Ένα νήπιο αφγανικής καταγωγής, ηλικίας μόλις 3,5 ετών, έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σε μια πλατεία της Αθήνας, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την οικογένειά του, καταδεικνύοντας με τον πλέον οδυνηρό τρόπο για ακόμα μία φορά την ανάγκη για κρατική μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Ads
Για την υπόθεση, το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όσους γνωρίζουν κάτι να επικοινωνούν με τις Αστυνομικές Αρχές ή ανώνυμα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.
Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ από την Καθημερινή:
Ενα παιδί 3,5 ετών με σχισμένα ρούχα, βαριά χτυπήματα στο σώμα, αιμόφυρτο. Σε μια από τις «δύσκολες» πλατείες της Αθήνας, όπου διανυκτερεύουν οικογένειες άστεγων Αφγανών. Οι γονείς ξυπνούν από τις φωνές και τα κλάματα του παιδιού. Σοκαρισμένος ο πατέρας ειδοποιεί τον Μοχαμαντί Γιουνούς, πρόεδρο του Συλλόγου Αφγανών και εκπρόσωπο στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων. Από την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώνεται σεξουαλική κακοποίηση. Το παιδί μιλά για έναν εύσωμο κύριο, που τον πήγε σε κοντινό θάμνο ενώ η υπόλοιπη οικογένεια κοιμόταν, το φίμωσε, το χτύπαγε δυνατά. Δεν θυμάται τίποτε άλλο…
Η αστυνομία, που αρχικά συνέλαβε τον πατέρα όταν πήγε να καταθέσει διότι δεν έχει άδεια παραμονής στη χώρα, έδειξε ενδιαφέρον για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης μιλά ελληνικά, φορά σταυρό στον λαιμό και είναι ευτραφής. Αναζητείται… Σύμβουλοι του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και της υφυπουργού Υγείας, που εμπλέκονται στην προστασία προσφύγων, κινητοποιήθηκαν σοκαρισμένοι. Οι εκκενώσεις κτιρίων χωρίς καταγραφή των διαμενόντων και χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορεί να οδηγήσουν σε άκρως προβληματικές καταστάσεις.
Οπως σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Υγείας, όταν πραγματοποιούνται εκκενώσεις κτιρίων, όσοι εμπλέκονται «είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν ιστορικό όσων διαμένουν σε αυτά τα κτίρια και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να τους προστατεύσουμε. Εάν πρόκειται για άλλες ομάδες, θα επιληφθούν άλλες υπηρεσίες. Ομως η νομαρχία δεν συνεργάζεται με κανέναν και λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας παραβλέποντας τις προστατευτικές διατάξεις για ανηλίκους».
Η οικογένεια βρέθηκε στον δρόμο στα τέλη Ιουλίου, όταν η Νομαρχία Αθηνών προχώρησε σε άλλη μία εκκένωση κτιρίου.
«Στο νομοσχέδιο για την οργάνωση του συστήματος πολιτικού ασύλου», σημειώνει η σύμβουλος του υφυπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, «ορίζουμε σαφώς ότι οι ευάλωτες ομάδες, είτε ζητήσουν πολιτικό άσυλο είτε όχι, προστατεύονται. Οδηγούνται σε ξενώνες του υπ. Υγείας μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Το πρόβλημα με τους Αφγανούς είναι ότι δεν μπορούμε να τους εντοπίσουμε διότι δεν θέλουν να μείνουν στη χώρα και δεν κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Ετσι γίνονται εύκολα θύματα».
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρήση δομής για στέγαση 150 οικογενειών. Μέχρι τότε οι οικογένειες και τα ανήλικα παιδιά τους θα κοιμούνται στα πάρκα κι ο Μοχαμαντί Γιουνούς δημοσιοποιεί τους φόβους του: «Φοβάμαι ότι αυτός το έχει επαναλάβει, αλλά οι οικογένειες φοβούνται να μιλήσουν. Φοβούνται να πάνε στην αστυνομία. Η εγκληματικότητα αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς και τέτοιες οικογένειες είναι εύκολα θύματα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >