Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν οι εισηγητές, της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, και του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, καταλογίζοντας της «καθεστωτικές, αντιδημοκρατικές μεθόδους παράνομων παρακολουθήσεων» και υποστηρίζοντας ότι μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ads

Ο κ. Μυλωνάκης έκανε λόγο για «ζοφερή μέρα για τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα με τα όσα ακούστηκαν από ορισμένους υπουργούς» και τόνισε ότι « για αυτά που συνέβησαν απόψε τα οποία οδηγούν στο διχασμό και είναι παλαιοκομματικής αντίληψης, συνέβαλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Ακούσαμε για σκυλιά που γαβγίζουν, πολιτικούς απατεώνες, πιθήκους που ουρλιάζουν. Και ρωτώ τη ΝΔ. Αν ήταν το κόμμα της Χρυσής Αυγής, θα υπήρχε καμία διαφορά; Καμία. Αυτός είναι εξευτελισμός της δημοκρατίας και του κοινοβουλίου.

Δεν αισχύνονται. Έχουν καβαλήσει το καλάμι. Νομίζουν ότι θα βασιλεύουν εσαεί και δεν θα υπολογίζουν κανένα», ανέφερε ο κ. Μυλώνακης και πρόσθεσε:

Ads

«Δεν είναι λογικό ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας και ότι δεν επιδιώκει τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση. Αυτό είναι το ζητούμενο; Η σύγκριση; Και όχι να απαντήσει ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις ακόμα και της ηγεσίας του στρατού; Θα περίμενα να πει ότι δεν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ράμμος».

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να έρθει και να απολογηθεί γιατί παρακολουθούνταν ο κ. Χατζηδάκης και οι Ένοπλές Δυνάμεις. Γίνονταν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας; Πως είναι δυνατόν να παρακολουθείτε αυτός που υπηρετεί την εθνική ασφάλεια; Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να στήνει παρακράτος μέσα στην ΕΥΠ με πλοκάμια παντού», σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Μυλωνάκης υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, επισημαίνοντας ότι είναι ο επικεφαλής μίας συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης και κατέθεσε αυτά που διαπίστωσε.

«Καλούμε τη κυβέρνηση να έρθει και να δώσει εξηγήσεις. Και επαναλαμβάνω ότι πρέπει το συντομότερο να πάει σε εκλογές διότι η τοξικότητα που υπάρχει κάνει κακό και στη πατρίδα και στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Μυλωνάκης.

«Εμείς ως ΜεΡΑ25 δεν ιδρυθήκαμε για να κάνουμε αντιπολίτευση σε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να δώσουμε μία συνολική διέξοδο. Σήμερα στην ημερησία διάταξη είναι το «ναι» ή το «όχι» στη Μητσοτάκης Α.Ε. Σε αυτό, η ψήφος μας, η θέση μας, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφέστερη. Όχι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όχι στη Μητσοτάκης Α.Ε», δήλωσε από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση έχει στη πλάτη της σωρεία σκανδάλων» ενώ την κατηγόρησε για «αυταρχισμό, εξουσιομανία και για μέθη και βουλιμία εξουσίας».

«Ο κ. Μητσοτάκης έβαλε να παρακολουθούν υπουργούς και Ένοπλές Δυνάμεις κρυπτομενος πίσω από λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ίδιος όμως είναι κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας και αυτά είναι πλέον αποδεδειγμένα. Και εδώ σήμερα, καλούμαστε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και όχι γενικά και αόριστα. Πρέπει να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση να κυβερνά; Ναι ή όχι;» ανέφερε.

Κατηγόρησε ακόμα τη κυβέρνηση ότι «με παραληρήματα και με λογική δολοφονίας χαρακτήρων προσπαθεί να διαβάλει την ΑΔΑΕ, η οποία απλώς έκανε σωστά τη δουλειά της», όπως είπε.

Απευθυνόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, σημείωσε ότι «αυτή έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι» και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ, να μην επιτρέψουν να τους συμπαρασύρει ο κ. Μητσοτάκης σε ένα λάκκο και να αποφασίσουν αν με τη ψήφο τους θα γίνουν συνένοχοι και συνεργοί του.

«Υπάρχει ζωή και μετά το κ. Μητσοτάκη. Μην υποτιμάται την νοημοσύνη σας. Σφυρίξτε τη λήξη και διασώστε το μέλλον σας αλλιώς θα χάσετε και την αξιοπρέπεια σας και το μέλλον σας», κατέληξε η κ. Απατζίδη.