Μετά τα «γαλάζια» στελέχη, ήρθε η σειρά των -φιλοκυβερνητικών- δημοσιογράφων να πάρουν την «σκυτάλη» των επιθέσεων στον Χρήστο Ράμμο.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Πρετεντέρης μέσω άρθρου του στην στήλη που διατηρεί στο «Νέα» προαναγγέλλει την αποπομπή του προέδρου της ΑΔΑΕ σε περίπτωση που δεν περάσει η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος σημειώνει πως «εφόσον η Βουλή επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, πολύ δύσκολα θα μείνει στη θέση του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ – μιας ανεξάρτητης αρχής που ελέγχεται από τη Βουλή».
«Δεν γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή να υποδύεται την αντιπολίτευση, ούτε να πολιτεύεται», αναφέρει σε άλλο σημείο του κειμένου του, βάλλοντας κατά του Χρήστου Ράμμου, ευθυγραμμιζόμενος με την κυβερνητική ρητορεία.
Υποστηρίζει δε πως «ο Μητσοτάκης έκανε ένα μεγάλο λάθος. Υποτίμησε την απελπισία των ανθρώπων που παίζουν το κεφάλι τους σε περίπτωση που επανεκλεγεί».
Το άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» της Πέμπτης έχει ως εξής:
Λάθος
Του Ι.Κ. Πρετεντέρη
Ο Μητσοτάκης έκανε ένα μεγάλο λάθος. Υποτίμησε την απελπισία των ανθρώπων που παίζουν το κεφάλι τους σε περίπτωση που επανεκλεγεί.
Είναι προφανές ότι δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα να αποδεχτούν τη μοίρα τους. Κι ότι αντιθέτως θα τα παίξουν όλα για όλα.
Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται να αναφέρω ονόματα. Όλοι καταλαβαίνουμε ποιους εννοώ, εντός κι εκτός Βουλής. Στον χώρο της πολιτικής κι αλλού.
Τα υπόλοιπα περί δικαιοσύνης και κράτους δικαίου είναι προσχηματικές φανφάρες ενός αμοραλισμού που φλερτάρει τον καθρέφτη του.
Ενα τυχαίο γεγονός (η αποκάλυψη της βλακώδους αλλά νόμιμης «επισύνδεσης» Ανδρουλάκη) έδωσε την ευκαιρία να μεταφέρουν τη συζήτηση αλλού και να χρησιμοποιήσουν άλλους δρόμους μήπως ανοίξουν το παιχνίδι. Η προσπάθεια αποδείχτηκε ενοχλητική για την κυβέρνηση (ας πρόσεχε…) αλλά περιορισμένα επιτυχής και αφόρητα βρωμιάρικη.
Υπό αυτην την έννοια η πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά απελευθερωτική. Δεν ξέρω αν ήταν στις προθέσεις του αλλά επιστρέφουμε επιτέλους σε πολιτικές διαδικασίες. Εκεί, στη Βουλή και στις κάλπες, όπου οι δημοκρατίες λύνουν τις διαφορές τους.
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα λοιπόν και έως την Παρασκευή θα είναι καθοριστικά.
Είτε η κυβέρνηση θα χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και θα ανατραπεί. Είτε η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της θα πάνε κουβά για τα περαιτέρω.
Αν ηττηθεί η κυβέρνηση, θα παραιτηθεί προφανώς από Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης όπως ζήτησε ο Τσίπρας. Και θα πάμε άμεσα σε εκλογές.
Αν η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης αποτύχει, τότε μπορεί να μη φύγει ο Τσίπρας (δεν συνηθίζεται στα κοινοβουλευτικά μας ήθη να παραιτείται ο αρχηγός της αντιπολίτευσης…) αλλά θα έχει φάει μια τεράστια κατραπακιά. Κανονικά πράγματα, δηλαδή.
Ακόμη περισσότερο που εφόσον η Βουλή επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, πολύ δύσκολα θα μείνει στη θέση του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ – μιας ανεξάρτητης αρχής που ελέγχεται από τη Βουλή. Αν η επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης ναυαγήσει, η παραίτησή του θα είναι ίσως η πιο αξιοπρεπής λύση.
Δεν γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή να υποδύεται την αντιπολίτευση, ούτε να πολιτεύεται.
Θα κλείσει έτσι η υπόθεση; Ενδεχομένως όχι. Κάποιοι καθηγητές θα συνεχίσουν να αγορεύουν σε βαριεστημένες εκδηλώσεις και στο Facebook. Κάποιοι πράκτορες θα ανακυκλώνουν αποκαλύψεις. Και κάποιοι υστερικοί θα τσιρίζουν.
Στην Ελλάδα ζούμε. Αλλα το θέμα θα έχει κλείσει πολιτικά, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση. Έχουμε και σοβαρότερα πράγματα να μας απασχολήσουν. Εώς τις εκλογές, βεβαίως. Διότι εκεί να δεις αιματοχυσία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >