Διαλλακτικός στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαχωρίζοντάς την από τη Σουηδία, στην είσοδο της οποίας έβαλε «μπλόκο».

Ads

Μιλώντας την Κυριακή (29/1) σε εκδήλωση για τους νέους της χώρας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δεχθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ χωρίς τη γείτονά της Σουηδία.

«Εάν χρειαστεί, μπορούμε να δώσουμε διαφορετική απάντηση σχετικά με τη Φινλανδία. Η Σουηδία θα σοκαριστεί όταν δώσουμε μια διαφορετική απάντηση για τη Φινλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μιλώντας για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και τις μεταξύ τους συνομιλίες που έχουν μπει στον «πάγο», σχολίασε: «Αν θες είσοδο στο ΝΑΤΟ, θα μας επιστρέψεις τους τρομοκράτες. Αν δεν μας εκδώσετε αυτούς τους τρομοκράτες, λυπούμαστε. Νομίζουν ότι η Τουρκία είναι ή ίδια που ήταν πριν από 20 χρόνια, 30 ή 40 χρόνια».

Ads

«Εξαφάνισαν το Ισλάμ με το κάψιμο του Κορανίου; Απλά έδειξαν ότι είναι διεφθαρμένοι», ανέφερε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο (28/1) ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ.

«Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπίλστρομ, προσθέτοντας πως η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικάσια να προχωρήσει ξανά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται πως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ανακοίνωσε και επίσημα την ημερομηνία των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαΐου και μετά το κάψιμο του Κορανίου από τον αρχηγό του ακροδεξιού Σουηδικού κόμματος, κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη είχε θέσει την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη. Την περασμένη εβδομάδα, η Φινλανδία ανέφερε για πρώτη φορά ότι θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.