Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της διαδήλωσης που σημειώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι. 

Ads

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο, όπου ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία των εκλογών για τις 14 Μαΐου.

«Το θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσω με ευαισθησία αυτή τη στιγμή είναι τα γεγονότα που ξεκίνησαν έπειτα από το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και μάλιστα έκαψαν το ιερό μας βιβλίο (…) Υπάρχει ένας πολύ απλός ορισμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στις σύγχρονες δημοκρατίες. Το όριο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ατόμου είναι μέχρι το σημείο όπου ξεκινούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων ανθρώπων. Κανένα άτομο δεν έχει την ελευθερία να προσβάλλει τους αγίους ή να ενεργεί προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά

«Η άσχημη ενέργεια στη Σουηδία είναι προσβολή για όλους, ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους. Το γεγονός ότι αυτή η ποταπή επίθεση στο Κοράνι γίνεται μπροστά στην Τουρκική Πρεσβεία το μετατρέπει σε θρησκευτικό και εθνικό ζήτημα για εμάς. Αυτή η νοοτροπία προσπαθεί εδώ και καιρό να νομιμοποιήσει τον εναγκαλισμό των αιματηρών τρομοκρατικών οργανώσεων με το πρόσχημα της δημοκρατίας» συνέχισε.

Ads

«Λυπούμαστε, είπαμε στην αρχή ότι θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας και να περιμένουν υποστήριξη από εμάς για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όταν λέμε κάτι, το λέμε με ειλικρίνεια. Όταν οι άλλοι μας ατιμάζουν, τους δείχνουμε και τη θέση τους. Η σουηδική διοίκηση δεν χρειάζεται να σηκωθεί και να μας μιλήσει για δικαιώματα και ελευθερίες. Εάν σέβεστε τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, θα σεβαστείτε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των μουσουλμάνων. Εάν δεν δείξετε αυτόν τον σεβασμό, δεν θα λάβετε υποστήριξη για το ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά οι προσφορές τους πρέπει να εγκριθούν και από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις αιτήσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK, άλλων μελών της κουρδικής μειονότητας στη Σουηδία και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.