To βέβαιο είναι πως ο λευκός φάκελος που παρέδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στον Αλέξη Τσίπρα έχει αποδείξεις, διευθύνσεις και ονόματα για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα τα πει και θα τα  καταθέσει όλα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Εξίσου βέβαιο είναι ότι αποτελεί επιλογή Τσίπρα η ανάδειξη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων σε πολιτικό μπαζούκα της προεκλογικής περιόδου  – εξ ου και ήδη ζήτησε παραίτηση Μητσοτάκη και έκανε λόγο για «εγκληματικό δίκτυο εντός του Μαξίμου». Το ερώτημα είναι εάν θα κάνει και το επόμενο βήμα καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όπως και το εάν ο «φάκελος Ράμμου» μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών.

Ως προς το πρώτο, τα μηνύματα από την Κουμουνδούρου άφηναν έως αργά χθες όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «κινείται θεσμικά», θα εξαντλήσει «κάθε δυνατή πρωτοβουλία» και «θα πάει βήμα-βήμα», ενώ σήμανε και γενική κινητοποίηση, με SMS και τηλεφωνήματα, στους βουλευτών του κόμματος για να είναι όλοι παρόντες από τις 10 το πρωί στην Βουλή (πρακτική, πάντως, που είναι συνηθισμένη όταν επίκειται παρέμβαση του προέδρου).

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, εκ του θεσμικού του ρόλου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχει μόνον την νομιμοποίηση αλλά και την υποχρέωση να ενημερώσει την Βουλή για το πόρισμα της έρευνας της ΑΔΑΕ – πόσο μάλλον, αφού η πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών απέρριψε το αίτημα Ράμμου να ενημερώσει ο ίδιος το Σώμα και αφού ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ έχει ήδη αποστείλει, από χθες, τον ίδιο φάκελο με τα στοιχεία και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φάκελος Ράμμου, με την ένδειξη «απόρρητο» βρίσκεται από χθες το μεσημέρι στα χέρια και του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και των αρχηγών όλων των κομμάτων.

Ads

Η προοπτική της πρότασης δυσπιστίας συζητήθηκε επίσης εκτενώς, με τους εισηγητές της να την υπερασπίζονται ως το όπλο που θα στείλει την ΝΔ στις κάλπες πολιτικά απομονωμένη, κατηγορούμενη για αποδεδειγμένη θεσμική εκτροπή και με προσωπικά υπόλογο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο αντίλογος λέει πως πρόκειται για κίνηση που θα δώσει διέξοδο στην κυβέρνηση και θα της επιτρέψει να στρέψει την κοινοβουλευτική συζήτηση σε αντιπαράθεση και συμψηφισμούς εφ’ όλης της ύλης.

Στις συσκέψεις της Κουμουνδούρου μπήκε και το επιχείρημα ότι μπορεί να συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία – ένα επιχείρημα όμως που δεν κρίνεται ιδιαίτερα ισχυρό καθώς θεωρείται πως η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δοκιμάζεται ήδη έντονα και μια πρόταση δυσπιστίας μπορεί να βγάλει κλονισμούς. Εδώ, δε, προσμετράται ιδιαίτερα και η πίεση που θα ασκηθεί στις πλευρές Καραμανλή και Σαμαρά:

«Θα κληθούν δύο πρώην πρωθυπουργοί να πουν ανοιχτά εάν εννοούσαν όσα έλεγαν. Και θα κληθούν, ίσως, και παρακολουθούμενοι υπουργοί να πουν εάν στηρίζουν ή δεν στηρίζουν την κυβέρνηση που τους παρακολουθούσε», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στέλεχος κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεγάλο κάδρο, και με το βλέμμα πια απ’ ευθείας στις κάλπες, στον ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούν πως η έρευνα και ο φάκελος Ράμμου δρομολογούν ντε φάκτο σοβαρές πολιτικές εξελίξεις. Η απόφαση Τσίπρα να δώσει το πόρισμα και τα ονόματα όσων παρακολουθούντο από την ΕΥΠ στην Βουλή «καίει» την προσπάθεια συγκάλυψης, όπως τουλάχιστον την προσδιορίζει και την καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τεκμηριώνει ότι υπήρχε κέντρο παρακολούθησης δημοσίων προσώπων από την – υπαγόμενη στην πολιτική εποπτεία του πρωθυπουργού – ΕΥΠ, και εμφανίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ως εγγυητή του Κράτους Δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών.

Επιπλέον θέτει ενώπιον των ευθυνών τους και εκθέτει όλους όσοι σιωπούν μέχρι τώρα, από τους βουλευτές της ΝΔ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μέχρι την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία καθόλου τυχαία δεν έσπευσε να επισκεφθεί και να ενημερώσει χθες το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως η επόμενη γραμμή άμυνας του Μαξίμου θα είναι η άγνοια – ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν γνώριζαν και πως οι παρακολουθήσεις γίνονταν από «ρυπαρά δίκτυα» εντός της ΕΥΠ. Το αμέσως επόμενο ερώτημα όμως θα είναι το «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» και γιατί εκείνοι που κυβερνούν καλύπτουν δια του απορρήτου τους εγκεφάλους των «ρυπαρών δικτύων».