Απέχουν από τα γυρίσματα και τις πρόβες, από τις μουσικές σκηνές και το θεατρικό σανίδι, για 48 ώρες οι καλλιτέχνες της χώρας.

Ads

Αν και δραστηριοποιήθηκαν δυναμικά εν μέσω πανδημίας, αυτή είναι ίσως η πιο δυναμική κινητοποίηση του κλάδου των τελευταίων πολλών χρόνων.

Το προεδρικό διάταγμα που υποτιμά τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, δεν ξεχάστηκε. Οι καλλιτέχνες δεν επέστρεψαν στην κανονικότητα. Έγιναν δυναμικές καταλήψεις στις σχολές, διαμαρτυρίες από καλλιτεχνικά και μουσικά σχολεία, ενώ δεν υπήρξε θεατρική παράσταση στη χώρα, που να μην αναγνωσθεί το κείμενο διαμαρτυρίας των Σωματείων.

Κι ενώ ο πρωθυπουργός απάντησε χθες με τροπολογία που κατά την κυβέρνηση ρίχνει νερό στη φωτιά με υποχωρήσεις από την πλευρά της πολιτείας, οι καλλιτέχνες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, πως η τροπολογία, όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Το tvxs ζήτησε από καλλιτέχνες να καταθέσουν το δικό τους μήνυμα ενόψη της 48ωρης απεργίας. 

Ads

Μαρία Κανελλοπούλου (ηθοποιός): Δεν είμαστε ψώνια, δεν  είμαστε χομπίστες

Το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα, δεν ήταν η αρχή της κυβερνητικής  επίθεσης στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Έχουν προϋπάρξει τρία  αξέχαστα χρόνια περιφρόνησης των καλλιτεχνών και των αναγκών τους. Και δεν είναι ούτε η τελευταία, αφού μεσολάβησε η πρόσφατη φαιδρή “παρέμβαση” του  Πρωθυπουργού και η κατάπτυστη τροπολογία που κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς,  τα νέα δεν είναι καλά! Η προγραμματισμένη  48ωρη   απεργία όλων των “κλάδων” του Πολιτισμού  με τη στήριξη  ενός μεγάλου μέρους  και άλλων τμημάτων της κοινωνίας θα γίνει!!! Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι της  ενωμένους, οργισμένους, ανυποχώρητους και  μαχητικούς. Δεν είμαστε ψώνια, δεν  είμαστε χομπίστες ,δεν είμαστε διασκεδαστές ,είμαστε βιοπαλαιστές της Τέχνης  και ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας  και θα σταθούμε απέναντι σε όποιους δεν μας σέβονται, σε όσους μας ταπεινώνουν και μας αδικούν, σε όσους μπαίνουν εμπόδιο στα όνειρά μας!

image

Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός σκηνοθέτης και μελος ΔΣ του ΣΕΗ): Αγωνιζόμαστε για να μην πέσουν οι νέοι καλλιτέχνες στη μαύρη τρύπα

Είμαστε στη μέση ενός αγώνα που αφορά τη ζωή και την αξιοπρέπεια όλων των καλλιτεχνών αυτής της χώρας . Το θέμα αυτό έπρεπε να έχει λυθεί από το 2003, όταν ψηφίστηκε στην ευρωπαϊκή ένωση, η συμφωνία της Μπολόνια και πρακτικά καταργήθηκε η ανώτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Κάποιοι άνθρωποι το είχαν σημειώσει από τότε ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις καλλιτεχνικές σπουδές, όμως δεν εισακούσθηκαν ίσως γιατί βόλευε άλλους αυτή η χαωτική κατάσταση να μην γνωρίζει κανείς ποιός είναι τι . Ηρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και αναγκάστηκε η χώρα μας να καταγράψει τις βαθμίδες, επαγγελματικές και ακαδημαϊκές για να αντιστοιχίσει τα πτυχία όλων των πολιτών με τα της ευρώπης και εμφανίστηκε μεγαλοπρεπώς το πρόβλημα .

Και τί έκανε το Υπ Παιδείας; Τσουβάλιασε όλων των ειδών τα αδιαβάθμητα πτυχία στις κατηγορίες 4 και 5 και φυσικά ξεσηκώθηκε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος γιατί αυτά ειίναι τα πτυχία μας εκεί τα βάλανε ενώ οι σπουδές του ειναι εξαντλητικές,και συνεχείς σε όλη μας τη ζωή.

Ήταν απόλυτα φυσικό. Προσπάθησαν να περάσουν το ΠΔ στα σιωπηλά, αλλά ευτυχώς το πήραμε είδηση και βοηθούντων και των σόσιαλ μίντια έγινε ο ξεσηκωμός. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει από πιό παλιά γιατί δείγματα αυτής της απαξίωσης υπήρχαν ήδη δεκαετία και πλέον, αλλά δεν γινόταν γιατί δεν ενημερωνόταν ο κόσμος σωστά . Αυτό το ΠΔ και η φωτογραφία με το ΔΕ έκανε ορατό σε όλους αυτό που πήγαινε να γλυστρήσει κάτω από την πόρτα μας στα σκοτεινά.

Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα και να πάρουν επιτέλους τους καλλιτέχνες στα σοβαρά σαν εκπαιδευμένους και όχι ανεκπαίδευτους πολίτες, δεν θα λυθεί ποτέ και γενιές επί γενεών καλλιτεχνών και πτυχίων, θα πέσουν στη μαύρη τρύπα.

Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Γι αυτό αγωνιζόμαστε. Η συμμετοχή είναι μεγάλη. Η κινητοποίηση των παιδιών του Εθνικού και των καθηγητών τους αλλά και των άλλων παιδιών που στηρίζουν τις ιδιωτικές σχολές και η προσφυγή στο ΣΤΕ και η συμμετοχή στην απεργία όλων των εμπλεκομένων κλάδων δείχνει ότι όλοι πιά έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και έχουν την αγωνιστικότητα και το κουράγιο που χρειάζεται για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Οι δηλώσεις και οι νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης έως τώρα από αόριστες έως παγιδευτικές. Θελουμε απόσυρση του ΠΔ όσον αφορά τα επαγγέλματά μας και νομοθετική ρύθμιση που να δικαιώνει τους κόπους  μας και τις σπουδές μας και να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και όχι να τα υποβιβάζει . Η Ελλάδα έχει σύγχρονο πολιτισμό και ενεργούς καλλιτέχνες και το ΥΠΠΟ οφείλει να διεκδικήσει την αξιοπρέπεια τους  απο το Υπ Παιδείας που την αρνείται .

image

Όμηρος Πουλάκης (ηθοποιός): Διεκδικούμε Δικαιοσύνη

Κάθε απεργία έχει, και οφείλει να έχει, κόστος. Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο γίνεται όλο και βαθύτερα συνειδητό πως τον πλούτο, τόσο τον υλικό όσο και τον πνευματικό, τον δημιουργούν οι εργάτες και οι εργαζόμενοι. Με τον καθημερινό τους μόχθο, με τον καθημερινό τους αγώνα.

Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποκριτικής τέχνης απεργούμε διεκδικώντας την άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος 85 που υποβαθμίζει τις σπουδές μας σε σημείο εκμηδένισης. Διεκδικώντας Δικαιοσύνη.

Μαρία Εγγλεζάκη (ηθοποιός):  Απέχουμε από τα γυρίσματα. Στηρίξτε την απεργία μας!

Οι ηθοποιοί, οι χορευτές, οι άνθρωποι που εργάζονται στον κινηματογράφο έχουμε υποστεί μεγάλη απαξίωση της δουλειάς μας τα τελευταία χρόνια και αυτή η απαξίωση έχει συμβεί με διάφορους τρόπους. Το ΠΔ85 ήρθε να μας δείξει για άλλη μια φορά πόσο αδιαφορεί για τον επαγγελματικό μας κλάδο και τις παραστατικές τέχνες η κάθε κυβέρνηση που έχει περάσει από αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία είναι ενάντια στο ΠΔ85 και είναι ευκαιρία για όλους μας να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε αυτήν την Ακαδημία Παραστατικών τεχνών που ζητάμε χρόνια τώρα και πριν από μας κι άλλοι!

Είμαι σημαντικό για όλους να στηρίξουμε την απεργία της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Η δουλειά μας είναι μια τέχνη που μαθαίνεται, σπουδάζεται. Και πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ας στηρίξουμε, λοιπόν, την απεργία αυτή γιατί ως εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο τρόπο να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα και ως άνθρωποι οφείλουμε να στηρίξουμε τους νέους καλλιτέχνες και το δικαίωμα τους στη γνώση και τη μόρφωση και τη χρήση τους όπως εκείνοι το επιθυμούν.

Οι ηθοποιοί της σειράς στην οποία εργάζομαι, Μαύρο Ρόδο, στηρίζουμε όλοι την απεργία και την Τετάρτη και Πέμπτη θα απέχουμε από τα γυρίσματα.

Στο tvxs επίσης έκαναν δηλώσεις η Κάτια Γέρου, η Μποφίλιου και η Άντζελα Μπρούσκου. 

Κάτια Γέρου (Ηθοποιός): Οργή και θλίψη

Στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο, το θέατρο πλέον  δεν εκτιμάται. Και όχι μόνο το θέατρο και άλλα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Είναι σαν οι καλλιτέχνες να είναι κάτι σαν «σκράπες», που δεν πέρασαν με επιτυχία το λύκειο γιατί δεν διάβαζαν προφανώς και δοκιμάζουν για δεύτερη φορά να πάρουν απολυτήριο λυκείου, παρακολουθώντας μια δραματική σχολή! Δηλαδή οι τέχνες δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι ειδικότητα.

Τζάμπα οι νέοι άνθρωποι παρακολουθούν τις σχολές, συχνά εργαζόμενοι σκληρά για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Άδικα πίστεψαν ότι είναι αποστολή, μέσα από την οποία μπορούν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους ομορφιά και πνευματικότητα. Γιατί να μη γινόντουσαν διευθυντές πολυεθνικών; Καλύτερα πτυχία θα είχαν. Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος! Τάδε έφη το προεδρικό διάταγμα. Οργή και θλίψη.

Νατάσα Μποφίλιου (Τραγουδίστρια): Οι καλλιτέχνες διεκδικούμε οργανωμένα τη θέση μας στην κοινωνία

Η κυβέρνηση έχει δείξει με κάθε τρόπο πόσο απαξιώνει τους καλλιτέχνες, πόσο απαξιώνουν το τι σημαίνει καλλιτέχνης. Με αυτό το διάταγμα, γίνονται πλέον και προκλητικοί και θέλω να πιστεύω ότι θα το πάρουν πίσω, γιατί έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Μεγάλη σημασία για μένα, έχει ότι οι καλλιτέχνες διεκδικούν οργανωμένα τη θέση τους στην κοινωνία και τη σημαντικότητά τους. Είναι πολύ σημαντική η συσπείρωση και η οργάνωση όλων μας στα σωματεία που έχουν αντανακλαστικά. Είναι μια απόφαση αδιανόητη και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

image

Άντζελα Μπρούσκου (Σκηνοθέτρια): Μας παρουσιάζουν ως ψηφοφόρους με σκοπό να μειωθεί η σοβαρότητα των αιτημάτων.

Νομίζω ότι ειπώθηκαν τα πάντα! Αυτό όμως που μου προκαλεί μεγάλο θυμό κάθε φορά  είναι  ο τρόπος που μας απευθύνονται σαν να είμαστε ανήλικοι. Όπως η κομματική σύνδεση της συγκέντρωσης Καλλιτεχνών ως υποκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μας παρουσιάζουν ως ψηφοφόρους με σκοπό να μειωθεί η σοβαρότητα των αιτημάτων. Για την κατάσταση αυτή, η οποία πια νομιμοποιείται με το Π.Δ της Ν.Δ., σαφώς είναι υπεύθυνη μια Χώρα που επί δεκαετίες απολάμβανε και εξακολουθεί να απολαμβάνει καλλιτέχνες  ως διασκεδαστές, ή  να τους επιβραβεύει αποθεωτικά μέσα από τα Media για τα sold out  εισιτηρια παραστάσεων.

Να μιλήσουμε για τον Χορό την Μουσική τις Παραστατικές Τέχνες;

Να μιλήσουμε για την κατάργηση άδειας ηθοποιών; Για την μη ύπαρξη σχολών σκηνοθεσίας Θεάτρου; Πτυχίων αναγνωρισμένων; Είμαστε η μόνη χώρα που οι Θεατρολόγοι και Ηθοποιοί ανταγωνίζονται ποιος θα έχει θέση εργασίας στο Δημόσιο, ποιος θα διδάξει θεατρικό παιχνίδι!

Αυτή είναι η κατάντια και η εξέλιξη ενός κράτους που ασχολείται μόνο με τις διαβαθμίσεις, αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις. Αλλά όχι με το επι της ουσίας.

Εδώ απλά οι καλλιτέχνες ονειρεύονται θέσεις εργασίας. Οχι έρευνα ,όχι δημιουργία όχι Τέχνη , όχι εξέλιξη όχι δικαιώματα..Ακόμα και το Εθνικό θέατρο, ακολουθεί πια αυτή την γραμμή, προκειμένου να ανταποκριθεί  στους ισολογισμούς του και να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού. Έτσι θα καλέσει ξένους σκηνοθέτες να σκηνοθετήσουν  ή πολύ εμπορικά ονόματα.

Οπότε όλα ανακυκλώνονται σ ένα κύκλο που ονομάζεται δήθεν εξωστρέφεια. Υποκλινόμαστε στις σχολές του εξωτερικού. Όμως  αυτοί φροντίζουν τον Πολιτισμό τους και σέβονται με θεσμούς τους ,καλλιτέχνες τους και τους σπουδαστές.
Δεν πειράζει. Ας στέλνουμε κομμένα κεφάλια Καρυάτιδων και ας εισάγουμε εδώλια εν ονόματι μιας Πολιτιστικής κληρονομιάς που πλουτίζουν ανώνυμα Ιδρύματα.

Όμως το ανθρώπινο δυναμικό μας ,θα είναι πάντα κατώτερο, υποβαθμισμένο και εσωστρεφές απέναντι στην Ευρώπη.  Αφού εμείς υποβαθμίζουμε τον εαυτό μας.

Σήμερα κατεβαίνοντας  στον δρόμο κ.Γιατρομανωλάκη και υπόλοιπα Υπουργεία, δεν έχουμε ανάγκη από ορατότητα, ούτε από μακροχρόνιους «ακαδημαϊκούς διαδρόμους» ούτε μια συζήτηση χρήσιμη στον δημόσιο διάλογο. Βαρεθήκαμε τις χρήσιμες συζητήσεις επειδή αναγκάζεστε να τις κάνετε.

Το μήνυμα  δεν είναι  «όχι τίποτα δεν άλλαξε» κατά τα λεγόμενά σας. Αλλά τι πρέπει να αλλάξουμε εμείς  τώρα. Σήμερα.