Η Ελλάδα δεν έχει στείλει βοήθεια στην σεισμόπληκτη Συρία, ούτε πρόκειται να το κάνει εκτός διεθνών οργανισμών, οι οποίοι, πάντως, έχουν θέσει ουσιαστικά την Δαμασκό εκτός πλάνου συντονισμένης συνδρομής.

Ads

Την παραπάνω στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Συρίας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αποσυνδέσει αυτήν την στάση από την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στην Συρία, λέγοντας πως «δεν τίθεται κάποιο γεωπολιτικό ζήτημα, δεν είναι ζήτημα αναγνώρισης οποιουδήποτε καθεστώτος» και ότι «το ζήτημα είναι η διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε φρικτές συνθήκες και χρειάζονται απεγνωσμένα τη βοήθειά μας».

Ωστόσο, στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια αξιοσημείωτη εκτίμηση πως… «ουσιαστικά δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής» και «επομένως, πρέπει να κινηθούμε μέσω διεθνών οργανισμών».

Ads

Ουσιαστικά, δηλαδή, είπε, ότι αφού δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, η Ελλάδα θα βοηθήσει την Συρία, μόνο μέσω άλλους διεθνούς «συντονισμού».

«Δηλαδή μέχρι σήμερα δεν είχατε επικοινωνία με τη Δαμασκό;» επέμεινε η δημοσιογράφος.

«Όχι. Εστιάζουμε όλη την παροχή βοήθειας στην Τουρκία αυτή τη στιγμή» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην Συρία είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου ότι η χώρα παραμένει εν πολλοίς κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο.