κερδίζει» ακόμη μία μείωση κινδύνου της τάξης του 4,3%.

Αν και το Δυτικό lifestyle φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι σημαντικές γεωγραφικές διαφορές, οφείλονται και στο ότι «οι διαγνωστικές μέθοδοι στις δυτικές κοινωνίες είναι πιο προηγμένες και πιο διαδεδομένες».

Πηγή: Τα Νέα